5 tipp az energiahatékony otthonhoz

1998 óta március 6-án ünnepeljük az Energiahatékonysági világnapot, ami minden évben egyre sürgetőbben hívja fel a figyelmet arra, hogy felelősen bánjunk a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal. Ennek egyik módja az energiahatékony otthon megteremtése, ami az energiaárak brutális növekedésével egyre jobb befektetést jelent, hiszen nemcsak a bolygót, de a pénztárcánkat is kíméli. De mitől is lesz egy ingatlan zöld? Most utánajárunk!

1. Az energiahatékonyság első lépése: a szigetelés

Egy jó öreg kádárkocka, netán egy régi építésű társasház? Amennyiben ilyen ingatlanban élsz (vagy öröklöd/vásárolsz), az energiahatékonyság eléréséhez nem árt némi extra szigetelésen elgondolkodnod. Egy ház hőveszteségének jelentős része a falakon és a tetőn keresztül távozik. Egy plusz, külső EPS réteggel, vagy a régi, mennyezeti üveggyapot kicserélésével jelentősen javítható az ingatlanod energiabesorolása.

Szigetelés az energiahatékonyságért
Forrás: Unsplash / Erik McLean

2. Energiahatékony nyílászárók

A régi, rossz minőségű ablakok és ajtók hatalmas mértékben hozzájárulhatnak egy ingatlan energiaveszteségéhez. Míg a modern, többcellás, magas minőségű tömítéssel záródó nyílászárók hatékonyabb szigetelést nyújtanak, így minimalizálják a melegedés-hűlés kockázatát, emellett a zajokat is jobban kiszűrik.

3. Okos otthonnal a zöldebb jövőért

A 21. század nemcsak a hatékonyabb szigetelést hozta el az energiahatékony otthonok építésében. A különböző, optimalizálható otthonrendszereknek és -eszközöknek hála ugyanis tovább csökkenthető az ökológiai lábnyomod. A programozható termosztátok, az okos világítás és az energiahatékony háztartási gépek ugyanis nemcsak kényelmesebbé teszik az életed, hanem jóval gazdaságosabbak is. Egy intelligens mosógép kisebb adag ruhánál kevesebb vizet fogyaszt, a szárítógép programja rövidebb, az okos fűtés-hűtés pedig csak az általad programozott idősávban és intenzitással működik.

Okos termosztát
Forrás: Unsplash / Dan Lefebvre

4. Az energiahatékony világítás

A hagyományos izzók helyett válassz LED világítást az otthonodba! Ezek az izzók nemcsak hosszabb élettartammal rendelkeznek, hanem jóval kevesebb energiát is fogyasztanak, így jelentős mértékben csökkentik a villanyszámlát. És bár sokan a hideg, metszően éles fényt azonosítják a LED-világítással, szerencsére az ilyen típusú izzók is többféle színtartományban és fényerősségben elérhetők, úgyhogy bátran válogass kedvedre!

5. A megújuló energiaforrások bevezetése

Bár néhány fenti szemponthoz hasonlóan ez is jelentős kiadás lehet, mindenképpen érdemes megfontolni a megújuló energiaforrások bevezetését az ingatlanba. A napkollektorok vagy napelemek telepítése egy hosszú távú befektetést jelent, ami egyrészt környezetbarát megoldás, másrészt jelentősen csökkentheti a villanyszámlát is. Amennyiben a jövőben elektromos autó vásárlásán töröd a fejed, a napelem különösen jó megoldás lehet.

Napelem telepítés
Forrás: Unsplash / Bill Mead

Modern, energiahatékony házat vagy lakást vásárolnál? Mindenképpen nézz körül a Jófogás Ingatlan széles kínálatában! A részletes keresőben ugyanis nemcsak elhelyezkedésre, de állapotra és fűtéstípusra is tudsz szűrni, így könnyebben megtalálhatod álmaid zöld otthonát.

Comments are closed.

Navigate