Tippek, hogyan védekezzünk a penész ellen

A hidegebb idő beköszöntével sajnos sok lakásban megjelenhet a penész. Ennek oka lehet többek között a nem megfelelő szigetelés vagy a szellőztetés hiánya. De vajon mit tehetünk ellene, és mi a teendő ha már megtörtént a baj? Hogyan védekezzünk a penész ellen?

A penészgombák elsősorban magas, 70% feletti relatív páratartalom mellett gyorsan növekedő gombák, amelyek nagyszámú parányi, a levegő mozgásával könnyen elterjedő spórát termelnek. Alapvetően rendkívül hasznos élőlények, ugyanis a természetben segítik az elhalt növényi részek lebomlását és a humuszképződést. Ha azonban a lakásba jutnak, komoly problémákat okozhatnak.

penész ellen

Egészségügyi hatások

A hátrányos esztétikájú megjelenés mellett azért is fontos minél hamarabb megszabadulni tőlük, mert negatív egészségügyi hatásuk van.

A szervezet alapesetben köbméterenként 100-500 spórával képes megbirkózni. Ha azonban ennél nagyobb spóraterhelés “áldozatai” vagyunk, előbb-utóbb túlérzékenység állapota következhet be, amikortól már az alacsonyabb spóraszám is allergiás reakciót vált ki.

Az allergiás tünetek attól függően változnak, hogy a spórák szervezetünkben hol telepedtek meg. Okozhatnak allergiás náthát, asztmát, míg a léghólyagokba jutók a léghólyagok falának gyulladását idézhetik elő. További allergiás tünetek lehetnek még a kiütés, ekcéma, gyomor-bélrendszeri allergia vagy az allergiás kötőhártya gyulladás.

penészedő eszközök

Mitől penészedik a lakás?

Azt, hogy mennyire penészedik az otthonunk, alapvetően két tényező határozza meg: a falak hőmérséklete és a helyiség páratartalma, ehhez jön még a házban lakók életvitele és a berendezés is. Bár a penész leginkább a hűvös, nyirkos helyeket szereti, a lakás számos pontján kialakulhat.

Most nézzük kicsit részletesebben a főbb okokat! 

  1. Alacsony a fal felületi hőmérséklete
    A penészesedés egyik leggyakoribb oka a fal alacsony felületi hőmérséklete, ami több okból is létrejöhet. Gyakran a problémát az okozza, hogy vizes a falszerkezet, ugyanis a fal, ami a talajból vizet vesz fel, mindig hűvösebb.
  2. Túl magas a lakás páratartalma
    A lakás magas páratartalmáról maguk a lakók is tehetnek, ugyanis már azzal, hogy ott lakunk, mi magunk is párásítunk. Egy négyfős család például átlagosan 10-14 liter párát juttathat a levegőbe.
  3. Az ingatlan műszaki jellemzői
    Ez a probléma nem csak akkor jöhet létre, ha egy ház régi. A mai korszerű épületek, a frissen felújított nyílászárókkal és új ablakokkal, tény, hogy minden meleg levegőt bent tartanak – ám ezáltal a szellőzést is megakadályozzák.
    Hiába lesz alacsonyabb a fűtésszámla, sajnos ha nem áramlik a levegő és szellőztetés sincs, megindulhat a penész szaporodása, ugyanis a szigetelés ellenére is vannak hidegebb felületek.
  4. Az ingatlan belső kiegészítői
    Az is hozzájárulhat a penészesedéshez, hogy milyen módon rendeztük be az otthonunkat. A falokon lévő műanyagalapú festékek és tapéták például sokkal kevésbé ellenállóak a penésznek, de a bútorok alatt és mögött is könnyűszerrel kialakulhat a probléma.
száraz zuhanykabin fürdés után

Mit tehetünk a penész ellen?

A penész ellen mára számos bevett módszer létezik. Persze talán mondanunk sem kell, hogy a egyszerűbb dolgunk van, ha már az építkezéskor, és a belső terek kialakításakor teszünk néhány fontos lépést a védekezés ellen. Most összegyűjtöttük mik ezek, illetve mi a teendő akkor, ha már megtörtént a penészedés!

A penész megelőzése:

  • A falak szigetelése mellett a megfelelő vízszigetelés is kulcsfontosságú. Új építésnél könnyebb erre hangsúlyt helyezni és arra törekedni, hogy kiváló minőségű anyagok kerüljenek beépítésre. Ezzel szemben egy régi ház utólagos vízszigetelésénél sokkal nehezebb dolgunk van.

    Minden anyagnak más a nedvesség-felvétele, tehát első körben ki kell választani az építőanyaghoz leginkább passzoló módszert.
  • A falak penészesedése ellen már a festéskor is tehetünk. A festékbe kevert penészgátló adalékok segítenek meggátolni a penész megtelepedését.
  • Fontos a gyakori szellőztetés, vagy szellőztető rendszer kialakítása. Ezzel csökkentjük a helyiségben lévő párát.
  • Bár macerásan hangzik, rengeteg problémától kímélhetjük meg magunkat, ha használat után szárazra töröljük a zuhanykabin ajtaját, falait, és lehetőség szerint mindig hagyjuk nyitva az ajtaját, amivel elkerülhetjük a párásodást.
  • A fürdőszobai gépek is könnyen penészednek, köszönhetően a zárt, nehezen hozzáférhető, nedves közegben lévő alkatrészeknek. Mosógép esetében segíthet ha nyitva hagyjuk az ajtót és a mosószer adagolót. Emellett alkalmanként célszerű egy forró ecetes átmosást is beiktatni.
házilag a penész ellen

Ha már megtörtént a baj, avagy a penész eltávolítása:

Ha minden erőfeszítés ellenére kialakul a probléma, manapság már számos vegyszer segít felvenni a harcot a penésszel. A hagyományos szerek a hipoklorit-tartalmú bolti szerekhez hasonlóan hatékonyak a penészgombák ellen, viszont kevesebb egészségügyi kockázatot rejtenek.

Így ha szeretnénk a természetes megoldások mellett maradni és elfelejteni a hipót, akkor használhatunk például hígítás nélküli, legalább 20%-os ecetet a penész ellen.

Ennél azonban vannak még hatékonyabb megoldások:

  • Alkohol: a gyógyszertári alkohol rendkívül hatékony és olcsóbb megoldás, ráadásul mivel hamar elpárolog, nem marad káros anyag a levegőben. Fontos, hogy használat közben ne lélegezzük be, és arra is oda kell figyelni, hogy tűzveszélyes, ezért mindenképp alaposan szellőztessünk a fal kezelése közben és után.
  • Hidrogén-peroxid: ez a csodaszer amellett, hogy hatékony a penész ellen, a falat is fehéríti. Itt sincs visszamaradó káros anyag, mert vízre és oxigénre bomlik. Körülbelül 3%-os vizes oldattal ajánlott átkenni az érintett felületet.

    Koncentráltabb formában bőrrel érintkezve irritáló hatású, ha mégis töményebb formában szeretnénk használni, húzzunk kesztyűt, és itt is fontos a folyamatos szellőztetésre odafigyelni!

Azzal sajnos érdemes számolni, hogy amennyiben a penész már megjelent, sok esetben sajnos hiába nyúlunk penészölőhöz. Ugyanis amíg a korábban említett okok fennállnak, a nedves falfelületen újra meg fog jelenni vagy el sem fog pusztulni a penész.

Comments are closed.

Navigate