Így biztosítsd télen otthonod páratartalmát!

Az optimális páratartalom megtartása főként a téli, fűtési szezonban jelent kihívást, ilyenkor ugyanis akár 20 százalékra is visszaeshet. Ez pedig nem csak közérzetünkre, de egészségünkre is káros hatással lehet. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amivel könnyedén növelhetjük otthonunk páratartalmát.

Minél nagyobb a kinti és a benti levegő közötti hőmérséklet-különbség, annál szárazabb lehet a levegő a lakásunkban, különösen a központi fűtéssel ellátott otthonokban. Ennek sajnos olyan egészségügyi következményei lehetnek, mint a bőr, a szem, a nyálkahártyák kiszáradása, ráadásul  könnyebben kialakulhatnak légúti fertőzések, száraz köhögés, sőt akár orrvérzés is.

Az ideális páratartalom, a megfelelő hőmérséklet biztosítása mellett, 40-60 százalék közötti, de igazán kellemesen 50 százalékos páratartalom mellett érezhetjük jól magunkat. Ezekkel a tanácsokkal pedig könnyedén el is érhetjük ezt az eredményt!

Először is, hogy tisztában legyünk azzal, mi is a helyzet otthonunkban “páraügyileg”, célszerű beszerezni egy egyszerű műszert, a higrométert, ami méri a helyiség aktuális páratartalmát. Ha azt látjuk, hogy ez az érték 40 százalék alá esik, eljött az ideje a levegő nedvességtartalmának pótlására.

Csodafegyverünk a só
A sós vizes párologtatás az egyik legegészségesebb módszer, hiszen a légutakat is tisztán tartja. Nem véletlenül alkalmazzák ezt a terápiát krupposoknak, asztmásoknak és allergiásoknak is sós barlangok formájában. 

Helyezzünk el a helyiségben egy edényt, amiben tengeri sót teszünk, és nagyjából háromszor annyi vizet. A tál alá pedig rakjunk tálcát, mert a levegőből a sókristályok nemcsak az edény falára, hanem a környezetében is kicsapódhatnak.

Párásítás növények segítségével
Szerezzünk be olyan növényeket, amik bírják a nedvesebb közeget. Spricceljünk gyakran vizet a leveleikre, és öntözzük kicsit gyakrabban a földjüket is! Ezzel természetes módon tisztíthatjuk, frissíthetjük fel a szoba levegőjét. Természetesen ügyeljünk arra is, hogy a növények leveleiről a port is rendszeresen eltávolítsuk.

Párásítás nedves ruhákkal
A radiátorra, konvektorra teríthetünk nedves, tiszta törölközőt, azonban a mosás utáni teregetés nem egyenlő ezzel a megoldással, hiszen a mosószerrel és öblítővel telített gőzt nem biztos, hogy a legegészségesebb belélegezni. Már kiszellőztetett ruhát nedvesítsünk be erre a megoldásra, teregetés után pedig inkább szellőztessünk minél gyakrabban. 

Illatos párásítás
Az illóolajos párásító készülékek szintén szuper megoldást jelentenek. Amellett, hogy fantasztikus illattal árasztják el a szobát, dekoratív elemei lehetnek otthonunk berendezésének. Ha azonban nem annyira fontos számunkra a látvány, egy vízzel teli, hőálló edényt is rátehetünk a radiátorra, majd illóolajokat csepegtetve a vízbe, hasonló eredményt érhetünk el. Ebben az esetben azonban fontos arra figyelni, hogy rendszeresen cseréljük, tartsuk tisztán, hogy ne telepedjen meg benne a por. 

Bármelyik módszer mellett is döntünk, fontos megjegyezni, hogy tartsuk figyelemmel a párásítás mértékét, hiszen a 60-70 százalék feletti páratartalom kedvezhet a penészgombák és háziporatkák szaporodásának, ami szintén egészségkárosító lehet.

Comments are closed.

Navigate