Különleges kiegészítő eszközök teafüggőknek!

A tea az egyik legősibb italunk. Nemcsak egészséges, de lelkünkre is jó hatással van. Vannak akik csak alkalomadtán fogyasztják, és vannak akik számára a mindennapok nélkülözhetetlen részévé vált. Most összegyűjtöttünk olyan különleges teás eszközöket, amiket érdemes beszereznie egy igazi teafüggőnek!

Teák tárolása
Ha teafiltereket használunk érdemes beszerezni egy teatartó dobozt. Ezek a tárolók úgy vannak kialakítva, hogy rendszerezni tudjuk bennük a filtereket! Igazán szembetűnő a különbség aközött, hogy mindent benne hagyunk a dobozában, vagy pedig egy közös tárolóba helyezzük el. Nem csupán letisztultabb lesz és átláthatóbb, de pontosan tudni fogjuk, hogy melyik fajta hol van, és nem utolsó sorban hány darab filter maradt belőle.

Nyomós teakészítő vagy French Press
A nyomós tea vagy kávé készítő kanna működése egyszerű, és kis hozzáértéssel akár kávét is lehet készíteni vele! A kannába szórt teafüveket forró vízzel leöntjük, majd megfelelő áztatási idő után belehelyezzük a tengelyre erősített szűrőt. A szűrővel lepréselt növények az edény aljára kerülnek, így tiszta és tartalmas teát tudunk készíteni. 

A kyusu
Ez az oldalt nyeles kanna japán specialitásnak tűnhet, pedig, mint sok minden más, ez is kínai eredetű és a XVI. század közepéről származik.

Neve viszont Japánból ered, és csupán annyit jelent „kis teáskanna”. Mára világszerte egyet jelent a leveles teák fogyasztásával. Két fő típusa van, a tömegeket kiszolgáló sima, vörös Tokoname és a mázatlan, de bevágott, geometrikumal díszített banko. Általában 200-250 ml űrtartalommal rendelkeznek, ami 3-5 csészére elég. 

A kyusuk felépítése, díszítése, anyaga sok kis apró részletben dönti el, hogy a kanna milyen tea elkészítésére alkalmas és hol vannak határai. Ma elterjedtek az automata gépekkel készített, mázzal védett, belül fémszűrős kyusuk, amik mindenevő teáskannák. Azonban egy eredeti verzió ennél sokkal különlegesebb, ugyanis használat közben derül ki, hogy az alapanyag, a szűrő formázása, a fedél záródása melyik teára a legalkalmasabb. A végeredménynél ugyanis igen nagy különbséget érezhetünk az elkészített teákban.

Hoihin vagy hobin
Ez a különleges teakészítő alkalmatosság a kyusunál jóval kisebb, tulajdonképpen szintén teáskanna, annak ellenére, hogy egy fedeles kiskancsóra hasonlít. Neve finom, vagy értékes zöld teatartót jelent. 

Már ez is elárulja, hogy a legjobb minőségű, finom teák elkészítésére született. Mérete akár 40 ml méretig is szűkülhet, és sűrűbb, finomabb teák elkészítését teszi lehetővé, illetve sokkal könnyebben alakíthatjuk egyéni ízlésünkhöz a benne készülő nedűt. Bizonyos értelemben Japánban is extrémnek számító eszköz. Aki hoihinnel készíti a teáját, az már igazi tea hívő!

A chasen
A chasen, vagyis teaecset a matcha készítés egyik elengedhetetlen kelléke, ugyanis ennek segítségével verhető fel finom habbá a zöld tea őrlemény. Számtalan típusa létezik, azonban egy mindegyikben közös: egy chasen csupán egyetlen egy bambuszból készülhet.

Ez a teakészítés legfurcsább, legkülönlegesebb megjelenésű eszköze, azonban egyben a legegyszerűbb, és legközönségesebb is, ugyanis kopik, elhasználódik, ezért időről-időre érdemes kicserélni!

Comments are closed.

Navigate