Téli divat a fenntarthatóság jegyében!

Az tudatosabb vásárlók körében egyre nagyobb szerepet kap a fenntartható divat fontossága. Ez nem csak azért jó döntés, mert a pénztárcánkat kíméli, de ezáltal sokkal környezettudatosabbá is válhatunk.

Manapság már természetes dolognak számít, hogy minden nap más ruhát veszünk fel. A divatipar azonban a második legszennyezőbb iparág a világon, amely nagyban hozzájárul a jelenlegi klímakrízishez. Sajnos a legtöbb ruha manapság szintetikus textilből készül, a színezést pedig különböző kemikáliákkal végzik, amik sokszor még az egészségünkre is hatással lehetnek. De már egy szimpla pamut póló előállítása is óriási erőforrásokat igényelhet. 

A fenntartható divat ezen próbál változtatni és ezért is fontos a tudatosabb vásárlásra törekedés. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, mit tehetünk ennek érdekében!

A legfenntarthatóbb ruha az, ami már létezik!
Vásároljunk használt ruhát! Manapság ez már egyáltalán nem ciki, sőt, igazi divatját éli! A Jófogás oldalán több ezer ruhadarab közül válogathatunk, a részletes keresés funkcióval pedig pontosíthatjuk igényeinket.

Mire érdemes vadászni?
Tele a ruhásszekrény, még sincs mit felvenni? A trendek változnak, a stílus viszont örök. A divat darabok jönnek és mennek, vannak azonban alapdarabok, amik maradnak. Éppen ezért igyekezzünk klasszikus vagy egyszerűbb darabokat beszerezni. Ez a fajta tudatos öltözködés akkor lesz igazán segítségünkre, ha olyan ruhákat válogatunk össze, amelyek egymással jól kombinálhatók, több szezonban is hordhatók, és csak kevés szezonális kiegészítő kell hozzájuk.

Gyapjú és kötött pulóverek
Ezek az anyagok sokkal időtállóbbak, ráadásul hatalmas divatjukat élik! Lehet akár kinyúlt, vagy nagyobb méretű pulóvert is választani, hiszen idén a túlméretezett, oversize darabokkal találkozhattunk a kifutókon is!

Műbőr és bőr kabátok, ruhák
A műbőr, bőr ruhákra szintén elmondható, hogy nehezen fog rajtuk az idő vasfoga. Akár kabátot, testhez simuló ruhát és nadrágot is kereshetünk ebből az anyagból, az őszi-téli divat fontos részét képezik.

Válltömés
Ha találunk válltöméses blúzokat vagy pulóvereket, most csapjunk le rájuk, hiszen a puffos, nagyujjú ruhák megint reneszánszukat élik. Az idei kifutókon pedig jellemző volt, hogy a divatmárkák, a 80-as évekhez hasonlóan ismét a vállainkat helyezzék a középpontba.

Metálos csillogás
A fémesen ragyogó arany- és ezüst színű ruhák és kiegészítők az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is a szezon sztárjai lesznek. Jöhetnek a metálosan csillogó ruhák, kabátok, nadrágok, cipők és ékszerek is!

Ha megtaláljuk a saját stílusunkat és hűek maradunk hozzá, nem csak az felesleges vásárlásokat kerülhetjük el, de a pénztárcánkat is kíméljük. A használt ruhákkal és a gondosan megválasztott ruhadarabokkal pedig amellett, hogy fenntarthatóbb lesz a gardróbunk ruhakollekciója, a Földünkért is sokat tehetünk!

Comments are closed.

Navigate