5 pont a zöldebb ruhatárért

Legyen kompakt, minden igényt kielégítő és a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal bírjon. Egy környezettudatos ember számára ezek a legfontosabb szempontok, amikor a gardróbjának tartalmát összeállítja. A Jófogással most összeszedtük a legfontosabb tippeket és praktikákat, hogy az új év alkalmából te is felépíthesd az ideális ruhatárat!

1. Felejtsd el a fast fashiont!

Talán meglepő lehet, de a divatipar korunk egyik leginkább környezetszennyező iparága. Az ENSZ szerint ez tehető felelőssé a Föld szennyvizeinek 20 százalékáért, illetve a környezetet terhelő hulladékok 10 százalékáért. A chilei Atacama sivatagban például hegyekben áll a textilhulladék: ide évi csaknem 60.000 tonna el nem adott ruha érkezik a legnagyobb fast fashion üzletekből.

Fast fashion üzem
Forrás: Unsplash / Francois Le Nguyen

A borzalmas környezetromboló tevékenységért főként a fast fashion márkák tehetők felelőssé, amik akár hetente-havonta új kollekcióval lepik meg a vásárlásra éhes fogyasztókat. A kedvező árakkal kecsegtető ruhákat azonban jellemzően harmadik világbeli országokban gyártják, ahol bőven nem figyelnek annyira a környezetvédelmi és emberjogi előírásokra. Könnyen meglehet tehát, hogy a párezer forintért megvett, alacsony minőségű, de stílusos darab elkészültét egy ázsiai folyó élővilága, és néhány, embertelen körülmények között dolgoztatott varrónő bánta. Amennyiben tehát környezettudatos ruhatárat szeretnél, felejtsd el a fast fashiont!

2. A kevesebb néha több: kapszula ruhatár

A környezettudatos ember ideális ruhatára takarékos, minimalista, ugyanakkor minden igényt kielégít. Tehát minőségi, tartós, egymással jól kombinálható, stílusban passzoló darabokból áll. És ami a legfontosabb: elfér egy kisebb ruhásszekrényben. Gyakorlatilag ezt hívjuk kapszula gardróbnak, aminek a környezettudatosság mellett nagy előnye, hogy időt és pénzt is megtakaríthatsz vele. Amennyiben érdekel, hogyan építsd fel a saját tökéletes ruhatárad, olvasd el a kapszula gardróbról szóló korábbi bejegyzésünket!

3. Add tovább a felesleget!

Egy kapszula ruhatár felépítése jó pár hónapot is igénybe vehet. Ilyenkor kitapasztalod, hogy mely ruhadarabok azok, amiket rendszeresen hordasz, és melyek azok, amik csak porosodnak a szekrény mélyén. Ez utóbbiak azonban lehet, hogy egy szerető, új tulajdonos birtokában végre kibontakozhatnának. Ahelyett tehát, hogy feleslegesen őrizgeted – neadjisten kidobod – az elfeledett ruhákat, add tovább őket!

Az ideális ruhatár minimalista
Forrás: Unsplash / Sarah Brown

Remek esemény lehet például a baráti kapcsolatok felmelegítésére egy ruhacsere program. Beszéld meg a barátaiddal, hogy mindenki pakolja bőröndbe a megunt gönceit, majd gyűljetek össze, és bátran turizzatok egymás ruhái között. Így nemcsak ingyen frissíthetitek az ideális ruhatárat, de egy kis eszem-iszom közben azt is megvitathatjátok, hogy kivel mi történt az elmúlt időszakban.

Emellett dönthetsz úgy is, hogy a jó állapotú, feleslegessé vált darabjaidat eladod. Persze megpróbálkozhatsz bolhapiacokon is, de a legegyszerűbb, ha feltöltöd őket a Jófogásra! Ha pedig igazán sok potenciális vevőt akarsz elérni, ki is emelheted a hirdetéseidet.

4. Javítsd meg és dobd fel a régi darabokat!

A tökéletes ruhatár környezetbarát verziójának megteremtéséhez az is jó út, ha a régi ruháidat felújítod. Nagyanyáinknak még bőven nem esett le a gyűrű az ujjukról egy kis zoknistoppolástól, de ugyanígy megfoltozták az elnyűtt ágyneműt, ruhákat is. Amennyiben nem áll távol tőled a varrás gondolata, a megunt darabokat akár fel is dobhatod némi átszabással, kiegészítők hozzáadásával. A végképp használhatatlan ruhaneműket pedig rongyként, vagy egy-két patchwork technikával készült szépség alapanyagaként is újrahasznosíthatod.

Alakítsd át a megunt ruhákat
Forrás: Unsplash / Volha Flaxeco

5. Tökéletes ruhatár second hand darabokból

Amennyiben extrán fontos neked, hogy az ideális ruhatárad a környezettudatosság jegyében épüljön föl, bátran nézz körül a second hand lehetőségek között. A közös turizás is nagyszerű programlehetőség a barátnőkkel, de már azzal is sokat tehetsz a bolygónkért, ha a jó állapotú, használt ruhákat a Jófogáson keresztül szerzed be.

Comments are closed.

Navigate