A diákhitel segíthet a leginkább a felsőfokú tanulmányok finanszírozásában

A diákhitel kétféle változatban is segítheti a diákéveket. Az egyik teljesen kamatmentes, a másiknak pedig nagyon alacsony a kamata. A gyermekes diákokat kedvezményekkel, hitel elengedésével segíti az állam.

#szponzorálttartalom

A felsőfokú képzés diákévei utólag mindig romantikusnak tűnnek: felnőttként elsőként szakadsz el a szülői háztól, kezdesz önálló életet egy másik városban.

Ugyanakkor ezeket az éveket rendre átszövi a pénzügyek menedzselésének problémája. Az ember hamar megtapasztalja, hogy a szabadsága elegendő pénz nélkül nem is igazi szabadság.

Akár kapsz szülői támogatást, akár diákmunkát végzel, hogy bevételre tehess szert, mindenképpen jól jöhet egy olyan állami támogatás, amelynek kamata rendkívül alacsony vagy nulla, és amelyet ráérsz visszafizetni a tanulmányaid elvégzése után, amikor már lesz kereseted.

Pontosan erről szól a diákhitel. A diákhitel automatikusan jár neked, csak igényelned kell. Nem kell hozzá semmilyen fedezet, kezes vagy egyéb kötelezettség, teljesen önállóan igényelheted és biztosan meg is kapod. Csak néhány, nagyon extrém esetben nem kaphatsz diákhitelt, például akkor, ha egy régebbi diákhitel szerződéseddel kapcsolatban tartozásod van.

A diákhitel feltételei egyszerűek: magyar állampolgárnak kell lenned bejelentett magyarországi lakcímmel, és 45 év alattinak kell lenned. Ennyi.

A diákhitel igényléséhez érvényes személyi igazolványodra, a lakcímkártyádra, adókártyádra és saját névre szóló bankszámlára lesz szükséged. A bankszámlaszám azért kell, mert arra kapod majd a hitelt.

A diákhitelt a tanulmányaid alatt bármikor igényelheted és bármikor kérheted a folyósítás felfüggesztését is.

Diákhitel1 – szabadon elkölthető összeg havonta

A Diákhitel1 szabad felhasználású hitel, amit elkölthetsz bármire, így a tanulmányaid finanszírozása mellett a lakhatásod finanszírozására vagy a megélhetésedre is.

A Diákhitel1 keretében 15 000 forinttól 150 000 forintig terjedő havi összeget kaphatsz a tanulmányaid alatt, amennyit kérsz. Az összeget rendszeresen változtathatod az élethelyzeted alapján.

A Diákhitel1 kamata évi 4,99 százalékos, ami a legkedvezőbb hitelek, az ingatlanhitelek kamatszintjénél is jobb, ráadásul ingatlanfedezet nélkül. A Diákhitel1-re kamatstop vonatkozik.

Diákhitel2 – tanulmányi önköltségre

Ha a képzésed tandíjköteles és önköltséget kell fizetned, akkor igényelheted a Diákhitel2-t. Ez legfeljebb a képzésed önköltségi díjára ad fedezetet és nem kapod meg közvetlenül, hanem egyből a képzést nyújtó intézményeknek utalja a Diákhitel Központ. Térítési díjak (pl. utóvizsga díja) nem fedezhetők belőle, így arra más forrást kell szerezned.

A Diákhitel2-nek nincs felső határa. Amennyibe kerül a képzésed önköltsége, annyi hitelt kapsz.

A Diákhitel2 teljesen kamatmentes. Így később is csak annyit kell visszafizetned, amennyi pénzt kaptál. Mivel az infláció minden évben rontja a pénz értékét – mostanában meg különösen -, ezért a kamatmentesség miatt reálértékben kevesebbet fizetsz majd vissza évek múlva, mint amikor felvetted a diákhitelt.

Képzési Hitel a felnőttképzésre

A diákhitelnek létezik még egy lába, ez pedig a felnőttképzést segítő Képzési Hitel. Ezt a hitelfajtát legfeljebb 500 000 forintig lehet igényelni, és a képzési díj legalább 20 százalékát önerőként kell megfizetned a szakképző vagy felnőttképző felé.

Csak azokra a képzésekre kérhető a Képzési Hitel, amelyek legalább három hónaposak. Feltétel továbbá, hogy a képzés szakmai oktatás, részszakmára felkészítő szakmai oktatás, engedélyhez kötött szakképesítésre felkészítő szakmai képzés, illetve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzés legyen. Felnőttképzés esetén legalább középfokú végzettséghez kötött szakmai oktatásra, illetve szakmai képzésre lehet igényelni.

A Képzési Hitel nem szólhat bármilyen felnőttképzésre. Kizárólag azokban az intézményekben kérhető, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a Diákhitel Központtal.

A Diákhitel2-höz hasonlóan a Képzési Hitelt nem kapod kézhez, azt egyből az oktatási intézménynek utalja a Diákhitel Központ.

A Képzési Hitelt a képzés kezdő napján vagy azt követően bármikor lehet igényelni mindenkinek, aki 18 és 55 év közötti, bejelentett lakcímmel rendelkező, büntetlen előéletű és köztartozással nem rendelkező olyan állampolgár, aki a hiteligénylést megelőzően 12 hónapig rendelkezett társadalombiztosítási jogviszonnyal, beleértve a tanulói, felnőttképzési vagy felsőoktatási hallgatói jogviszonyt is.

A diákhitel, Képzési Hitel törlesztése

A diákhitel törlesztését csak a tanulmányaid végén, jogilag a hallgatói jogviszony megszűnése utáni 4. hónaptól kell elkezdened. A Képzési Hitelnél a visszafizetést szintén a tanulói vagy felnőttképzési jogviszony megszűnése utáni 4. hónaptól kell megkezdened.

A Diákhitel1-nél a törlesztés jövedelemarányos. Azonban a tanulmányi jogviszony megszűnésének évében, majd az azt követő évben mindig az előző év október 31. napján érvényes minimálbér 6 százalékát kell fizetned. A harmadik évtől minden évben a két évvel korábbi, éves bruttó jövedelmed 6 százalékának 1/12-ed részét kell fizetned.

A Diákhitel2 esetében kicsit másképp alakul a helyzet. A törlesztési arányt nemcsak a jövedelmed, hanem a tartozásod összegétől is függően, sávosan határozzák meg. A havi törlesztőrészleted az első két évben az előző évi minimálbér összegének, ezt követően a tárgyévet megelőző második évben elért átlagjövedelmed 1/12-ed részének 1 millió forint alatti tartozás esetén 4 százaléka, 1 és 2 millió forint közti tartozás esetén 5 százaléka, 2 és 3 millió forint közti tartozás esetén 7 százaléka, 3 és 4 millió forint közti tartozás esetén 9 százaléka, 4 millió forint feletti tartozás esetén 11 százaléka.

A minimálbér és a jövedelmed változása miatt a törlesztőrészletet évente újrakalkulálják. Ha a jövedelmed nem éri el a mindenkori minimálbért, akkor legalább a minimálbér utáni törlesztőrészletet kell fizetned.

Bővült a családtámogatási kedvezmények köre

Már egy gyermek esetében is lehet kérni a törlesztési kötelezettség szüneteltetését, emellett kamattámogatás is jár a Diákhitel1 esetében a szüneteltetés alatti ügyleti kamatokra.

2022. december 28. óta a 30. életévét be nem töltött anyáknak, ha a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermekük születik, vagy gyermeket fogadnak örökbe, a hitelüket elengedik (vagyis az vissza nem térítendő állami támogatássá alakul).

Két gyermek esetén ezenfelül a 30 éven túl szült anyáknak elengedik a tartozás felét (több diákhitel-szerződés esetén a választott szerződésre nézve).

Három gyermek esetében pedig a 30 éven túl szült anyák részére elengedik a teljes tartozást (több diákhitel-szerződés esetén a választott szerződésre nézve).

Comments are closed.

Navigate