Matatófal házilag lépésről lépésre

A matatófal egy kiváló készségfejlesztő játék az 1-2 éves korosztály számára. A segítségével nemcsak hosszú időre „lebilincselhetők” a kicsik, de remekül fejleszti a finommotorikus képességeket is. Miközben olyan tárgyakat is kipróbálhatnak, birizgálhatnak, amikhez normál esetben nem nyúlhatnak hozzá – így pedig az időnként veszélyes gyermeki kíváncsiság is kielégíthető. A Jófogással most megmutatjuk, hogyan készül a matatófal házilag!

1. Matatófal készítése házilag? Tervezd meg!

Bár elsőre banálisnak tűnhet, de a matatófal házilag történő elkészítése alapos előkészületeket igényel. Kezdésként azt javasoljuk, hogy inspirálódj az interneten: gyűjtsd össze azokat a képeket, birizgálható elemeket, felépítéseket, amik tetszenek. Ezt követően találd ki, a gyerekszoba mely felületére szánod a játékot, majd alaposan mérd le a területet.

Utána következhet a matatófal megtervezése! Egy papírra vázold fel, hogy nagyjából hogyan akarod elrendezni a játék elemeit. Inkább nyitható-csukható elemeket szeretnél? Vagy gombos-nyomogathatókat? Netán forgatható fogaskerekeket? Szeretnél-e például nevet festeni, ragasztani rá, hogy az ajándék még személyesebb legyen? A matatófal házilag való megtervezése nagyban segít abban, hogy tényleg csak azokat a dolgokat szerezd be a barkácsoláshoz, amiket aztán hasznosítani is tudsz!

Matatófal házilag

2. Válaszd ki a matatófal alapját!

A természetesség jegyében mi mindenképpen fából készült alapot javaslunk a matatófalhoz. A barkácsáruházakban tudsz vásárolni farostlemezt vagy natúr fenyő polcokat is. Ezeket helyben méretre is vágják neked, vagy otthon, egy dekopírfűrész segítségével te is kiigazíthatod őket.

Arra mindenképpen ügyelj, hogy az otthoni barkácsolás során csiszológéppel vagy -papírral csiszold le alaposan az éles széleket. A hegyes sarkokat pedig kerekítsd le, vagy tegyél rájuk sarokvédőt. A babák jellemzően teljes erőbedobással szeretik gyűrni-tépni a matatófalakat, ezért különösen fontos, hogy a tiétek biztonságos legyen.

3. Használj bababarát festéket!

Amennyiben szeretnéd, hogy a házilag készült matatófal színei passzoljanak a babaszoba stílusához, az alapot le is festheted. Ehhez mindenképpen válassz bababarát festéket, ami nem tud ártani a mindent megcsócsáló kicsiknek. Először alapozd le a fát, majd egy napig hagyd száradni. Ezt követheti a festés: legalább két réteget vigyél fel a megfelelő fedés érdekében, de mindig hagyj kellő időt a száradásnak.

Persze dönthetsz úgy is, hogy a natúr fa erezetét és színét szeretnéd megőrizni. Mi azt javasoljuk, hogy ebben az esetben is kezeld le a matatófal alapját. Először csiszold le, törölgesd át, majd kend le két rétegben bababarát faolajjal vagy beltéri lazúrral.

Matatófallal játszó gyerekek

4. Szereld fel a matatófal elemeit!

A matatófal házilag történő elkészítésének ez a legizgalmasabb része. Miután az alap megszáradt, elkezdheted felcsavarozni vagy felragasztani a birizgálható elemeket. Ezek lehetnek otthoni, elnyűtt vagy nem használt darabok, de beszerezhetsz új holmikat is a legnagyobb barkácsáruházakban.

Matatófal készítése házilag: ezek kerüljenek rá!

  • villanykapcsoló
  • számológép vagy billentyűzet
  • láncos ajtózár, retesz
  • ajtógomb
  • fogantyúk
  • biciklicsengő
  • függönykarikák egy hosszúkás rúdon
  • karabinerek és kulcskarikák
  • fűzhető zsinór
  • láncdarab
  • lakat
  • irodai szék kereke
  • kisebb csaptelep
  • cipzár
  • forgatható óramutatók
Matatófal készítése házilag

Ezeket viszont kerüld el!

Mérőszalag: az éles széle megvághatja a kicsik kezét.

Bármilyen zsinórszerű dolog, ami 20 cm-nél hosszabb: a babák belegabalyodhatnak, a nyakuk köré csavarhatják, így érdemes a hosszúra hagyott zsinórokat, spirálkábelt, gumiszalagot mellőzni.

Túl bonyolult reteszek: A matatófal lényege, hogy fejlessze a problémamegoldó képességet és a finommotorikát. Ugyanakkor felesleges rá olyan elemet tenni, amit a babák még életkorukból fakadóan nem tudnak használni. Ez csak frusztrációt fog kelteni bennük, aminek nyűgösködés a vége.

Bicikliduda: Amennyiben szülőként szeretnénk a saját idegrendszerünket is megvédeni, ne állítsunk magunknak csapdát azzal, hogy biciklidudát szerelünk a matatófalra. A kicsik természetes vágya a hangoskodás, de ha lehet, eme szenvedélyüknek inkább kültéren hódoljanak.

5. Rögzítsd megfelelően a házilag készült matatófalat!

A matatófal házilag történő elkészítésénél nem lehet eléggé hangsúlyozni a biztonságot. Erre természetesen az elkészült játék rögzítésénél sem árt odafigyelni. A matatófalat mindig alaposan, több ponton fúrjátok fel a babaszobában, és a csavarok végei se álljanak ki. A kicsik szeretnek belekapaszkodni, rángatni a különböző elemeket, így fontos, hogy a matatófal semmiképpen se tudjon rájuk borulni!

Comments are closed.

Navigate