Milyen a megfelelő balett ruha?

2014 óta február 2-án tartják a Tütü világnapját. A több ízben adománygyűjtéssel is egybekötött ünnep a különleges fizikai és mentális helytállást kívánó táncművészet szépségére hívja fel a figyelmet. A balett ugyanakkor nemcsak a profi táncosok terepe, hiszen hétköznapi sportként remekül erősíti és ruganyosítja a testet, emellett fejleszti a testtudatosságot. Amennyiben te is szívesen belevágnál, olvasd el, milyen az ideális balett ruha!

Gyakorlásra vagy fellépésre?

A balett ruha vásárlásakor különösen fontos, hogy az adott szettet a próbákon vagy a fellépéseken szeretnéd-e viselni. Ez utóbbiakon bukkan fel ugyanis a táncművészet két emblematikus szimbóluma: a tütü és a spicc cipő. Ezeket természetesen érdemes az adott előadáshoz választani a mesterrel és a többi táncossal szoros együttműködésben, egy erre szakosodott balett ruha boltban.

A gyakorláshoz viszont a profi táncosok is kényelmes, rugalmas dresszt, harisnyát és puha talpú balettcipőt öltenek. A tánccipő választásnak korábban már egy teljes bejegyzést szántunk, míg a megfelelő gyakorló balett ruha megtalálásában az alábbi néhány szempont segíthet.

Balett ruha fellépésre
Forrás: Pixabay

Kötött balett ruha a bemelegítéshez

A balett-táncosok legfontosabb „munkaeszköze” a saját testük. Elengedhetetlen hát, hogy óvják az esetleges sérülésektől, ezek ugyanis hetekre, hónapokra, de akár évekre is derékba törhetik a karrierjüket. A sérülések elkerülésére azonban a kezdőknek sem árt odafigyelni, ennek pedig remek módja, ha a gyakorlást rétegesebb ruházatban, melegebb kiegészítőkben kezdik el.

A kötött balett ruha lényege, hogy az izmokat és az ízületeket melegen tartja a bemelegítés alatt, az intenzív gyakorlatozás során viszont már levehetők. Ezeknek a vastagabb harisnyáknak, lábszárvédőknek, boleróknak és kisnadrágoknak a viselése különösen télen, a hidegebb próbatermekben javasolt.

Kötött balett ruha bemelegítéshez
Forrás: Pexels / Mart Production

A balett ruha alapja: a dressz

A balett ruhákat rendszerint külön kategóriákba sorolják a fazonjuk és az anyaguk alapján. Ide tartoznak a spagettipántos, a trikószerű dresszek, a kezeslábas kialakítások és dresszre varrt szoknyás verziók is. Az azonban minden balett dresszről elmondható, hogy akkor megfelelő, ha kellemesen rásimul a testre, nem ráncosodik, kényelmes benne mozogni. Továbbá fontos, hogy a balettmester számára látni engedje az izmok működését a karnál, a hátnál, a csípőnél és a lábnál. Ha feleslegesen eltakarod bármelyik részt, az oktatód nem tud időben, megfelelően korrigálni. Így pedig lehet, hogy rosszul rögzül egy gyakorlat, akkor pedig borul a tartás, és nem lesz mire alapozni egy bonyolultabb lépést.

Lányoknak tehát érdemes olyan balett ruhát választani, amelynek nyakkivágása megmutatja a kulcscsontot és a mellkas felső részét, míg a hátsó kivágása is mélyebb, legalább a melltartó vonaláig ér. Fiúknak az ujjatlan trikó viselése javasolt. Továbbá kezdőknek nem ajánlott a harisnyára húzott sort vagy a muszlinszoknyás verzió használata sem, mert ez is feleslegesen eltakarja a lábak izommunkáját.

Balett ruha alapja: a dressz
Forrás: Pexels / Anna Shvets

Emellett a balett ruha kiválasztásánál vedd figyelembe az adott évszakot, a próbaterem hőmérsékletét és a tested adottságait is. Nyárra megfelelő lehet egy spagettipántos dressz, míg télen talán egy hosszú ujjú, de kellemesen szellőző darabban érezheted komfortosan magad. Ha erősebb vagy mellben, ne válassz túl mély kivágást, ha pedig a lábaid rövidek, keress egy magasan záródó fazont, amely előnyösen nyújtja meg a lábakat. Ellenben, ha magasabb testalkatú vagy, érdemes alacsony csípőkivágású fazont választani, ami optikailag rövidíti a hosszú végtagokat.

A balett harisnya

A balett ruha másik elengedhetetlen része a harisnya, vagy fiúk esetében a testre tapadó sztreccsnadrág. Bár kezdőként azt gondolhatjuk, kényelmesen mozoghatunk egy egyszerű melegítőben vagy rövidnadrágban, ez a balett esetében semmiképp sem javasolt.

Balett harisnya és gyakorlócipő
Forrás: Unsplash / Jess Zoerb

A balett harisnya rátapad a lábra, így nem akadályozza, sőt, épphogy segíti a mozgást. Hiszen bizonyos mozdulatoknál elengedhetetlen, hogy a két láb csusszanjon egymáson. Emellett a harisnya felfogja a mozgáskor keletkezett izzadságot, nem folyik kellemetlenül a testen, és nem csöpög szét a teremben, ami balesetekhez is vezethet. A balett harisnyákat speciális igénybevételhez fejlesztették, nagyon rugalmas, vékony és puha anyagúak, tehát érdemes őket balett ruha boltban megvásárolnod.

Kezdőknek mindenképpen a lábfejes harisnyák viselése ajánlott. A vastagságát az évszakhoz és a terem hőmérsékletéhez passzolóan érdemes kiválasztani. Míg a haladó balett-táncosok közül sokan jobban érzik a mozdulatokat, ha lábfejük mezítelen a cipőben, így ők bátran választhatnak lábfej nélküli vagy kengyel kialakítású harisnyákat is. A spicc harisnyát viszont kifejezetten fellépésekhez ajánlják. A talpon lévő apró lyuk elmozgatásával a balerinák gyorsan el tudják látni a lábfejükön keletkező kisebb bőrsérüléseket. Ezektől ugyanis nem állhat le az előadás.

Comments are closed.

Navigate