Tánccipő vásárlása? Íme 5 hasznos tipp!

Minden év április 29-én ünnepeljük a Tánc Világnapját. A Jófogáson pedig nemcsak a fellépőruhákból, de a tánccipőkből is igen széles választékot találhatunk. Ám pontosan mire érdemes odafigyelni tánccipő vásárlása esetén? Összeszedtük a legfontosabb tippeket és tudnivalókat!

1. A legfontosabb a táncforma!

A tánc az egyik legjobb társas sport, emellett pedig jó hír, hogy többszáz változatából válogathatunk: a salsától kezdve, a lindy hopon át a balettig bezárólag. Mindegyik táncformának megvan azonban a maga szigorú szabályrendszere és külön eszköztára. A különböző táncokhoz más-más cipő illik, hiszen ebben a mozgásformában a legfontosabb szerep a lábaknak jut, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit viselünk rajtuk. Tánccipő vásárlása előtt tehát mindenképpen érdemes körbejárnod, hogy az általad űzött ágazathoz melyik cipőt ajánlják! Hiszen, ahogy hegyet mászni sem lehet magassarkúban, úgy természetesen sztepp táncolni sem lehet latin tánccipőben.

2. Tánccipő vásárlásakor vedd figyelembe a tudásszintedet is

Bár az ember azt gondolná, hogy a tánccipő vásárlása egy életre szóló beruházás, sajnos igenis függ attól, hogy az adott illető épp csak elkezdett ismerkedni a táncformával, vagy netán már profi szinten űzi. Latin tánccipő esetén például a megfelelő tapadás érdekében a kezdőknek ajánlott a barázdált talpú darabokat előnyben részesíteni. Míg a szteppnél a kezdők inkább a Mary Jane stílust kedvelik, és később váltanak az osztott talpú, oxfordi bőrre.

Tánccipő vásárlása break tánchoz?
Forrás: Pexels / Allan Mas

3. Tánccipő vásárlása gyakorlásra vagy fellépésre

További fontos szempont a tánccipő vásárlásakor, hogy azt mire és mikor fogod használni. Léteznek például kifejezetten gyakorlásra tervezett, hálós anyagú, edzőcipőkre hasonlító darabok, de ezeket fellépéseken nem illik viselni. Míg a balett esetében a hétköznapi órákon leggyakrabban a vászon cipőket használják, majd a gyakorlás végén és a színpadon kerül elő a keményített orrú spicc cipő. Versenytáncoknál pedig a hölgyek jellemzően a test- vagy bronzszínű darabokat részesítik előnyben, mert ez többféle fellépőruhával is kombinálható.

Tánccipő vásárlása baletthez: gyakorlás vagy fellépés?
Forrás: Pexels / Budgerton Bach

4. A tánccipő mérete és formája

Elengedhetetlen, hogy tánccipő vásárlása személyesen történjen meg: a kiválasztott darabot muszáj felpróbálnod, és néhány lépést, mozdulatot tenned benne! Ez különösen igaz, ha a sztenderdtől eltérő formájú lábad van, például széles a lábfejed vagy magas a rüsztöd. Ha ugyanis a cipő nem illeszkedik pontosan a lábadra, egész táncórán a kényelmetlenséggel fogsz foglalkozni ahelyett, hogy a lépéseket és mozdulatokat figyelnéd.

Bár érdemes a cipőket online is nézegetni, a fazon kiválasztásában is fontos a személyes próba. A lábadon ugyanis nem biztos, hogy úgy fog állni, mint a képeken, és a monitorok színárnyalatai és eltérhetnek a valóságtól. Emellett nézd meg alaposan a talp tapadását és rugalmasságát, illetve azt, hogy a cipő mennyire tartja a bokádat.

Latin tánccipő vásárlása
Forrás: Freepik

5. A tánccipő anyaga és kiképzése

Bár a tánccipők esetében is számos árkategória létezik, kifejezetten ajánlott egy magasabb minőségű darabra beruházni. Egy alacsonyabb színvonalú cipő ugyanis nemcsak a tánctól veheti el a kedvedet, de fájó sérülésekhez is vezethet. Ugyanígy attól is óva intenénk mindenkit, hogy utcai cipőben álljon neki táncot tanulni! A táncos cipők talpa ugyanis célzottan vékonyabb, kemény velúrbőrből készül, míg a felső részük puhább, hogy suhanni lehessen velük a táncparketten. A tánccipőket tilos is utcai viseletre használni, mert tönkremennek!

Azt, hogy a cipő zárt vagy nyitott, szintén meghatározza a táncforma. A néptáncos karaktercipők például jellemzően zártak, szélesebb sarokkal, míg a latin tánccipők elöl és/vagy oldalt nyitottak, vékonyabb sarokkal. Amennyiben magassarkú darabot kell használnod, érdemes átgondolnod a választást. Elsőre úgy tűnhet, hogy magasabb sarokkal nehezebb a lépések kivitelezése, de ez nem feltétlenül igaz. Például a salsa esetén a lábfej saroktól talppárnáig történő mozgása a lényeg, ezt a technikát pedig kifejezetten megkönnyíti egy nagyobb sarkú cipő.

A fenti tippeken túl mindenképpen fontold meg jól a tánccipő vásárlását! Előtte konzultálj bátran a tánctanároddal, táncostársakkal vagy akár szakértőkkel is, és mérd fel alaposan a kínálatot. Ha netán a Jófogáson keresztül, használtan veszel cipőt, ne habozz kifaggatni az előző tulajdonosát, és bárhol is találkoztok, mindenképpen vedd fel és próbáld ki, mielőtt megvennéd. Jó gyakorlást, kellemes táncórákat kívánunk!

Comments are closed.

Navigate