„Milyen játékot vegyek 1 éves gyereknek?” Segítünk!

Az 1 éves kor az egyik legérdekesebb és legtündéribb egy gyermek fejlődésében. Bár mozgásfejlődés tekintetében nagy különbségek lehetnek ilyenkor a babák között, a legtöbbjüket már hosszabb-rövidebb ideig leköti egy-egy játék. Összeszedtük, hogy milyen tárgyakkal mely készségek fejleszthetők, és mi a kifejezetten ajánlott játék 1 évesnek.

A megunhatatlan játék 1 évesnek: a labda

Benned is felmerült a kérdés, hogy „milyen játékot vegyek 1 éves gyereknek”? Sokat ne vacillálj, hiszen a labda az egyik legősibb és legegyszerűbb fejlesztő játék. Kedvezően hat az idegrendszeri és testi funkciókra, segíti a kéz-láb koordinációt, a térbeli és vizuális érzékelést, emellett pedig az egyensúly- és ritmusérzéket is. A különböző méretű és színű labdák mellett persze kiváló játék 1 évesnek a hozzájuk építhető akadálypálya, a labdamedence vagy a golyóvezető pálya is.

Az örökérvényű játék 1 évesnek: a labda
Forrás: Pixabay

Minden, ami pakolható

Nem véletlen, hogy 1 éves kor környékén érdemes az alsóbb polcokról elmenekíteni a törékeny dolgokat, bizonyos fiókokra pedig biztonsági zárat szerelni. Azok a szülők, akik már tapasztalták ezt a korszakot, vicces bosszúsággal tudnak visszaemlékezni az állandó pakolási lázra. Az 1 éves gyerekeket persze a zörgő lábosokkal teli konyhabútor és a ruhásszekrény áttúrása is leköti, de ha szülőként kímélni szeretnénk az idegrendszerünket, beszerezhetünk néhány játékot is.

A pakolható játékok közül örök kedvenc az építőkocka, amikkel a formák és a színek is remekül megtanulhatók. Fontos, hogy nagyobb méretű darabokat válasszunk, és lehetőleg olyat, amit ezekben a vírusos időkben könnyű tisztán tartani, ilyenkor ugyanis a kicsik még hajlamosak mindent a szájukba tömködni. Emellett kiváló játék 1 évesnek az egymásba rakodható műanyag pohárkészlet vagy a montessori torony, de az alakzatok felismerését segítő, egyszerűbb formabedobó játékok is.

Nyomkodható gombok, zenélő játékok

Bár a szülőket jellemzően az őrületbe kergetik a zenélő-világító darabok, az igazság az, hogy ez az egyik legkedvesebb játék 1 évesnek. A kicsik ebben a korban már bőven képesek a gombok nyomogatására, a kalapálásra, illetve kifejezetten nagy kedvüket lelik a zajcsapásban. Jöhet tehát minden, ami villog, sípol, zizeg és zenél – beleértve a gyerekhangszereket is. Például az első színes xilofont, kasztanyettát, csörgőt vagy kereplőt.

Játék 1 évesnek: az első xilofon
Forrás: Unsplash / Jelleke Vanooteghem

Fontos a szerepjáték

A gyerekek az utánzás, a hétköznapokhoz kapcsolódó mesés játékok révén tanulják meg leginkább az őket körülvevő világ szabályait. Ezért ilyenkor már kiváló játék 1 évesnek, ha plüssökkel, ujjbábokkal egyszerű történeteket adunk elő, főként olyanokat, amik az ő napi rutinjukból fakadnak, velük is megtörténnek. Emellett a beszédfejlődésüknek kifejezetten jót tesz a sok éneklés, mondókázás, úgyhogy ne habozzunk a közösen töltött minőségi időt ezekkel a tevékenységekkel feltölteni!

Jöhetnek az első könyvek

Rengeteg 1 éves babát lekötnek már a különböző színes, lapozható, kinyitogatható könyvek. Ebben a korban érdemes még kevésbé a történetekre, inkább a tematikus képekre épülő, vagy matatóként is működő, foglalkoztató darabokra költeni. Ezekből a kicsik például elsajátíthatják a színeket, a formákat, az állatok vagy a gyümölcsök neveit.

A babakönyv mindig remek választás
Forrás: Unsplash / Stephen Andrews

Mozgásfejlesztő játék 1 évesnek

A legtöbb baba 1 éves korára már igazi kis örökmozgóként fedezi fel a világot. Míg egyesek céltudatosan másznak, mások már a felállás, kapaszkodva járás tudományát is kezdik elsajátítani. Amennyiben szeretnénk őket motiválni a mozgásfejlődésre, választhatunk interaktív járássegítőket vagy különböző tologatható, húzható játékokat a csattogós pillangótól kezdve az egyszerű taligáig.

Comments are closed.

Navigate