Terepasztal készítés kezdőknek: trükkök és praktikák

1995 óta szeptember 15-én ünnepeljünk az Európai Mozdonyvezetők Napját. Az igen nagy felelősséget és pontosságot igénylő szakma előtti főhajtásként most egy olyan kreatív hobbiba engedünk betekintést, aminek köszönhetően egy kicsit mindenki mozdonyvezetőnek érezheti magát. Lássuk is a terepasztal készítés legfontosabb tippjeit és tudnivalóit!

1. Terepasztal készítés: első lépések

A terepasztal készítés egy rendkívül különleges, sok kreativitást és szabadidőt igénylő hobbi. Aki belevág, tulajdonképpen a táj egy kicsinyített, sok esetben mozgó, világító mását alkotja meg. A terepasztal központi eleme általában a vasútmodell vágányok bonyolult rendszere, ami köré építik a készítők a fantáziájukban megszülető táj domborzati és dekorációs elemeit. A terepasztal stílusa és részletgazdagsága persze kizárólag a hobbit űző személy igényességétől függ. Kezdőként dönthetsz úgy, hogy egy egyszerű, egyvágányos erdei tájat alkotsz meg, majd később vágsz bele egy egyedi terepdarabokkal kiegészített, karácsonyi dioráma elkészítésébe.

Mérd fel a lakásod adottságait!

A terepasztal készítés nem véletlenül a precíz, pepecselésre nyitott emberek hobbija. A kreatív darab megszületése ugyanis rengeteg előzetes tervezést és átgondolást igényel. Az egyik legfontosabb pont, hogy felmérd az otthonod téradottságait, és ennek fényében kezd meg a dioráma tervezését.

A terepasztal készítése lehetőleg egy olyan térben történjen, ahol nem zavarja a mindennapos tevékenységeket. Kiváló hely erre egy elkülönített szoba vagy üres garázs, ahol könnyedén körül tudod járni a készülő művet. Emellett számolj azzal, hogy a folyamatosan felhasználásra kerülő alkatrészeket, terepasztal kellékeket és a rögzítéshez szükséges eszközöket is tárolnod kell valahol.

Terepasztal készítés
Forrás: Unsplash / Elijah Mears

Mérd fel az anyagi lehetőségeidet!

A terepasztal készítés nemcsak egy időigényes, sok türelmet igénylő hobbi, de az igazán fanatikus építőknek bizony a zsebükbe kell nyúlniuk, ha belevágnak egy-egy nagyobb darab megalkotásába. Egy alap szett ára 20.000-30.000 forint körül mozog, míg a felső határ a csillagos ég. Így a tervezési fázisban mindenképpen gondold át, hogy a családi kasszából mekkora összeget tudsz és szeretnél elkülöníteni a hobbidra.

A költségeket hatékonyan tudod csökkenteni, ha a vasútmodellek, sínrendszerek, váltók, trafók és terepasztal kellékek választékának a Jófogáson is körülnézel. A használt holmikat ugyanis nemcsak kedvezőbb áron tudod beszerezni, de az előző tulajdonosok akár személyes tapasztalatokkal, tanácsokkal is el tudnak látni az adásvétel során. Ezek a történetek pedig kifejezetten jól jöhetnek, ha kezdőként vágsz bele a terepasztal építésbe.

2. Kezdődhet a terepasztal megtervezése!

A terepasztal méretarányai

Amennyiben felmérted a téradottságokat, az első, amit tehetsz, hogy a dioráma alapját jelentő állványzatot beszerzed. Ennek a méretei fogják meghatározni a táj arányait. A legnépszerűbb méretarány a H0-s, de ezeknek a daraboknak a felépítéséhez viszonylag nagyobb térre, akár egy komplett szobára is szükség van. A kisebb terek egy kis vasúti forgalmat bonyolító N-es vagy Z-s méretarányú terepasztalnak adhatnak otthont.

A vasúthálózatot érdemes terepasztal tervezővel megtervezni
Forrás: Unsplash / Markus Spiske

A vasútrendszer megtervezése

A műved központi elemét jelentő vasúthálózat megtervezéséhez mindenképpen érdemes valamilyen terepasztal tervező programot igénybe venned. Az interneten bátran válogathatsz az ingyenes és a fizetős szoftverek közül. A kellékek beszerzése és az építés előtt ne habozz egy részletes tervet készíteni, ami már az esetlegesen felmerülő műszaki problémákra is felhívja a figyelmet. A kérdéseiddel aztán bátran fordulj terepasztal készítésére szakosodott internetes csoportokhoz, fórumokhoz, a tapasztalt alkotók ugyanis szívesen segítenek, ha elakadnál!

A táj kitalálása

Western hangulatú városka? Vadregényes erdő, halastóval a közepén? Előzetesen már létezhet a fejedben egy terv arról, hogy milyen stílusúra szeretnéd megalkotni a saját terepasztalodat. Azonban a végleges tájat az asztalod mérete és a vasútrendszer bonyolultsága, helyigénye fogja meghatározni. A dekorációs elemek megtervezésébe és beszerzésébe tehát csak akkor kezdj bele, ha az előző tervezési lépéseken már túl vagy.

Terepasztal kellékek
Forrás: Pixabay / Sharon Ang

3. A terepasztal megépítése

A terepasztal kellékek beszerzése

A részletes tervek véglegesítése után írj egy listát arról, hogy mik azok a terepasztal kellékek, dekorációs elemek és eszközök, amiket mindenképpen be kell szerezned. A beszerzőkörutadon természetesen a vonatkozó hobbiboltokba is betérhetsz, de vásárolhatsz használt terepasztal kellékeket, amiket akár saját kezűleg fel is újíthatsz. Igazán kreatív alkotók pedig saját dekorációs elemek gyártásába is belevághatnak.

Az összeállítás

A dioráma megépítéséhez mindenképpen merülj el a vonatkozó szakirodalomban, internetes fórumokban és terepasztal tervezőkben. A domborzat kialakítása után természetesen az első lépés itt is a vasútmodell rendszer összeállítása és tesztelése lesz. Ezt követi majd a táj különböző elemeinek – a fák, az épületek, az emberek – elhelyezése. Egy biztos: ne sajnáld az időt a tökéletesítésre és a legapróbb részletek csiszolgatására, ettől fog ugyanis a terepasztalod életre kelni!

Comments are closed.

Navigate