Így köthetsz egyszerűen egészségbiztosítást!

Az egészségbiztosítás rengeteg helyzetben jön jól: ha olcsóbban szeretnénk magánegészségügyi szolgáltatásokhoz jutni, ha anyagi segítségre lenne szükségünk egy súlyosabb baleset vagy betegség következtében, vagy ha egy külföldi gyógykezelést nem tudnánk saját zsebből kifizetni, akkor érdemes egészségbiztosítást kötnünk. Azt azonban ne felejtsük el, hogy az egészségbiztosításoknak különböző típusai léteznek és az árak is eltérőek biztosítótársaságonként, így nem könnyű a legjobb alternatíva kiválasztása.

#szponzoralttartalom

Így érdemes egészségbiztosítást választani!

Első lépésként arról érdemes döntést hoznunk, hogy az egészségbiztosítás alaptípusai közül melyikre van szükségünk.

Olcsón szeretnénk magánorvoshoz járni? Érdemes megfontolnunk a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást.

Jól jönne a plusz pénzügyi segítség egy jövőbeli egészségügyi probléma esetén? Gondolkodjunk el az összegtérítéses egészségbiztosítás megkötésén!

Tartunk az olyan kritikus betegségektől, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri problémák? A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítások megoldást jelenthetnek számunkra.

Fontos, hogy nem muszáj egyetlen opciót választanunk. Ha biztosra szeretnénk menni akkor akár kombinálhatjuk is a különböző típusokat. Például, ha van szolgáltatásfinanszírozó és összegtérítéses egészségbiztosításunk, akkor teljesen kiküszöbölhetjük a betegséggel járó anyagi problémákat. Nem kell fizetnünk a magánorvosi ellátásért, a szabadon felhasználható összegből pedig állhatjuk a gyógyszereink költségeit és a kiesett bevételünk miatt sem kell aggódnunk.

Az egészségbiztosítások nem egyformák és a megfelelő opció kiválasztása anyagi és egészségügyi szempontból is fontos. Ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen rengeteg alternatíva áll rendelkezésre, amelyeket nagyon nehéz összehasonlítani. A magán egészségbiztosítás esetében sem igaz, hogy a legolcsóbb megoldás jó választás. Az sem mindegy, hogy mit kapunk a pénzünkért, illetve hogy a csomagban lévő elemek mennyire illeszkednek az igényeinkhez.

Érdemes számba venni az elvárásainkat: milyen szolgáltatások jönnének jól, és mi felesleges. Azzal is jó tisztában lenni, hogy mit tartalmaz az alapcsomag, és mi számít plusznak. Az alapcsomag tartalma nagyon változó lehet a biztosítótól függően. Vannak olyan szolgáltatók, akik a szűrővizsgálatokat vagy az egynapos sebészetet is az alapcsomag részévé teszik, míg mások ezt csak egy drágább havi díjért cserébe nyújtják.

Nagyon fontos a különböző biztosítók és ajánlatok alapos ismerete és összehasonlítása. Nem mindenkinek éri meg a teljeskörű biztosítás, de az is előfordulhat, hogy az alapszolgáltatás nem elegendő. Érdemes tisztában lenni a szükségleteinkkel és azzal, hogy melyik szolgáltatás mire való. Összességében az a biztosítási csomag éri meg a legjobban, ami tartalmazza a szükséges szolgáltatásokat, de nem nyújt ennél feleslegesen többet (hiszen a szükségtelen többletet is ki kell fizetni valamilyen formában).

Ennyibe kerül az egészségbiztosítás!

Az egészségbiztosítás megkötésekor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy mitől függ ezeknek a termékeknek a díjszabása, és pontosan milyen körülmények befolyásolják az árat.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a realitás talaján maradva mire számíthatunk és milyen szolgáltatásokat kaphatunk a pénzünkért, akkor képesek leszünk előnyös szerződést kötni.

A biztosítások díjszabása rendkívül különböző lehet attól függően, hogy melyik biztosítót választjuk, illetve milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe. Ezenkívül meghatározó tényező az életkorunk, az egészségi állapotunk, a foglalkozásunk, a biztosítás időtartama, illetve az, hogy rendelkezünk-e érvényes TAJ számmal. Az sem mindegy, hogy milyen gyakorisággal fizetünk a biztosítónak. Fizethetünk havonta, negyedévente, félévente illetve évente. A biztosító számára kényelmesebb és kevesebb adminisztrációval jár, ha a biztosítottak évente fizetnek. Ha az éves, féléves vagy negyedévente történő fizetést választjuk, akkor összességében olcsóbban jövünk ki, mintha havonta utalnánk a biztosítási díjat.

Kérj segítséget!

A biztosításkötés legnehezebb része a megfelelő biztosítás kiválasztása. Ez nem csoda, hisz nincs egyszerű dolgunk a döntéshozatalkor. Számos biztosítótársaság ajánlatai közül választhatunk és nincs két egyforma opció. Szerencsére nem kell egyedül összevetnünk az összes lehetséges alternatívát és egészségpénztáron keresztül még olcsóbbak lehetnek a szűrővizsgálatok.

A biztosítótársaságoknál elérhető biztosítási ügynökök általában az adott biztosítótársaság alkalmazásában állnak és a cég érdekeit képviselik. Az ő tanácsaikat követve könnyen hozhatunk rossz döntést.

Érdemes inkább egy független alkuszra bízni magunkat. Ezek a szakemberek az összes olyan egészségbiztosítási opciót figyelembe veszik, amely elérhető a piacon és az ügyfél érdekeit szolgáló útmutatást adnak. A független tanácsadók szolgáltatásai ugyanúgy ingyenesek, mint a függő ügynököké. Az ügyfelek után a biztosítási intézetek járulékot fizetnek. Fontos, hogy egy független alkusz minden biztosítótól ugyanannyi pénzt kap, így egyik intézményhez sem fűzi anyagi érdek és tényleg pártatlan tud maradni.

Ha inkább ragaszkodnánk a teljes önállósághoz, akkor érdemes minél alaposabban tájékozódni a különböző termékekről. A biztosítók honlapján minden szükséges információt meg lehet találni, de léteznek olyan weboldalak is, amelyek összehasonlítják a különböző opciókat. Mindenki szeretne minél gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést. Szerencsére ma már a legtöbb biztosítónál van lehetőség online konzultációra, sőt sokszor arra is van lehetőségünk, hogy a szerződésünket otthonról kössük meg. Ha szeretjük a kényelmes megoldásokat, akkor érdemes tájékozódnunk a választott biztosító honlapján.

Comments are closed.

Navigate