Adó-visszatérítés: egy támogatás, amiről sokan elfelejtkeznek

Magyarországon 2012 óta egykulcsos adórendszer működik. Az egykulcsos adórendszer röviden azt jelenti, hogy mindenki ugyanannyit adózik a fizetése összegétől függetlenül. Ezzel szemben a többkulcsos adórendszerek bérsávokat jelölnek ki és a gazdagabbak számára magasabb az adó, míg a szegények kevesebbet tesznek be a közösbe.

#szponzorálttartalom

Azonban a valóság nem ilyen egyszerű. A többkulcsos adórendszer hátrányai közé tartozik, hogy sokan inkább a feketemunkát választják, vagy csak minimálbérre jelentik be magukat, így kerülve el a magasabb adót. Számos érv szól a progresszív (vagyis a többkulcsos adórendszer) mellett és ellen. A közgazdászok például a többkulcsos adó mellett szóló érvként hozzák fel, hogy ennek az adórendszernek a segítségével jobban megvalósul az igazságos újraelosztás, jobban kompenzálja a jellemzően gazdagabbak által elkövetett adócsalásokat, ösztönzi a fogyasztást és képes arra, hogy alkalmazkodjon a gazdasági recesszióhoz. Az ellenérvek között szerepel, hogy a többkulcsos adórendszer túlságosan bonyolult (ami riasztó lehet a multinacionális vállalatoknak), csökkenti a beruházásokat (hiszen a gazdagabbaknak kevesebb pénze lesz) és a jó képességűek kivándorlását eredményezi.

Magyarországon 2004-ig háromkulcsos, majd 2010-ig kétkulcsos adórendszer volt érvényben. Akiknek az éves jövedelme 1 700 000 forint alatt volt azok 18 százalék személyi jövedelemadót fizettek. Akiknek az éves jövedelme magasabb volt ennél a határértéknél azok 36 százalék adót szolgáltattak be, de csak azon rész után, ami magasabb volt, mint a limit. A 2012-ben bevezetett egykulcsos adórendszer 16 százalékban határozta meg az egységesen fizetendő személyi jövedelemadót. Ezt később, 2016-ban 15 százalékra csökkentették.

Az egykulcsos adórendszerben adókedvezményekkel és adó-visszatérítésekkel igyekeznek igazságosabbá tenni a rendszert, és támogatni a kitűzött gazdasági célokat.

Az egyik, jelenlegi fontos cél az emberek időskori anyagi biztonságának megalapozása. „Az állam azért támogatja a nyugdíj-megtakarítást, mert ezzel szeretné ösztönözni az emberek öngondoskodását. A problémamegoldás részét képezi az, hogy az állami nyugdíjak mellett az embereknek saját megtakarításuk is legyen, és képesek legyenek kiegészíteni a korábbinál alacsonyabb összegű állami nyugdíjukat.” – hívja fel a figyelmet a támogatások mögött meghúzódó okokra Bodor Anna, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Mi az az adó-visszatérítés és kinek jár?

Fontos, hogy megkülönböztetünk adóalap-csökkentő kedvezményeket és az adóalap adóját csökkentő tételeket.

A kedvezmények akár úgy is működhetnek, hogy előre bejelented a jogosultságodat és már be sem kell fizetned az adott összeget.

Visszatérítés esetén mindenképpen be kell fizetned az adót, és ennek egy részét később visszaigényelheted. Az igénylésre az év végi adóbevallásodban kerülhet sor és a pénzt a NAV fogja visszautalni az általad megjelölt számlára.

Fontos, hogy az adó-visszatérítés nem automatikusan történik meg, hanem neked kell igényelned. Ha erről a fontos lépésről elfelejtkezel, akkor elveszíted a kedvezményt.

Adóvisszatérítés igényelhető önsegélyező, nyugdíj-, és egészségpénztári számlára történő befizetések, nyugdíjbiztosítás és nyugdíj-előtakarékossági számla után. Ezzel támogatják az öngondoskodást mind az egészségügy, mind a nyugdíj esetében.

Ezt a támogatást bárki igénybe veheti, aki rendelkezik valamely (vagy akár többféle) megtakarítási termékkel a fentiek közül és fizetett be a számlájára az adott évben.

Mekkora összeget jelent az adó-visszatérítés?

Az adó-visszatérítés összege az éves befizetéseid 20 százaléka. Fontos, hogy különböző felső összeghatárok vannak meghatározva az egyes termékek esetében. A nyugdíjbiztosításba befizetett összeg után maximum évi 130 ezer forint adó-visszatérítést kaphatsz, míg az önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba vagy önsegélyező pénztárba történő megtakarításod után összesen évi 150 ezer forintot. A nyugdíj-előtakarékossági számla esetén 100 ezer forint lehet az adó-visszatérítés összege.

A visszakapott pénz összegét az is befolyásolja, hogy mennyi adót fizettél. Csak az adód összegéig kaphatsz visszatérítést, ennél magasabb összeg esetén elveszíted a kedvezmény egy részét.

Sokan szeretik kombinálni a különböző öngondoskodási termékeket. Ha többféle, feljebb is felsorolt öngondoskodási terméket használsz és így igényelsz adó-visszatérítést, akkor évente maximum 280 ezer forint adókedvezményt kaphatsz. Fontos azonban, hogy egy ilyen magas összegű visszatérítés megszerzéséhez rengeteget kell megtakarítanod, hiszen a maximális adó-visszatérítéshez összesen 1 400 000 forintot kell félretenned a különböző öngondoskodási termékekbe.

Hogyan igényelhetem az adóvisszatérítést?

A visszaigényléshez a pénztár, biztosító vagy pénzintézet igazolására lesz szükséged. Ebben a dokumentumban feltüntetik, hogy mekkora az éves befizetésed és mennyi pénz visszaigénylésére vagy jogosult. A szolgáltatók jellemzően abban is segítséget nyújtanak, hogy az adóbevallásod mely sorában kell feltüntetned a visszaigénylésre vonatkozó igényedet.

Az adóbevallási tervezetet a NAV készíti el, de ezt az ügyfélkapud segítségével lehet módosítani. Fontos, hogy a visszatérítésre vonatkozó igényed nem kerül bele automatikusan az adóbevallásba, hiszen az adóhatóság nem tud a megtakarításodról. A dokumentum kitöltésére március végétől május 20-ig van lehetőséged.

Amennyiben több pénztárnak is a tagja vagy és többféle számlára történtek a befizetések, akkor az igazolásokon szereplő összegeket önállóan össze kell adnod.

Előfordulhat, hogy az adózási formád, vagy valamilyen adókedvezmény miatt nem fizetsz személyi jövedelemadót. Szerencsére ilyenkor sem esel el az adó-visszatérítés lehetőségétől. Van módod arra, hogy egy közeli hozzátartozód által befizetett személyi jövedelemadóból kapd meg a visszatérítést.

Fontos, hogy alapesetben arra a számlára kapod a visszatérítést, ahova a befizetések történtek a pénzintézet által kiállított igazolás szerint. Ha több pénztári számlával is rendelkezel és ezeket a számlákat aktívan használod, akkor kérvényezheted, hogy máshová utaljon az adóhatóság.

Sajnos az adó-visszatérítés igényléséről még mindig sok megtakarító felejtkezik el, pedig a kedvezménnyel tovább növelhető a megtakarítás összege, és hosszú távon lényegi különbséget jelent az adó-visszatérítés rendszeres kérvényezése.

Comments are closed.

Navigate