Ezért fontos a nyugdíj-előtakarékosság!

Már jelenleg is rengeteg probléma merül fel a nyugdíj kapcsán és sokan nem tudnak rendesen megélni a kapott összegből. Az állami nyugdíjrendszer problémája idővel csak fokozódni fog és egyre fontosabbá válik a nyugdíj-előtakarékosság.

#szponzorálttartalom

Miért érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot?

Mindenki olyan nyugdíjas évekre vágyik, amelyek utazással és a szerettei körében telnek. Azonban a békesség alapjául szolgáló anyagi biztonság egyre nehezebben valósítható meg ebben az időszakban.

Egyre kevesebb gyerek születik és az emberek élethossza is növekedett. Ez a két változás azt eredményezi, hogy az idősek sokkal nagyobb részét teszik ki a társadalomnak, mint korábban.

Néhány évtizeddel ezelőtt az aktív korúak fizetéséből könnyebben ki lehetett fizetni a nyugdíjakat, és a mai idősek esetében sem olyan rossz a helyzet, ha a jövőben várható összegekhez viszonyítjuk. A jelenlegi nyugdíjasok a korábbi fizetésük 60-80 százalékának megfelelő összeget kapnak. Ez azt jelenti, hogy nyugdíjba vonulás után egy jóval kisebb összegből kell megélniük az embereknek. Azonban a néhány évtized múlva várható 30-35 százalékos előrejelzésekhez képest nem olyan rosszak a jelenlegi állapotok.

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy az állami nyugdíja nem lesz elegendő az alapszükségletei kielégítéséhez. Sokan mégsem állnak elő egy konkrét megoldással és csak reménykednek abban, hogy a probléma magától rendeződik. Mások azt tervezik, hogy a nyugdíjas éveik alatt is munkát vállalnak. Azzal azonban nem számolnak, hogy az egészségi, fizikai és szellemi állapotuk sokat romolhat az évek alatt.

A nyugdíj-előtakarékosság 3 olyan formája, amely után állami támogatás jár:

  • nyugdíjbiztosítás
  • önkéntes nyugdíjpénztár
  • nyugdíj-előtakarékossági számla.

Ezt kell tudni a nyugdíjbiztosításról!

A nyugdíjbiztosítás egy olyan nyugdíj-előtakarékossági forma, amely után évi 20 százalékos, maximum 130 000 forintos állami támogatás jár. Ezt a saját személyi jövedelemadónkból kell visszaigényelnünk.

Klasszikus nyugdíjbiztosítás esetén a biztosító dönti el, hogy mibe fekteti a pénzünket és fix hozamot garantál. Mivel a biztosító kezeskedik a nyereségünkért óvatosan kell bánnia a megtakarításunkkal és csak 2 százalék körüli kamatot ígér.

Az unit-linked vagy befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás nagyobb teret enged a befektetőnek. A pénzünk olyan eszközalapokba kerül, amelyben rengeteg értékpapír van. Így kisebb az esélye annak, hogy a pénzünk sokat veszítene az értékéből. Szabadon eldönthetjük, hogy melyik eszközalap a legszimpatikusabb a számunkra. Ezzel a megoldással az inflációt tartósan meghaladó hozamot is elérhetünk.

Ha teljesen járatlanok vagyunk a befektetések világában akkor érdemes inkább a klasszikus nyugdíjbiztosítást választani. Ha kicsit értünk a pénzügyekhez, illetve van időnk beleásni magunkat a témába, akkor a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítással jobban járhatunk.

Mivel a döntéseinket szakértők segítik és egy minőségi szolgáltatásról van szó, ez az opció egy kicsit drágább, mint a többi nyugdíj-előtakarékossági forma.

Ezt kell tudni az önkéntes nyugdíjpénztárakról!

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy kényelmes és olcsó formája a nyugdíj-előtakarékosságnak, amely után az állam évi 20 százalékos, maximum 150 000 forintos adóvisszatérítést ad.

Általában 3-4 féle, előre összeállított portfólió közül választhatunk, úgyhogy mély befektetési ismeretekre ebben az esetben sincs szükség. A hozamok általában 5-7 százalék között mozognak. Azonban ne felejtsük el, hogy a befektetésünk teljesítménye nagy mértékben függ a magyar gazdaság helyzetétől, hiszen nagy arányban szerepelnek állampapírok a portfólióban.

Korábban az önkéntes nyugdíjpénztárak cafeteria-elemként is nagyon népszerűek voltak. Azonban az adózás kedvezőtlen változása miatt ma már egyre ritkább, hogy valaki a munkahelyén keresztül válik önkéntes nyugdíjpénztári taggá.

Ezt kell tudni a nyugdíj-előtakarékossági számlákról!

A NYESZ vagy más néven a nyugdíj-előtakarékossági számla egy olyan megoldás, amihez megfelelő pénzügyi ismeretek, érdeklődés és egy kis szabadidő kell.

Egy nagyon rugalmas opcióról van szó, hiszen nincsen meghatározott havi díj, kedvünk szerint fizethetünk be a számlára. Csupán a számlanyitáskor van egy 5 000 forintos fizetési kötelezettségünk. A szabadság azonban hátránnyá is válhat, ha hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a megtakarításról.

Fontos azonban, hogy a befizetett pénzünk önmagában nem kamatozik! Be kell fektetnünk különböző értékpapírokba a megtakarításunkat, ha növelni szeretnénk az összeget. Arra is nekünk kell figyelni, hogy mikor érdemes eladni a különböző értékpapírokat.

A nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett pénz után is jár adóvisszatérítés, maximum évi 100 000 forint.

Hogyan érdemes nyugdíj-előtakarékossági formát választani?

Ha teljesen tapasztalatlanok vagyunk a befektetések terén, esetleg nincs időnk vagy kedvünk anyugdíj-megtakarításunkkal foglalkozni, akkor jó választás lehet a klasszikus nyugdíjbiztosítás. Ez mérsékelt hozamot nyújt, de nagyon kényelmes és biztonságos megoldás.

Ha egy kicsit értünk a befektetésekhez akkor érdemes a befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosításban vagy az önkéntes nyugdíjpénztárban gondolkoznunk, hiszen ezeknek a segítségével egy kicsit magasabb hozamot érhetünk el. A nyugdíj-előtakarékossági számla a járatos befektetőknek való (különösen akkor jó, ha valaki ért a TBSZ számlákhoz). Ennél az opciónál rajtunk múlik, hogy mekkora haszonra teszünk szert. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a magasabb hozam nagyobb kockázattal is jár!

Comments are closed.

Navigate