Kutyaház házilag? – Ezeket szerezd be, és így csináld!

Az udvaron tartott kedvencednek elengedhetetlen, hogy legyen egy saját kis kuckója, ahová elbújhat az időjárás viszontagságai elől. A komolyabb kivitelű, szigetelt kutyaházakat azonban már kifejezetten magas áron adják a boltokban. Jó hír viszont, hogy amennyiben szeretsz és tudsz is egy kicsit barkácsolni, akkor az enyhébb idő beköszöntével neked is szuper elfoglaltság lehet egy egyszerű kutyaház készítése házilag.

Bár kevésbé rutinos barkácsolóknak elsőre ijesztőnek tűnhet ez a projekt, az igazság az, hogy az egyszerű kutyaház házilag történő elkészítése egyáltalán nem igényel különösebb szaktudást, és körülbelül egy nap alatt kész is van. A legtöbb kelléket ráadásul bármelyik barkácsáruházban, vagy a Jófogáson is be tudod szerezni. Bundás barátod pedig a hideg beköszöntével biztosan meghálálja a figyelmességed!

Kutyaház készítése házilag
Forrás: Unsplash / Jana Shnipelson

Kutyaház házilag – ezekre lesz szükséged!

A kutyaház vázának legfontosabb alapanyaga a fa. Vásárolhatsz csiszolt, 3 cm vastag léceket, a külső fedéshez fenyő lambéria táblákat, de az elfekvőben lévő raklapokat is újrahasznosíthatod.

Ezen kívül pedig szerezd be a következőket:

Fa kutyaház házilag
Forrás: Unsplash / Lucas Quaresma

A kutyaház tervezése

A kutyaház méreteit alapvetően az határozza meg, hogy mekkora állat fog benne lakni. Kistestű ebnek teljesen felesleges egy komplett palotát építened, hiszen télen nem tudja majd befűteni, egy nagyobb kutyánál viszont ügyelj arra, hogy könnyedén beférjen az ajtón, a belső térben pedig ne nyomorogjon.

Fontos, hogy az építmény alja semmiképpen ne érintkezzen közvetlenül a talajjal, így ugyanis télen nagyon hideg lehet benne. A legjobb, ha a szerkezet alapjához egy raklapot használsz, majd azokra kívülről léceket csavarozol. Az alapot NE szigeteld le: a tavaszi szezonban elég lesz rendszeresen cserélt rongyokat, télen pedig szalmát helyezned a kész kutyaházba.

Egyszerű kutyaház házilag: lépésről-lépésre

1. Az alap elkészítése

Ha épp nincs egy elfekvőben lévő raklapod, OSB-lapokból és lécekből is összeállíthatod a házilag készült kutyaház alapját. A dekopírfűrésszel méretre vágott OSB-lap felületére párhuzamosan, egymástól kb. 5 cm-re csavarozz azonos méretű léceket – ezeken fog állni a ház. A léceket érdemes lecsiszolnod és lazúrral kezelned, hogy jobban ellenálljanak a csapadékos időknek. Az alapba ne helyezz hungarocellt, mert morzsolódhat!

2. A kutyaház oldal- és hátfalának elkészítése

A kutyaház falainak belső felülete – az alaphoz hasonlóan – ismét OSB-lapokból készül. A méretre vágott lapok keretére, illetve a szerkezet megerősítéséhez a közepére is csavarozz léceket. A félkész falakat alaposan rögzítsd hozzá az alaphoz úgy, hogy az OSB-lap nézzen befelé. Miután ez megvan, vágd méretre a hungarocellt, és a hőszigetelést helyezd a lécek által határolt résekbe.

3 egyedi, színes kutyaház házilag
Forrás: Unsplash / Jana Shnipelson

3. A kutyaház bejáratának elkészítése

A bejárati rész hasonlóan készül az oldalfalakhoz, ám ez esetben egy dekopírfűrész segítségével vágd ki az ajtót az OSB-lapból. A megerősítésként rácsavarozott lécek ezúttal a bejárat két oldalán, illetve áthidalóként közvetlenül az ajtó felett fussanak. A lécek hézagjait itt is töltsd ki hungarocellel! Az alapra rögzített falakat kívülről is erősítsd egymáshoz hosszabb csavarokkal. Érdemes a kutyaház belsejét már ekkor több rétegben lazúrral kezelni, a bundás jószágok ugyanis hajlamosak behordani a vizet, ami hamar korhadáshoz vezethet.

4. A tető elkészítése

A házilag készült kutyaház háromszög alakú tetejének elkészítéséhez egy hosszabb gerinclécre, és néhány, kétoldalt lefelé futó tartólécpárra lesz szükséged. Az oldalsó léceket csavarozd hozzá a gerinchez, majd a szerkezetet fedd méretre vágott, lazúrral kezelt OSB-lapokkal. A lécek hézagjaiba ezúttal is tölts hungarocellt, az OSB-lapokra pedig kívülről ragaszd és tűzd fel a zsindelyt. A tetőt csavarozd a kutyaház falaihoz, a szabadon hagyott „oromfalakat” pedig fedd be méretre vágott, belülről szigetelt OSB-lapokkal.

5. A házilag készült kutyaház külseje

A kutyaház elülső, hátsó és oldalfalait, valamint az OSB-lappal fedett „oromfalakat” kívülről fedheted méretre vágott lambéria lapokkal vagy a raklapok újrahasznosított léceivel is. Fontos, hogy mindkét fedés esetében több rétegben kend le lazúrral a kutyaházat, amennyiben azonban színes kivitelben gondolkozol, zománcfestéket is használhatsz. Ha szeretnéd személyre szabni kedvenced új otthonát, készíts és csavarozz a bejárat fölé egy festett névtáblát is!

Comments are closed.

Navigate