Így készülj kutyáddal a hidegebb napokra

A kint egyre csökkenő hőmérséklet ahogy minket, úgy kutyáinkat is megviselheti, ha nem teremtjük meg számukra az ideális körülményeket. Íme néhány tipp, amelyek segítségével kutyusod egyenesen imádni fogja a zimankós évszakot.

A téli hidegben bizony kedvenceinkre is különösen oda kell figyelnünk, ugyanis minden évszaknak megvannak a veszélyei. A kutyák többsége bár imádja a havat, és rövid távon a hideg sem viseli meg őket annyira, fontos pár alapdolgot betartanunk, hogy valóban gondtalan és önfeled pillanatokkal teljenek a hétköznapok. Ha ezt a néhány pontot figyelembe veszed, kutya bajuk sem lesz a téli időszakban.

Meleg fekhely
Sok helyen a mai napig a kutyáknak kint a helyük. A mínuszok előtt éppen ezért nagyon fontos a megfelelő kutyaház beszerzése, esetleg a meglévő kibélelése. Kaphatók már fűthető házak is, de ha hagyományos áll rendelkezésünkre a kutya szokásaihoz mérten béleljük a belsejét, amire alkalmas a szalma, széna vagy a forgács. Ha ragaszkodunk a pokróchoz, valamilyen módszerrel rögzítsük az ól padlójához, így megakadályozhatjuk, hogy reggelre a bejárati ajtó előtt fogadjon minket a takaró. Fontos, hogy kívül és belül is jól szigetelve legyen a ház, az apróbb hibákat, réseket hungarocell réteggel korrigáljuk és szélvédett helyre tegyük.

Energiaszükséglet
Ahhoz, hogy kutyánk a hideg időben is megtudja tartani testhőmérsékletét, rengeteg energiát el kell égetnie. Éppen ezért, ilyenkor nagyobb mennyiségű és jó minőségű tápanyagra van szüksége, mint egyébként. Ha arra van szükség, akár a számukra létrehozott étrendkiegészítőt is adhatunk, de az adagok emelésével kapcsolatban mindenképpen konzultáljunk állatorvossal. A vízre is különösen figyeljünk, ugyanis a mínuszok miatt pillanatok alatt befagyhat, így fontos gyakrabban ellenőrizni és cserélni.

Kezet a mancsokra
Nem csak nyáron, de télen is extrém hatások érik a kutyamancsokat. A jég, a hideg, a só és a hó komoly károkat okozhat a tappancsokon. Bár a kutyusok mancsa nagyon ellenálló, nem árt nekik egy kis plusz segítség. Minden séta előtt kend be tápláló, speciálisan az állat számára kifejlesztett mancsápoló krémmel. Emellett sok kutyus mancsa összegyűjti a toklászt, a bogáncsot, télen még egy egyszerű kavics is könnyen belefagy a talppárnái közé. Ha lehet, kutyakozmetikussal távolítsátok el a felesleges szőrt és rendszeresen fésüld ki ezt a részt, séta után töröld meg a mancsát! A másik megoldás a kutyazokni, ami szintén megfelelő védelmet nyújt, ám fontos, hogy ezt időben elkezdjük kedvencünkkel megszoktatni.

Kutya egy divat
A benti hőmérséklethez szokott, rövidszőrű kutyusoknak nem árt ilyenkor beszerezni néhány ruhadarabot. Ez kvázi úgy működik mintha megvastagítanád a bundáját, így legyen szó egy rövid sétáról, vagy akár hosszabb időről a szabadban, kedvenced nem fog jéggé fagyva dideregni.

Ne hagyd unatkozni
Ebben az időszakban, mi emberek nem szívesen mozdulunk ki a zimankós hidegbe, ám kutyánk mozgásigénye ugyanúgy megvan, így mínuszok ide vagy oda, meg kell ejtenünk a szokásos sétákat, figyelve arra, hogy a távolságokat se csökkentsük. Ha azonban mégis előfordul, hogy a cudar időjárás miatt a lakásba szorultok, fordíts kellő figyelmet arra, hogy amennyire lehetséges, megmozgasd kedvenced, hogy ilyenkor se rosszalkodással vezesse le felesleges energiáit.

Szerezz be kutyajátékokat, rágókat, labdákat, amik csak a kutyuséi. Ha ezekre ráunna, rejts el a lakás egy-egy pontján jutalomfalatot, vagy a kedvenc játékát, hogy megkereshesse, de a legjobb, ha téged kell megtalálnia a házban. Dobj el neki egy játékot, majd amig visszahozza, bújj el. Ez a játék a kutyát is fejleszti, ráadásul a behívás gyakorlását is segíti.

A téli időszak tehát nem kell, hogy komoran teljen. A szőrmókunkra való odafigyelés és a közös programok amellett, hogy megőrzik az állat testi és szellemi egészségét, a gazdi kutyus kapcsolatra is építő hatással vannak.

Comments are closed.

Navigate