Szuper hobbiötletek a hideg téli napokra

Lassan beköszöntenek a mínuszok és a szabadtéri programok nagy részéről kénytelenek vagyunk lemondani, azonban számos lehetőségünk van arra, hogy az unalmasnak ígérkező sötét estéket se unatkozással töltsük! Íme néhány hobbiötlet, amivel a négy fal között is jól szórakoztathatsz.

A hobbiról ahogy telnek, múlnak az évek hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A zsúfolt hétköznapok és az eseménydús hétvégék sokszor nem is hagynak lehetőséget arra, hogy időt fordítsunk magunkra. Pedig az én idő igen is fontos. Az egyre zimankósabb hőmérséklet és a korai sötétség miatt, megszűnnek a kinti programok, és egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy ülünk a tv előtt, bámulunk ki a fejünkből, és nem tudunk mit kezdeni magunkkal. Ilyenkor, ha úgy érezzük, szeretnénk hasznosabban tölteni a szabad perceket, érdemes elgondolkodni egy jó hobbi keresésén. Össze is gyűjtöttünk számotokra néhány tippet.

Alkoss, akár a nagymamák
Ha megfelelő türelemmel és kézügyességgel rendelkezel, válassz egy alkotó hobbit. Lehet ez a kötés, a varrás, a hímzés – azaz olyan dolgok, amiket akár édesanyádtól vagy a nagymamádtól is megtanulhatsz egy közös program keretein belül. Ha érzel magadban alkotókedvet ahhoz, hogy megtervezz és létre is hozz egy ruhadarabot, vagy kiegészítőt, ezt az elfoglaltságot neked találták ki!

Főzz ki valami jót!
A főzés nem egy veled született képesség, így nem túl jó kifogás, hogy nem tudsz főzni. Végre itt az alkalom, hogy belemerülj a gasztronómia sokszínű világába. Egy kis gyakorlással szuperül tanulható kreatív elfoglaltság. Ráadásul akár specializálódhatsz is: ha édes szájú vagy, fordulhatsz a cukrászat felé, de kezdheted az alap dolgoktól is, mint egy pörkölt, vagy leves elkészítése. Persze az első lépés, hogy felszereld a konyhád.

Közös családi kalandok
A hideg évszak beköszöntével a család minden tagja a négy fal közé szorul, így összekötve a kellemest a hasznossal, akár közös hobbit is kereshettek magatoknak. Szuper program lehet például kicsiknek és nagyoknak egyaránt a makettépítés, ami egyrészt a kézügyességet is fejleszti, másrészt egy új dolog létrehozása önbizalmat is ad. A puzzle szintén olyan játék, amit a család minden tagja élvezhet, de manapság már családi társasjátékok százai közül válogathatunk kedvünkre valót. Ezek a programok nemcsak a kreativitást fejlesztik, de a család tagjait is közelebb hozzák egymáshoz.

Koncertek a négyfal között
A zene az, ami bármikor felpörgetheti a napod, vagy jó kedvre deríthet. Ha van affinitásod hozzá, itt az ideje, hogy beszerezz egy hangszert és nekiláss egy izgalmas kalandnak. A zenetanulás ugyanis az, ahol türelemmel és szorgalommal fantasztikus dolgokat hozhatunk létre, ráadásul összeköti a bal és jobb agyféltekét, amivel javulhat a problémamegoldó képességed, a memóriád és fejlesztheted az agy kreatív központját is.

Szépüljön a lakás
Az otthonunk a legfontosabb életterünk, éppen ezért próbáljuk belőle kihozni a legjobbat és a számunkra legkellemesebbet. A téli idő tökéletes alkalom arra, hogy energiát fordítsunk lakásunk szépítgetésére, otthonosabbá tételére. Szerezz be néhány alapszerszámot és eszközt és indulhat is a csinosítgatás. Fesd le elhasznált bútoraidat, készíts gyertyatartókat, ékszerdobozokat, vagy egyéb dekorációs elemeket. Ez a hobbi egyszerre fejleszti a kreativitást, a szépérzéket és a kézügyességedet is, ráadásul akár a barátaiddal közös program is válhat belőle.

Nyelvtanulás
Akár az egész telet rászánhatod, hogy tökéletesítsd a nyelvtudásod, vagy egy újnak nekiállj. Ez a hobbi jó gyakorlat az agyadnak, és az önbizalmadat is megdobja a fejlődés érzése. Ráadásul manapság nem elhanyagolható az idegen nyelvek ismeretének fontossága. Hidd el, az első után a következő már könnyebben megy. Szerezz be könyveket, szótárakat, útikönyveket, ugyanis egy idegen nyelv tanulásával egy új kultúrát is megismerhetsz.

A hobbi mindenkinek mást jelent. Van, akinek színtiszta kikapcsolódás; van, akinek valamiben való elmélyedés, esetleg hosszas kutatás és tudásszerzés, de a legfontosabb, hogy közben igazán jól érezd magad a bőrödben. 

Comments are closed.

Navigate