Kóbor kutya? – Néhány tipp a szökés ellen

Hazánkban csaknem 300.000 kóbor kutya él, ami különösen jelentős annak fényében, hogy összesen 4-5 millióra becsüljük a teljes magyar állományt. Augusztus 16-án, a Kóbor, hontalan állatok világnapján a felelős kutyatartás jegyében arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy miként előzheted meg azt, hogy a te ebed is megszökjön.

Felelősségvállalás a kóbor kutyákért

Ma Magyarországon az önkormányzatoknak és az állatvédőknek a legtöbb feladatot az otthonról elkóborolt vagy kidobott állatok nyújtják. A felügyelet nélkül a közterületen csatangoló kivert, vagy eltévedt kóbor kutyák közegészségügyi, illetve közbiztonsági kockázatot is jelentenek, hiszen nem kapják meg a védőoltásokat, a féregtelenítést, valamint éhesen rátámadhatnak a járókelőkre is. Nem csoda hát, hogy igen nagyra rúg a kóbor kutya utáni büntetés: akár 450.000 Ft-os bírságra is számíthatnak azok, akiknek a kedvence elkóborol.

A Jófogás számára mindig is fontosak voltak az állatvédelemmel kapcsolatos témák. 2020-ban a szaporítók tevékenységének következményeire hívtuk fel a figyelmet és országos menhelytérképet készítettünk. Míg 2021-ben a felelős örökbefogadás legfontosabb lépéseit mutattuk be egy interaktív videósorozaton keresztül. Most, a Kóbor, hontalan állatok világnapján pedig olyan tippeket szeretnénk nyújtani, amikkel elkerülheted, hogy a saját kedvenced kóbor kutyává váljon.

kóbor kutya a homokban
Forrás: Pexels / Akshar Dave

Jó a nyakörv, de a chip kötelező

Az állatvédők szerint a kóbor kutyák számának csökkentése az állatok azonosíthatóságának (pl. chipelés, tetoválás) előírásával, ivartalanítással, valamint felvilágosító kampányokkal érhető el leginkább. Az egyedi azonosíthatóság segíti a kötelező egészségügyi beavatkozások (pl. veszettség elleni oltás, féreghajtás) ellenőrzését, illetve az eltévedt ebet hamarabb visszajuttathatja a gazdájához.

A magyar állatvédelmi törvény elő is írja, hogy kutyatartóként kötelezőek vagyunk az ebünket chipeltetni, majd az azonosítót regisztrálni. A chipeket állatorvosok tudják leolvasni, és előnye, hogy a kutya akkor is beazonosítható vele, ha a nyakörvét elvesztette. Mert persze a jól bevált, táblácskával és a gazda legfontosabb adataival ellátott nyakörv is elengedhetetlen kellék. Ezeknek köszönhetően ugyanis az eb könnyebben visszatalálhat a gazdájához, és így nem válik kóbor kutyává.

nyakörv a kóbor kutyák megtalálásához
Forrás: Unsplash / Jamie Street

Szökős a kutya? Így tehetsz ellene!

Foglalkozz vele minél többet!

A kutyatartás nemcsak felelősség, de egy igen időigényes „hobbi” is. A macskákkal ellentétben ugyanis a kutyáknak sok mozgásra és még több figyelemre van szükségük – különösen a terelőfajtáknak, mint például a border collie és az ausztrál juhászkutya. Amennyiben ezt megkapják és boldog tagjai a családnak, jó eséllyel elkerülhető a szökésük.

  • A közös, minőségi idő fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Játszunk, sétáljunk vele minél többet. Ha a kutya szereti az otthonát és a gazdáját, akkor nem akar majd megszökni.
  • A kutya egy intelligens, könnyen tanítható háziállat, így a nevelésére is oda kell figyelni. A behívás alapkövetelmény a szökés megakadályozásához, de az új parancsszavak, trükkök tanulása és gyakorlása megóvja a kutyát attól, hogy elhatalmasodjon rajta az unalom.
  • Fontos, hogy a kedvencünk játsszon más kutyákkal is! Ez szintén segíti a fizikai-mentális lefoglalását, valamint a szocializációs képességei is javulni fognak.
két kutya a gazdájával
Forrás: Pexels / Blue Bird

Ivartalanítással a kóbor kutya szaporulat ellen

A kutyák szökési kedvét az unalomtól a stresszen át sok minden motiválhatja, de ezek közül igen fontos a nemi vágy. Felelős állattartóként eleve is kötelességünk az eb ivartalanítása, nemcsak a nem kívánt szaporulat megakadályozására, hanem azért is, mert így az ebünk kisebb eséllyel lesz kóbor kutya. Ne halogassuk hát, célszerű még az ivarérettség elérése előtt ivartalanítanunk a kedvencünket – legyen szó akár kanról, akár szukáról.

Nem akarsz kóbor kutyát a kedvencedből? Építs egy masszív kerítést!

Szerencsére a magyar kutyatartási kultúrából egyre inkább kiveszni látszik a talpalatnyi helyre bezárt, láncon tartott jószágok gyakorlata. Ezt a barbár megelőzési módot mi sem javasoljuk, de tény, hogy egy kellően magas, betonalappal ellátott kerítés sokat tehet az ellen, hogy a kedvencünkből kóbor kutya váljon. Emellett nem árt, ha a kert kellően nagy, ahol napközben, akár gazdi nélkül is szaladgálhat, időt tölthet a kutya. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kert nem helyettesíti a kötelező sétát és játékot, ezeket ugyanis semmilyen körülmények között nem „úszhatjuk meg” felelős kutyatartóként.

Comments are closed.

Navigate