Felelős állattartás a Jófogással

Egy kisállat hatalmas öröm, azonban nagy felelősség is. Örökbefogadás és vásárlás estén is érdemes végiggondolni, hogy honnan és kitől érkezik kedvencünk, illetve hogyan fogunk gondoskodni róla.

A Jófogásnál elkötelezettek vagyunk a felelős állattartás mellett. Idén olyan változtatásokat, szigorításokat vezettünk be, mellyel kitiltjuk oldalunkról az állatszaporítók hirdetéseit.
Ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet a szaporítók tevékenységének következményeire, és segíteni azt, hogy menhelyekről vagy hivatalos kisállattenyésztőktől érkezhessen hozzád új kedvenced.

Hazánkban gyakran esik állatszaporítók áldozatául egy-egy kutya vagy macska és a folyamatos fedeztetések során újabb és újabb kisállatok születnek, ami teljesen kimeríti az anyaállatot. Ez a tevékenység genetikai rendellenességekhez, ezáltal pedig fiatal korban jelentkező, akár halálos kimenetelű betegségekhez vezet. Az állatszaporítást ugyan nem tiltja egyértelmű jogszabály, azonban az állat szükségtelen bántalmazása, illetve az öröklődő betegségben szenvedő állategyed tenyésztése, szaporítása állatkínzásnak minősül, amely a legtöbb szaporító általános tevékenységét lefedi.

Mi a különbség a tenyésztők és a szaporítók között?

Tenyésztő: A lelkiismeretes tenyésztő igyekszik a lehető legjobb minőségű, egészséges, az adott fajtára jellemző genetikai betegségektől mentes állatok tenyésztésére. Ismert eredetű, törzskönyves, gondosan megválogatott tenyészállatokat használ, a kölyköket életkoruknak megfelelő vakcinázásban, féreghajtásban részesítteti állatorvosával, az állatokat 8 hetes koruk előtt nem adja a vevőnek. Évek óta kötelező a mikrochip megléte kutyák esetében a tulajdonosváltás pillanatában, sajnos ezzel is csak tájékozott tenyésztők szoktak tisztában lenni. Egy tenyésztő szereti az állatait, ezért neki fontos, hogy az utódok kihez, milyen körülmények közé kerülnek, ennek érdekében törekszik arra, hogy megismerje a vevőt.

Szaporító: A szaporítók célja a minél több értékesíthető állat létrehozása, mindenféle kontroll és a szakmai irányelvek mellőzésével. Tőlük a leendő tulajdonos szinte soha nem kap érvényes oltási könyvet, ha mégis, gyakran a szaporító oltja be az állatokat, ezért csupán a vakcinás fiolák matricái vannak a könyvbe ragasztva, nem hitelesíti ezeket állatorvosi bélyegzőlenyomat. A szaporítók sokszor távolról sem optimális környezetben tartják az állatokat, ezért nem is szívesen engedik az állatok közelébe a leendő vevőt. A genetikai szűrővizsgálatok számukra ismeretlenek, ezért az ilyen eredetű állat, bár „papírok” nélkül jóval kedvezőbb vételárért birtokunkba kerülhet, később súlyos állatorvosi költségek elé nézhetünk.

A fentiek miatt a Jófogás oldalán csak ingyen elvihető vagy hivatalos tenyésztőktől származó kisállatokat találhatsz. A pontos szigorításokat az alábbi pontokban olvashatod.

A kisállatok hirdetésének szigorított feltételei a Jófogáson:

  • Csak az a kutya/macska nevezhető a hirdetésben fajtatisztának, amely igazolhatóan törzskönyvezett vagy származási lapja van, amely tényt a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • Kutya, macska, vadászgörény esetén az állat 8 hetes kora előtt nem választható el az anyjától, ezért a weblapon tiltott 8 hetesnél fiatalabb állatot hirdetésben szerepeltetni, kivéve, ha a hirdető megjelöli, hogy az állat csak a 8 hetes kor betöltése után vehető át.
  • Kutya tulajdonjogát átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochippel) történő megjelölése után lehet. A mikrochip rendelkezésre állását, illetve adott esetben annak tényét, hogy a mikrochip behelyezésének költsége a vásárlót terheli, fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Amennyiben jogszabály előírja, illetve amennyiben az állat ilyennel rendelkezik, a hirdetésben fel kell tüntetni a kisállat egészségügyi könyv rendelkezésre állásának tényét
  • Fel kell tüntetni a hirdetésben továbbá, hogy az állat kapott-e veszettség elleni oltást, valamint az ennek igazolására szolgáló dokumentumok meglétét.
  • Ha az állatot nem magánszemély, hanem tenyésztő hirdeti eladásra, a kennel nevét és a hivatalos kapcsolattartó elérhetőségét fel kell tüntetni a hirdetésben.
  • Kutya, macska, és egyéb kedvtelésből tartott kisállat csak pénzért és örökbefogadásra hirdethető, termékre nem cserélhető.

Comments are closed.

Navigate