Filléres kerti ötletek: 6 tipp az ültetéstől a virágtartóig

Lassan biztosan a végére érsz a tavasszal esedékes kerti munkáknak, így itt az ideje, hogy valami egyszerűbe, ugyanakkor kreatívba is belevágj! Az itt felsorolt filléres kerti ötletekkel ugyanis pillanatok alatt praktikussá vagy épp dekoratívvá varázsolhatod a kertedet – legyen szó a régi teáskannák újrahasznosításáról, vagy épp egy barkács csepegtetőrendszer telepítéséről.

1. Palántanevelés újrahasznosítással

Ha magról szeretnél palántát nevelni, nem feltétlenül szükséges apró cserepeket vagy palántanevelő tálcát beszerezned. A filléres kerti ötletek részeként bőven megteszi, ha kiöblített joghurtosdobozokat, papír tojástartót, netán tojáshéjat vagy akár egy félbevágott, kivájt citrom héját is használod.

Filléres kerti ötletek: palántázás tojástartóban
Forrás: Unsplash / Markus Spiske

2. Kerti csöpögtető rendszer

Ne csüggedj akkor sem, ha a családi kassza épp nem teszi lehetővé, hogy egy ultramodern öntöző és csepegtető rendszert telepíts a kertedbe! Ezekkel az pofonegyszerű, filléres kerti ötletekkel ugyanis a PET-palackokat és a fiók mélyén árválkodó, fél pár zoknikat is újra tudod hasznosítani. A palack oldalát egy szög vagy sniccer segítségével jó párszor lyukaszd ki, majd tömködd bele a zoknit, ami az öntözés után megtartja majd a nedvességet és fokozatosan adagolja, méghozzá egyenesen a növények gyökereihez. A palackot ásd be a növényeid mellé – akár az újonnan telepített magaságyásodba -, és ha locsolni szeretnél, csak tekerd le a kupakot és töltsd a vizet az üveg szájába!

3. Régi bicikliből vintage virágtartó

Nincs szíved megválni a nagypapa veterán biciklijétől? Netán a gyerkőcök kinőtték a sajátjukat, de az eladásukról hallani sem akarnak? Jó hír, hogy a bicikli egy remek dekorációs elemként tud újjászületni a kertedben. Ehhez nincs másra szükséged, mint némi zománcfestékre és egy festékszóróra: a kerékpárt egyenletesen fesd le egy színnel (például fehérrel, bézzsel, vagy a később rá aggatott virágokéhoz passzolóval), majd állítsd be egy nagyobb virágágyásba. A kormányára, a vázára és a csomagtartójára pedig aggass beültetett virágkosarakat vagy lécből készült ládikákat!

Kreatív kerti ötlet: bicikliből virágtartó

4. Ültetés borosdugóval

Szintén egy a remek filléres kerti ötletek közül a borosdugók újrahasznosítása az ültetésnél. Ahelyett, hogy minden magnak külön kis gödröt ásnál az ujjaiddal, egyszerűn csak vegyél magadhoz egy borosdugót és nyomd olyan mélyre a földre, amennyire az ültetésre szánt növény igényli a megfelelő fejlődéséhez.

5. A megunt teáskannák új élete

Ki mondta, hogy a megunt, vagy netán tán kicsorbult teáskannákat, lábasokat vagy a nagyi pöttyös bögréit ne lehetne felvenni a kerti ötletek alapanyag listájára? Tisztítsd meg őket alaposan, az aljukra szórj némi kavicsot, töltsd fel őket virágfölddel, majd ültess beléjük színpompás virágokat. A legszebb, ha a kert egyik pontján komplett cserép-installációt hozol létre ezekből a konyhai eszközökből.

Filléres kerti ötletek: teáskanna cserép

6. Autógumiból virágágyás

Nálad is hever a garázsban vagy a pincében néhány régi, kopott gumiabroncs? Ne dobd ki őket – inkább hasznosítsd újra virágágyásként! Ehhez semmi másra nincs szükséged, mint némi festékre és kreativitásra. A gumiabroncsokat a dekorálás előtt alaposan tisztítsd meg, zsírtalanítsd, majd használhatsz különböző színű zománc-, olaj- vagy akár autófestéket is. Az egyenletesebb és szebb felvitel érdekében érdemes lehet egy festékszórót beszerezned, de ha ecsettel fested le, az is tökéletes!

Comments are closed.

Navigate