Állásjelentkezés szakmunkásként: ezekre kérdezz rá!

A koronavírus járványt követő lassú visszarendeződésben egyre aktuálisabbá válik a kékgalléros szféra álláskeresése. Ha szakmunkásként te is épp váltáson gondolkozol, van néhány sarkalatos pont, amire érdemes rákérdezned az állásjelentkezéskor. A kékgalléros álláshirdetésekben meghatározó Jófogás most 5 olyan tippet szedett össze, amikkel gyorsabban megtalálhatod a neked tetsző munkahelyet!

1. Fizetés és előremenetel

Ahogy az a GKI-vel közösen végzett, 2021-es munkaerőpiaci felmérésünkből is kiderült, a kékgalléros munkavállalók legfontosabb álláskeresési szempontjai a versenyképes fizetés, a bejelentett munka és a biztos munkahely. Az állásjelentkezés előtt tehát te is járj utána alaposan, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben milyen fizetést kérhetsz és kaphatsz a kiszemelt munkakörben. Ezt pedig lehetőleg kommunikáld bruttó formában, ami már előre jelzi, hogy bejelentett munkát szeretnél. Az állásinterjún aztán már beszélgethettek a jövőbeli előremeneteli lehetőségekről – anyagi és szakmai szempontból is.

Gyári munkás állásjelentkezés
Forrás: Unsplash / Sam Mogadam

2. Juttatások és bónuszok

Az állásjelentkezés másik anyagilag sarkalatos pontja a fizetésen túli juttatások és bónuszok kérdése – ezekre te is bátran kérdezz rá az interjún! A Jófogás és a GKI közös kutatása kimutatta, hogy a munkaadók leggyakrabban bejárási és étkezési támogatást, emellett egészségügyi ellátást és szűrővizsgálatokat biztosítanak a dolgozóknak. Szakmunkásként – és netán családos emberként – viszont neked is fontos lehet az időszakos bónuszok és prémiumok kérdése: a legtöbben ugyanis szívesebben költenek a családjukra, mint vesznek részt egy karácsonyi bulin. Amennyiben fontos számodra a szakmai előrementel, érdeklődj a belső továbbképzésekről, mentorprogramokról is!

3. A munkahely kitettsége és az elbocsátási hullámok

A vendéglátóiparban, netán a turizmusban dolgoztál, így te is a bőrödön érezted a koronavírus okozta a munkaerőpiaci változásokat? Ennek fényében mindenképpen érdemes utánajárnod a kiszemelt munkahely gazdasági kitettségének. Bátran kérdezz rá az állásjelentkezés és -interjú során, hogy a cég hogyan élte meg a járvány okozta válságot, volt-e egy ilyen helyzetre vonatkozó akciótervük, és mennyire törekedtek a munkavállalóik helyzetének biztosítására. Emellett az esetleges elbocsátási hullámok a dolgozók hány százalékát érintették, és milyen szempontok alapján választották ki azokat, akiktől megváltak?

Állásjelentkezés a vendéglátóiparban
Forrás: Unsplash / Pylyp Sukenko

4. Belső kommunikáció és érdekképviselet

A kékgalléros állásjelentkezések során viszonylag ritkán felmerülő, ám annál fontosabb témakör, hogy a munkaadó mennyire enged teret annak, hogy a dolgozó beleszóljon a saját munkakörének alakításába. Van-e például lehetőség az egyéni erősségek és igények mentén végezni a munkát, méghozzá azokkal a csapattagokkal szoros együttműködésben, akikkel a munkavállaló a leginkább jól érzi magát. Nyugodtan érdeklődj arról, hogy milyen gyakran fogsz visszajelzést kapni a munkádra és milyen szempontok szerint fognak értékelni. Emellett azt sem árt előre tudnod, hogy milyen belső fórumokon tudod képviselni az érdekeidet, ha szükség lenne rá!

5. Kérj visszajelzést az állásjelentkezésre!

Napjainkban az jelentkezők közel 70%-a panaszkodik arra, hogy semmilyen visszajelzést nem kap az álláskeresés során. Ezt megelőzendő az interjú végén bátran kérdezd meg a jelenlévőket, hogy az eddigiek alapján megfelelőnek találnak-e a pozícióra, illetve mikorra várhatsz visszajelzést.

Pályakezdő szakmunkás vagy, netán épp váltáson gondolkozol? Látogass el a Jófogás álláskereső felületére, és válogass a többszáz álláslehetőség közül! Részletes keresőnk ráadásul abban is segít neked, hogy még gyorsabban megtaláld a neked tetsző ajánlatokat. Sok sikert kívánunk az munkakereséshez!

Comments are closed.

Navigate