Szuper tippek, ha szakmunkát keresel!

Úgy érzed eljött az ideje a váltásnak? Vagy az elmúlt, nehéz hónapok tették szükségessé az álláskeresést? Most összegyűjtöttünk néhány tanácsot, ami segíthet a munkakeresésben, ha a szakmunkás szférában szeretnél elhelyezkedni!

A járvány miatt kialakult helyzetben sokan elvesztették a munkahelyüket, illetve sok cég működése leállt, így jogosan feltételezzük, hogy jelenleg a munkaerőpiac lehetőségei is szűkösek. Azonban aki keres, az most is találhat nyitott pozíciókat, a Jófogás Állás oldalán például jelenleg is 7000 álláshirdetés közül válogathatunk. Ezek nagy része pedig szakmunka, fizikai munka – szakács, pultos, eladó, takarító, gépkezelő, technikus, karbantartó és még sorolhatnánk -, így ha ilyen területeken dolgoznánk, akkor érdemes átböngészni a lehetőségeket!
Álláskeresőként azonban – legyen szó bármilyen jellegű munkáról – a jelentkezés benyújtása előtt fontos a megfelelő felkészültség. Most összegyűjtöttünk néhány tippet, mire érdemes odafigyelni.

Hol kezdjük a keresést?
A munkáltatók az esetek nagy részében álláshirdetések segítségével találják meg az új munkatársakat, így érdemes az álláskereső portálokon tájékozódni. A Jófogáson például könnyedén személyre szabhatjuk a keresési feltételeket. Beállíthatjuk a régiót, a munkakörünket, tapasztalatainkat és elvárásainkat, sőt a munkaidőt is, így könnyen szelektálhatjuk a teljes és a részmunkaidős, beugrós állásokat.
A szűrési lehetőségeknek köszönhetően pillanatok alatt megtalálhatjuk a hirdetések rengetegében azokat az ajánlatokat, amikre nagyobb valószínűséggel pályázhatunk sikeresen.

Legyünk naprakészek!
Ha tehetjük, naponta nézzünk szét az álláshirdetések között, hiszen bármelyik nap felkerülhet álmaink hirdetése. A Jófogás applikáció formájában is megkönnyíti ezt, hiszen nem kell a számítógép előtt ülni, akár utazás közben, akár a reggeli kávé mellett, könnyedén átböngészhetjük az álláshirdetéseket a Jófogás alkalmazás segítségével, akár androidos, akár iOS-es a készülékünk. Amennyiben rendelkezel egy felhasználói fiókkal, akkor akár azt is beállíthatod, hogy értesítést kapj, ha a keresési feltételeidnek megfelelő új hirdetést adnak fel az oldalra.
Ha minden nap böngészünk, és leszűrjük a számunkra megfelelő ajánlatokat a friss hirdetésekből, akkor pedig nemcsak 1-1 pályázatot tudunk beadni.  Minél több pályázatot küldünk el, annál jobban növelhetjük az esélyünket a sikerességre!
Persze az is fontos, hogy csupán az esélyek növelése miatt ne adjuk be a jelentkezésünket mindenhova. Először nézzük át alaposan, hogy mik is a hirdető cég elvárásai és csak akkor jelentkezzünk, ha tényleg úgy gondoljuk, hogy rendelkezünk a megfelelő szakmai tapasztalattal, és számunkra is megfelelnek a leírt munkafeltételek. Így megkímélhetjük magunkat a felesleges köröktől, és az igazán nekünk való állásokra koncentrálhatunk.

Tippek a jelentkezéshez
Az önéletrajz mellett, jó, ha van egy előre megírt motivációs levelünk is, melyben kiemelhetjük erősségeinket, összefoglalhatjuk korábbi szakmai tapasztalatainkat. Egy ilyen dokumentum akár döntő is lehet a továbblépés szempontjából. Azonban mielőtt elküldjük, fontos, hogy igazítsuk az adott cég elvárásaihoz és ha lehet, írjuk bele miért szeretnénk a cégnél dolgozni, miért jelentkezünk az állásra.
Amikor böngészünk a hirdetések között, akkor azt is vegyük figyelembe, hogy a meghirdetett pozíciók bár névlegesen egyezhetnek a korábban betöltött munkaköreinkkel, cégenként eltérhetnek az elvárások, így minden egyes hirdetésnél alaposan olvassuk át, mit is tartalmaz az elvégzendő feladatok listája.

Sokunknak talán eszébe sem jutna, de manapság egyre gyakoribb, hogy egy-egy munkaadó, a személyes interjú előtt, átnézi közösségi oldalainkat. Éppen ezért fontos, hogy álláskeresés előtt ellenőrizzük a rólunk elérhető nyilvános információkat, és gondoskodjunk profilunk frissítéséről. Emellett mérlegeljük mi az, amit nem szeretnénk megosztani leendő munkáltatónkkal.

Sikeres álláskeresést!

Comments are closed.

Navigate