Fontos tudnivalók, mielőtt kiscica érkezik a házhoz

Egy kisállat érkezése a családba mindig komoly döntést és előkészületet igényel. Ha elhatároztuk magunkat, hogy egy cica gazdái szeretnénk lenni, számos dolgot kell észben tartanunk az állat kiválasztásától egészen a gondozásáig. Most összegyűjtöttük ehhez néhány fontos tudnivalót!

Hogyan neveljük és gondozzuk a kölyökcicát?
Ha megvan álmaink kiscicája, nem árt, ha megfelelő felkészültséggel fogadjuk. Az ugyanis, hogy hogyan neveljük, nagyban meghatározza majd szociális képességeit a későbbiekben. Igyekezzünk minél több dolgot megismertetni vele, hogy később se érezze magát elveszettnek a világban. Íme néhány tanács, amivel megkönnyíthetjük a cica beilleszkedését és elősegíthetjük fejlődését.

  1. Mindig elsődleges szempontként kezeljük az állatorvosi vizsgálatokat! Nemcsak kiscicánk egészségét biztosíthatjuk azzal, ha rendszeresen elvisszük egy rutinvizsgálatra, de ezzel ahhoz is hozzászoktatjuk, hogy felnőtt macskaként se ijedjen meg az állatorvostól. Érdemes félévente megnézetni kedvencünket, még akkor is, ha semmilyen betegségre utaló tünete nincsen. Kölyökcicáknál kiemelten fontos a féreghajtó és a védelmet nyújtó oltások beadatása!
  2. A hordozó  maga a rémálom néhány macsek számára, ám ha kiskorukban megszokják, valószínűleg később is jól viselik majd. Utazzunk, kocsikázzunk kedvencünkkel, hogy megszokja és ne stresszként élje meg a hordozó és a mozgó jármű kombinációját.
  3. Érdemes minél hamarabb hozzászoktatni a rendszeres fésülgetéshez is. Egyes macskák imádják, mások idegenkednek tőle, de ha már korán megismerkednek ezzel a rituáléval, a későbbiekben sem okozhat problémát a heti egyszeri szőrápolás.
  1. A cicák jellemzően ösztönösen megtanulják az alom használatát, de rásegíthetünk a folyamatra, ha étkezések és játék után az alomtálcára tesszük a cicát. Tartsuk mindig tisztán az almot, és úgy helyezzük el a lakásban, hogy kedvencünk számára mindig elérhető legyen!
  2. A kaparófa nagyon fontos, már ha nem szeretnénk, hogy kedvencünk a bútorokon élesítse karmait. Szerezzünk be egy erre is alkalmas macskabútort, és jutalmazzuk meg kiscicánkat valami finom falattal, ha használja. Ha már most megtanítjuk neki, hogy csak itt kapahrat, sosem fog más alternatívát keresni rá.
  3. Játsszunk vele minél többet! A kisállatboltokban számos lehetőség közül választhatunk, de ne felejtsük el, hogy a gyerekekhez hasonlóan a cicák is képesek bármivel lekötni magukat. Egy kartondoboz vagy egy műanyag kupak is tökéletes lehet erre a célra, a lényeg csak annyi, hogy gazdiként mi is aktív részesei legyünk a játékélménynek. Így sokkal mélyebb kötődést alakíthatunk ki kedvencünkkel, fejleszthetjük készségeit, ráadásul unatkozni sem fog. Ne engedjük neki, hogy harapjon és karmoljon bennünket játék közben, a figyelmét irányítsuk a játékra! Hívjuk át a családot és a barátokat, hogy ők is megismerkedjenek a kicsivel! Macskánk évekkel később is ki lesz békülve a számára idegen látogatókkal.
  1. Amennyiben a cica rosszalkodik, ne büntessük, ne kiabáljunk vele, ugyanis ezt nem a rossz szokásaihoz, hanem az őt büntető személyhez fogja kötni. Az asztalra történő felugrásról leszoktathatjuk, ha például alufóliát teszünk az asztalra, ami néhány nap alatt el fogja venni a kedvét ettől a tevékenységtől Egy jó gazdi legfontosabb erénye a türelem!

Felelősségteljes gazdiként fel kell készülnük rá, hogy napi rutinunk mostantól megváltozik. Ha megértéssel és szeretettel gondoskodunk az új jövevényről, rengeteg hálával, dorombolással és boldog pillanattal ajándékoz majd meg bennünket.

Légy képben a felelős állattartással!

Mi a különbség a szaporítók és tenyésztők között? Tudd meg most, és légy résen, ha szükséges!

Szaporító: számára az a legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb elvigyék tőle a cicákat, minél vonzóbb áron, ő ugyanis ebből akar megélni. Számára nem az állat jóléte, a fajta nemesítése vagy azok egészsége a fontos. Ő nem köt szerződést és az sem érdekli, hová kerül a cica. Ilyenkor rendszerint előfordul, hogy még az anyaállatot sem láthatjuk, sőt a cicák tartási körülményei is rejtve maradnak. Tény, hogy egy szaporítótól vásárolt állat ára jóval alacsonyabb, azonban ne dőljünk be egy ilyen ajánlatnak. Nem ismerhetjük a kiscica elődjeit, nem tudhatjuk például, hogy belső szaporulat eredménye-e, mely rengeteg genetikai betegséget hozhat magával.

Tenyésztő: egy tenyésztő elkötelezett a macskái és az általa tenyésztett faj iránt. A legfontosabb számára az állatok jólléte és egészsége. Éppen ezért hatalmas gondot fordít az alomra, már a megszületésük előtt is. Az egész állománya rendszeresen átesik állatorvosi vizsgálatokon és megkapják a megfelelő oltásokat, amiket papírokkal is tud igazolni. Emellett egy tenyésztő számára nem mindegy, hogy kinek adja el a cicáit, éppen ezért először megismerkedik a leendő gazdikkal. Ez akár többszöri találkozást is igényelhet.

A Jófogásnál fontosnak tartjuk a felelős állattartást és a szaporítók visszaszorítását, éppen ezért komoly szigorításokat vezettünk be az oldalon hirdető állattartókkal szemben, és jelenleg már csak ingyen elvihető vagy hivatalos tenyésztőktől származó kisállatokat találhattok az oldalon. A pontos szigorításokat az alábbi linken olvashatják.

Comments are closed.

Navigate