Fontos tudnivalók a kisállat örökbefogadásról

Hazánkban jelenleg is rengeteg kutya és macska él gazdi nélkül. Ezen állatok egy része szerencsés módon állatotthonokba kerül, így biztonságos környezetben várhat az álomgazdira. Összegyűjtöttük mik az alapvető tudnivalók egy örökbefogadás menetéről.

A kóbor állatok helyzete Magyarországon sajnos nem sokat javult az elmúlt években. Becslések szerint több mint kétmillió kóbor macska él jelenleg az utcán, és számuk folyamatosan növekszik, de az állatvédők a szaporító telepekkel is hatalmas küzdelmet folytatnak. A Jófogás is fellép az illegális szaporítás ellen, így az oldalon csak olyan állatok hirdetését teszi lehetővé, akik ingyen elvihetők, vagy hivatalos tenyésztőktől származó állatok.

A menhelyekre került nyégylábúak rehabilitációja hónapokig tart, és vannak olyanok is, amelyeknek az életét mentik meg a törődő kezek. A gondozók energiát és pénzt nem kímélve gondoskodnak róluk, éppen ezért megfontoltan hozzák meg azt a döntést is, hogy kinek adják oda az állatot és kinek nem. Nagyon fontos leszögezni, hogy nem megszabadulni, túladni akarnak rajtuk, hanem felelős gazdit keresnek a számukra. Éppen ezért, van néhány alapvető kritérium, aminek a gazdijelöltnek meg kell felelnie.

Ismerd meg az állatot, azután dönts!
Sok menhelyen az első találkozás után még nem adják oda a kiszemelt szőrmókot. Ez azért van így, mert szeretnének időt hagyni az ismerkedésre. Az első találka szóljon arról, hogy a gazdijelölt és az állat szemügyre veszik egymást, derüljön ki passzolnak-e egymáshoz. Ilyenkor általában egy hét gondolkodási ideje van az örökbefogadónak eldönteni, biztos-e a választásában.

A leendő gazdi kötelezettségei: ivartalanítás, oltás, chip
Jelenleg csak ivartalanítási és oltási kötelezettséggel, kutyák esetében chippel lehet örökbe fogadni. Az első opciót a legtöbb állatnál már a gazdához kerülés előtt elvégzik még a menhelyen, ám ha kölyökről van szó, ez a gazdi felelőssége. Tudnunk kell, hogy ez jelenleg az egyetlen módja a további túlszaporodás megelőzésének. A menhelyeken élő állatok az oltások többségét is megkapják, azonban vannak olyanok, amelyeket csak később kaphat meg az állat, illetve olyanok is, amelyeket a későbbiekben érdemes megismételni.
Chippel sok esetben a menhelyek látják el az állatokat, de az is előfordulhat, hogy ez a leendő gazdi kötelezettsége lesz. Kutyák esetében kötelező a chip beültetése, macskáknál nincs ilyen szabály, de lehetőségünk van rá ez esetben is.

Kinti vagy benti?
Azt is fontos tudni, hogy nem minden kutyust és cicát adnak oda udvaron tartásra. Az idős, beteg, vagy baba állatokat a legtöbb menhelyek csak lakásba adják örökbe. Azt is el kell fogadnunk, hogy forgalmas autóút mellé sem szívesen adnak például macskát szabad kijárással. Ezeket a feltételeket szintén figyelemben kell tartania a gazdijelöltnek. Ugyanígy azt is, hogy idősebb ember mellé nem szívesen adnak kölyköt, hiszen az energiaszintje sokkal magasabb, ami problémát okozhat kettejük kapcsolatában.

Felmerülő költségek
Egy háziállat tartása pénzbe kerül, ezt pedig a leendő gazdinak bele kell kalkulálnia. Van néhány alapfelszerelés, amit még az új kedvenc érkezése előtt be kell szerezni. Ilyen az itató és etetőtál, az alomtál, egy kisállat hordozó vagy például a póráz. Emellett azzal is számolni kell, hogy évente szükséges oltatni a kedvencet, ráadásul, ha megbetegszik, orvoshoz is el kell vinni. Ezeket egy felelős gazdi betervezi és áldoz is rá.

Egy döntés, ami örökre szól
A kutya és a macska nem tárgyak, hanem érző lények és az örökbeadó szervezetek azért veszik ilyen komolyan ezeket a feltételeket, mert mind a két fél számára jót akarnak. Gondoljuk át tehát ha állatot szeretnénk örökbe fogadni és döntsünk felelősen!
Ha ezek után is úgy határozunk, hogy magunkhoz veszünk egy kisállatot, tudnunk kell, hogy fantasztikus dolgot viszünk végbe, ugyanis megmentünk egy életet és egy olyan társsal és baráttal leszünk gazdagabbak, aki örökké hálás lesz nekünk.

Comments are closed.

Navigate