Luffa tök termesztése házilag

A környezetbarát és zero waste életmód felfutásával egyre inkább előtérbe kerül a luffa tök. A szivacstökként is ismert növény ugyanis nemcsak a műanyag szivacsok leváltására alkalmas, de komposztáható is. Jó hír, hogy némi kertészkedési rutinnal könnyedén termeszthető otthon, így akár neked is lehet házi luffa szivacsod.

Ezt kell tudnod a luffa tökről!

A luffatök Ázsiából származik. Érett termése belül sűrű rostos, szivacsszerű, ami szárazon durva anyagnak hat, viszont vízbe téve megpuhul, és máris szivacsként funkcionál. A környezetszennyező műanyag szivacsokhoz hasonlóan tökéletesen lehet használni háztartási célokra. Remek kiegészítő például a mosogatáshoz, takarításhoz, sőt, még fürdéshez is – hiszen a drogériákban kapható luffa szivacshoz hasonlóan eltávolítja az elhalt hámsejteket, miközben finoman masszírozza a bőrt. A használt szivacsot ráadásul nyugodtan kiviheted a komposztba, ugyanis lebomlik, így nem terheli feleslegesen a környezetet.

zero waste eszközök
Forrás: Pexels / Mikhail Nilov

Luffa tök termesztése lépésről lépésre

A luffa tök ültetése

Az első év terméséhez szükséges luffa tök magokat szerencsére már számtalan helyről be tudod szerezni, a későbbiekben pedig elég kirázogatni őket az érett, felvágott termésből. Fontos megjegyezni, hogy a luffatök egy fagyérzékeny, ugyanakkor hosszú tenyészidejű növény. Ahhoz, hogy termést hozzon, már februárban el kell ültetni a magokat, viszont kiültetni csak a reggeli fagyok elmúltával, május 15. után lehet.

A luffa tök magokat tápanyagban gazdag termőföldbe ültesd, kisebb poharakba vagy akár ládákba is. Rendszeres öntözést követően a magok körülbelül 2-3 hét alatt csíráznak ki, tehát érdemes türelmesnek lenned. Május elején fokozatosan szoktasd a kinti viszonyokhoz a palántákat, majd a fagyok elmúltával, egymástól 1,5-2 m távolságban ültesd ki őket.

Mivel a luffa tök a legtöbb tökfajtához hasonlóan indás, érdemes a növekedését valamilyen kerettel vagy támfallal megerősíteni. Erre ugyanis könnyedén felfut a növény, és a termései így nem érintkeznek a talajjal, ahol egy heves esőzést követően könnyedén megrothadhatnának.

Luffa tök termesztése állványon
Forrás: Pexels / Quang Nguyen

A tök gondozása

A tökfélékhez hasonlóan a luffa tök is kedveli a meleg, napos helyeket és a sok öntözést. Árnyékos és 24 °C  alatti körülmények között nem fejlődik megfelelően, virágot és így termést sem fog hozni. A fiatal növényt inkább nagyobb adag vízzel, az idősebbet már enyhébben is lehet locsolni. Szereti a laza, jó vízáteresztő képességű földet, amit a nyári kánikulában, a megfelelő hőmérséklet és nedvességtartalom biztosításáért érdemes fenyőmulccsal takarni a töve körül. A kártevők, betegségek szerencsére elkerülik.

Luffa tök termése
Forrás: Pexels / MD Rony

A termés szüretelése

Az érett luffa tök termések szeptember-október magasságában leszedhetők, de mindenképpen az első fagyok előtt. A szüret megfelelő időpontját a tök héja jelzi: amikor sárgás-barnás, száraz, már megérett.

A leszüretelt luffa tököt néhány napig szárítsd fellógatva, majd az alján vágd fel a héját és ütögesd ki belőle a következő év termését biztosító fekete magokat. Ezt követően távolítsd el a héját teljesen, majd a belső, szivacsos részt áztasd be vízbe, gyúrd át alaposan és hagyd kiszáradni. Olló vagy sniccer segítségével vágd olyan méretűre a luffa szivacsot, ami neked megfelelő, és már használhatod is a háztartásodban!

Szívesen belevágnál a luffa tök termesztésébe? Kertész szerszámokért (pl. ásó, kapa, gereblye, metszőolló), öntözőkannáért, slagért és futtatókért bátran nézz körül a Jófogáson is, ahol kedvező áron tudsz mindent beszerezni!

Comments are closed.

Navigate