Komposztáló házilag: így készítsd el!

Kezdődik az őszi kerti munkák szezonja, ami szükségszerűen kéz a kézben jár a zöldhulladékok termelésével. Ahelyett azonban, hogy kidobnád vagy elszállíttatnád, idén miért ne komposztálnád mindazt a szerves szemetet, amit a kerted és konyhád szolgáltat? A Jófogás most megmutatja, hogyan vágj bele a kerti komposztáló házilag történő elkészítésébe!

Mi fán terem a komposztáló házilag?

A komposztálás a környezettudatos életmód egyik fontos alappillére, amivel úgymond „mindenki nyer”. Hiszen a folyamat során nemcsak a szükségszerűen termelődő szerves hulladékodat tudod újrahasznosítani, hanem a kerti és szobanövényeidet is értékes, tápanyagban gazdag termőtalajjal láthatod el.

Műanyagból vagy dróthálóból készült komposztálókat persze a legnagyobb barkácsáruházak kínálatából is választhatsz, de dönthetsz úgy is, hogy a pénztárcabarát kerti komposztálót házilag készíted el. Ehhez csupán némi barkácstudásra és -eszközre, szabadidőre és faanyagra lesz szükséged.

Kerti komposztáló házilag
Forrás: Unsplash / Conscious Design

Miért éppen komposztáló fából házilag?

A megfelelően lekezelt, fából készül komposztáló láda nemcsak esztétikusabb, de a felépítésének köszönhetően könnyedén gondozható a benne készülő fekete termőföld. Egyrészt a lécek között kihagyott hézagok biztosítják a komposzt megfelelő szellőzését, így nem fog bepenészedni és hatékonyabb lesz az erjedési folyamat. Másrészt a könnyedén lecsavarozható elülső elemeknek köszönhetően a komposzthalom gyorsan forgathatóvá válik, ha pedig már szétszórásra kész, akkor sem kell különösebben bajlódnod vele.

A faanyagot természetesen barkácsboltokban, fatelepeken és tüzépeken is beszerezheted. Vagy dönthetsz úgy, hogy használt, de jó állapotú raklapokat vásárolsz, és azokból építed meg a kerti komposztálót házilag. Amennyiben ez utóbbit választod, a raklapok szétszedéséhez ékre, szeghúzó kalapácsra, a lécek előkezeléséhez pedig csiszológépre és csiszolópapírra is szükséged lesz.

Komposztáló fából házilag
Forrás: Pixabay / Manfred Antranias Zimmer

Komposztáló láda készítése házilag

Ezekre lesz szükséged:

1. A falécek előkészítése

A kerti komposztáló házilag történő elkészítéséhez a léceket először vágd méretre. Majd egy csiszológép vagy csiszolópapír segítségével dörzsöld meg a felületüket. Ha kész vagy, ne felejtsd el egy rongy segítségével portalanítani a fát. Ezt követheti a faanyag impregnálása, ami víztaszítóvá teszi, így pedig megakadályozza a korhadást és a kékülést, hogy a házilag készült komposztálóládád minél tovább kiszolgálhasson. Az impregnáló réteg száradása után jöhet lazúrozás, amit az időjárás viszontagságainak jócskán kitett kerti komposztálóra minimum 2 rétegben vigyél fel!

2. A komposztáló összeállítása

Jó hír, hogy a kerti komposztáló készítése házilag nem igényel különösebb mérnöki tervezést vagy barkácstudást. A méretre vágott és lekezelt lécekből most csak össze kell állítanod a komposztláda 4 oldalát, az alja és a teteje ugyanis a megfelelő szellőzés érdekében nyitott marad.

Egy oldal elkészítéséhez 6 db 90 cm hosszú lécre, és 2 db 85 cm hosszú lécre lesz szükséged. Ez utóbbi sarokelemek határozzák meg a kerti komposztáló magasságát: egyenlő elosztásban csavarozd fel rájuk a 90 cm hosszú léceket úgy, hogy maradjon közöttük hézag. Rögzítési pontonként legalább 2 db facsavart használj!

Ha elkészültél a komposztláda négy oldalával, következhet a végleges összeállítás. Ehhez az oldalakat helyezd derékszögben egymáshoz úgy, hogy a függőleges tartólécek kifelé nézzenek. Majd egy-egy sarokba állított, 85 cm hosszú tartóelemmel csavarozd az oldalakat egymáshoz. A minél masszívabb szerkezet érdekében minden vízszintes lécnél hajts be legalább 1-1 csavart!

Komposztáló láda készítése házilag
Forrás: Pixabay / Ben Kerckx

3. Így helyezd el a kerti komposztálót házilag!

Most, hogy kész van a 90x90x85 cm méretű, körülbelül fél köbméter tárolókapacitású komposztládád, már csak a megfelelő helyet kell megtalálnod neki a kertben. Fontos, hogy a házilag készült komposztálód ne zavarjon a kerti tevékenységekben (pl. fűnyírásnál vagy labdajátéknál), ugyanakkor félárnyékban legyen. A tűző nap ugyanis kiszárítja a komposztot és így lassítja az erjedési folyamatot.

A megfelelő minőségű humusz eléréséhez figyelj oda, hogy csak olyan hulladék kerüljön a kerti komposztálóba, ami valóban le tud bomlani. Az érés beindításához nem árt szerves trágyát vagy az üzletekben kapható komposzt kultúrát is belekeverned a zöldhulladékba. A kerti ágakat, nyesedékeket a gyorsabb lebomláshoz aprítsd fel, a komposztáló tartalmát pedig időnként forgasd át. Bár ez macerásnak tűnhet, a növényeid garantáltan meg fogják hálálni, ha házi készítésű táptalajjal látod el őket. Kellemes komposztálást!

Comments are closed.

Navigate