Takarékos és zöld: ezt kell tudnod a kapszula gardróbról!

A divatipar környezettpusztító hatásaival és zöld életmód felfutásával párhuzamosan egyre népszerűbbé válnak a kapszula gardróbok. Ezek a helytakarékos, minimalista ruhatárak egymással jól kombinálható alapdarabokból állnak, miközben rengeteg fejfájástól és felesleges költéstől kímélik meg a tulajdonosaikat. A Jófogás most összeszedett minden hasznos infót a kapszula gardrób kialakításáról.

A kapszula gardrób előnyei

Kíméli a pénztárcádat

A kapszula gardrób két alappillére: „a kevesebb több”, illetve a „mennyiség helyett minőség”.

A sajátod kialakításánál tehát minimalizmusra kell törekedned. Mivel nem a fast fashion világában ultragyorsan változó trendeket, hanem kizárólag a Te ízlésedet követi, ezért a kapszula gardróbbal elkerülhetők az impulzusvásárlások. Ilyenkor ugyanis hajlamosak vagyunk teljesen felesleges, alig hordott holmikat is felhalmozni, amiket aztán nehezen kombinálunk össze a ruhatárunk többi darabjával.

Bár a minőségi kapszula gardrób alapdarabok beszerzése nagyobb befektetésnek tűnhet, ezek a ruhák hosszabb távon kiszolgálnak. Emellett a minimalista ruhatárad újratöltése is pénztárcabarát tudatosságra nevel: innentől kezdve tényleg csak a kombinációs listáról hiányzó darabokat kell megvenned ahelyett, hogy beszabadulnál a plázákba költekezni. Hobbivásárlóknak, mániákus ruhagyűjtőknek épp ezért nem is ajánlott belevágni egy kapszula gardrób kialakításába!

Kapszula gardrób
Forrás: Unsplash / Piotr Szulawski

Helytakarékos

Ahogy a neve is utal rá, egy ilyen típusú ruhatár elférne egy kapszulában, vagyis egy igen kicsi szekrényben is. Kis lakással bíró vagy a minimalista lakberendezést kedvelő embereknek tehát kifejezetten ajánlott belevágni egy kapszula gardrób kialakításába!

Környezetbarát

A kapszula gardrób nem véletlenül vált a környezettudatos életmód felfutásával párhuzamosan népszerűvé. Az alapvetően helyi, dizájner holmikból felépülő ruhatárak ugyanis időtálló, minőségi darabokat tartalmaznak a fast fashion márkák egy-egy szezonra tervezett termékei helyett. Ezek a nagy divatcégek ráadásul sokszor embertelen körülmények között, a természetre káros eljárásokkal gyártják a holmijaikat. Ha pedig az alapdarabokat second hand, például a Jófogáson szerzed be, még többet kedvezel az anyabolygónknak!

Időt spórolhatsz vele

Hányszor fordul meg reggelente a fejedben, hogy „nincs egy göncöm se, amit felvehetnék”? A túlságosan bőséges ruhatárak hátránya, hogy elveszünk a rengeteg lehetőség között, így pedig az öltözködési folyamat hosszúra nyúlik, stresszessé válik. A kapszula gardrób alapdarabok viszont kifejezetten rád vannak szabva, egymással jól kombinálhatók, így a reggeli szetted kiválasztása csak pár percet fog igénybe venni.

Ruhák szortírozása
Forrás: Unsplash / Sarah Brown

Kapszula gardrób kialakítása: így vágj bele!

1. Nézd át a ruhatáradat!

A kapszula gardrób kialakításának első lépése, hogy alaposan kiüríted a jelenlegi szekrényeidet, és átnyálazod a ruháidat. Érdemes őket típusok, szezon és szín alapján csoportosítanod is. Ezt követi a kedvenc ruhadarabjaid kiválasztása – ezek lesznek ugyanis a kapszula gardróbod alapdarabjai. Ha teheted, jól kombinálható, klasszikus fazonokat és alapszíneket válassz, amiket aztán fel tudsz dobni egy-két különleges kiegészítővel.

2. Határozd meg a stílusod!

A minimalista ruhatár kialakítása egy remek önismereti tréning is egyben. A ruháid szortírozásával ugyanis rájöhetsz arra, hogy valójában miket szeretsz hordani, mit közvetít rólad a kedvenc öltözéked. Fontos, hogy az alapdarabok tényleg minden szempontból passzoljanak rád: legyen kényelmes a szabásuk, mozogj otthonosan az anyagukban és a színvilágukban is!

3. Szerezd be a kapszula gardrób hiányzó darabjait!

Miután a kapszula gardróbod gerincét összeállítottad a meglévő ruhatáradból, érdemes felmérned, hogy mi az, amire még szükséged lehet a hétköznapi kombinációkhoz. Készíts listát, és azt szigorúan követve indulhat is a minőségi darabok beszerzőkörútja. Érdemes azonban óvatosságra intened magad: mostantól nincs helye az impulzusvásárlásoknak, tényleg csak azt vedd meg, amire szükséged van!

Kapszula gardrób alapdarabok
Forrás: Pexels / Polina Tankilevitch

4. Add vagy ajándékozd el a felesleget!

Várj néhány hónapot, míg kialakul a végleges ruhásszekrényed. Addig a korábbi ruhatárad szortírozott darabjait tedd félre, hátha valamit még beemelsz a minimalista készletbe is. Amikor úgy érzed, a környezet- és pénztárcabarát gardróbod komfortosan, napi szinten kiszolgál, ajándékozd vagy add el a feleslegessé vált gönceidet. Például töltsd fel őket a Jófogásra, vagy tartsatok ruhacsere programot a barátnőiddel.

Comments are closed.

Navigate