5 tipp a környezetbarát iskolakezdéshez

A környezettudatos életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Ez a most iskoláskorú generáció számára azért is fontos, mert ők már biztosan a bőrükön fogják érezni az előző nemzedékek pazarlásából fakadó természeti károkat. A helyes minta átadásához remek apropót nyújt a szeptember eleje is. Íme a Jófogás tippjei a környezetbarát iskolakezdéshez!

1. Szabjatok gátat a felesleges vásárlásnak iskolakezdéskor!

Bizony a gyerkőcöket is el tudja kapni a vásárlási láz, ha az iskolakezdéskor beszabadultok egy-egy papír-írószer boltba vagy szupermarketbe. A környezettudatos életmódnak azonban fontos alappillére a takarékosság, illetve az, hogy a meglévő tárgyainkat minél tovább használjuk. Ahelyett tehát, hogy megvennétek a századik vízfesték vagy filc készletet, az iskolakezdési bevásárlás előtt mérjétek fel a készleteket otthon. Majd a gyerekekkel közösen írjatok listát, hogy mik azok a holmik, amiket viszont mindenképpen be kell szereznetek. Fontos, hogy megbeszéljétek előre, hogy a listán kívül maximum 1 vagy 2 iskolakezdési „ajándék” választása megengedett, és ehhez tartsák is magukat!

2. Second hand tankönyvek és eszközök

Az iskolakezdési bevásárlás egy többgyermekes családnál igazán nagy plusz kiadást tud jelenteni. Jó hír viszont, hogy a használt termékek választása – és így az élettartamuk meghosszabbítása – nemcsak az anyabolygónak tesz jót, hanem a családi kasszának is. Amennyiben iskolatáskára, tornazsákra, tolltartóra vagy uzsonnásdobozra van szükségetek, bátran nézzetek szét a Jófogáson, de a tankönyvek egy részét is beszerezhetitek antikváriumokban vagy second hand.

Környezetbarát iskolakezdési tanszerek
Forrás: Pixabay

3. Környezetbarát tanszerek

Az iskolakezdési tanszerek vásárlásakor törekedjetek arra, hogy környezetbarát termékeket válasszatok. Például újrahasznosított papírból készült füzeteket, tollakat és ceruzákat. Emellett beszerezhettek olyan hosszú élettartamú, low waste íróeszközöket is, mint az újratölthető toll, a rotring vagy a ceruza, melynek csonkját el lehet ültetni, és bazsalikom nő ki belőle.

4. Zero waste ételcsomagolás

A gombócba gyűrt nejlonzacskók, a tonnaszámra termelt alufólia, folpack és PET-palackok helyett nem árt az uzsonnacsomagolásnál is áttérni a környezetbarát megoldásokra. Például szerezzetek be BPA- és PVC-mentes uzsonnásdobozokat, kulacsokat vagy termoszokat. Emellett számos környezettudatos bolt és webshop kínálatában találhattok tépőzáras újraszalvétákat vagy méhviaszos csomagolókat, amikbe a szendvicseket pakolhatod a gyerkőcöknek. Ezek rendszerint különleges mintákkal is elérhetők, így a kiválasztásukba bátran vond be a kicsiket is! Az egészséges nassolnivalókat (pl. magvakat vagy teljes kiőrlésű falatokat) ráadásul csomagolásmentes boltokban is be tudod szerezni, majd cipzáras tasakokban adhatod az uzsonna mellé.

Környezetbarát iskolakezdés egészséges uzsonnával
Forrás: Unsplash / Ella Olson

5. Zöldebb közlekedés

Ahogy azt már a környezetbarát nyaralási tippek bejegyzésénél is hangsúlyoztuk, a zöld életmódnak igen fontos szegmense a közlekedés. Ma már szinte kötelező mutatvány autóval szállítani a gyerekeket az iskolába, pedig ezzel nemcsak a bolygónak ártunk, hanem a gyerkőcök önállósodásának és időmenedzselési készségének is.

Amennyiben az iskola biztonságos környéken, bejárható távolságban van, egyértelműen a gyaloglás vagy a biciklizés a legzöldebb megoldás, majd ezt követi a tömegközlekedés. Amennyiben mégis muszáj autóval szállítanod a kicsiket, figyelj rá, hogy várakozás közben ne járasd feleslegesen a motort. Ezzel egyrészt üzemanyagot pazarolsz, másrészt növeled az iskolák környékén gyűlő szmogot, ami egyértelműen rosszat tesz a gyerekek egészségének.

Comments are closed.

Navigate