5 tipp a környezetbarát nyaraláshoz

Két járvánnyal terhelt év után végre beköszöntött egy olyan nyár, amikor nagyobb felszabadultsággal vethetjük bele magunkat a kikapcsolódásba. Ez persze nem jelenti azt, hogy az utazásaink során ne figyelhetnénk az ökológiai lábnyomunkra is. A Jófogás most megmutatja, mitől lehet környezetbarát a nyaralásod!

1. Fedezd fel a környéket!

Bár a távoli, egzotikus országoknak tagadhatatlanul van egy jelentős vonzereje, az odajutás jóval inkább megterheli a környezetet, mint az, ha a lakóhelyünkhöz közel nyaralunk. A leginkább környezetbarát nyaralás egyértelműen a belföldi vagy régiós utazás, ami szintén számos természeti szépséggel, kikapcsolódási lehetőséggel kecsegtet.

A környezetbarát nyaraláshoz válaszd a vasutat
Forrás: Unsplash / JK

2. Környezetbarát nyaraláshoz környezetbarát közlekedési eszköz!

A közlekedési ágazatok közül a légiiparnak a legnagyobb a károsanyag-kibocsátása. A repülés pedig akkor igazán környezetszennyező, ha a kedvező árakkal csábító fapados járatokat arra használjuk, hogy mindössze 2-3 napra, ellenben rendszeresen ruccanjunk ki külföldre. Ha tehetjük, inkább menjünk kevésszer hosszabb időre nyaralni, és részesítsük előnyben a földi tömegközlekedési eszközöket. Például a vasutat és buszokat.

A környezetbarát nyaralásnak az is fontos pillére, hogy az úticélunk területén mivel közlekedünk. A leginkább környezetbarát megoldás egyértelműen a gyaloglás és a biciklizés, majd ezt követik a helyi tömegközlekedési eszközök, helyközi járatok.

3. Csak azt vidd magaddal, amire valóban szükséged van!

Ha netán mégis repülni fogsz, a környezetbarát nyaralás jegyében ügyelj a csomagod méretére. Minél több felesleges terhet kell ugyanis cipelnie a gépnek, annál nagyobb a károsanyag-kibocsátása. Tájékozódj előre az időjárásról, és a minimalizmus jegyében tényleg csak azt pakold el, amit használni fogsz! Feketeöves ökoturistaként arra is odafigyelhetsz, hogy az utazótáskád vagy bőröndöd másodkézből, például a Jófogáson keresztül szerzed be.

Csak az kerüljön a bőröndbe, ami valóban szükséges
Forrás: Unsplash / Surface

4. Készülj a környezetbarát nyaralás eszközeivel!

Attól még, hogy nyaralsz, ugyanúgy odafigyelhetsz a mindennapos zöld rutinokra, mintha otthon lennél. Palackozott víz helyett vidd magaddal a kulacsod, emellett pedig a bevásárlások alkalmával legyen nálad néhány vászontáska, zöldségtároló szütyő, az étkezésekhez pedig egy utazó kanálgép. A hotelek apró, műanyag kiszerelésű tusfürdői és samponjai helyett használd a saját termékeidet, lehetőleg szilárd szappant és sampont. Ezek ráadásul a repülős kézipoggyászban korlátozottan felvihető folyadékok elől sem foglalják a helyet.

A környezetbarát nyaralás kelléke: kulacs
Forrás: Pexels / Chanaka Madusan Sugat Hadasa

5. Válaszd a helyi termékeket!

Egy utazás a helyi kultúra és gasztronómia felfedezéséről is szól. A környezetbarát nyaralás során tehát te is törekedj arra, hogy lokálisan termelt, szezonális ételeket válassz. Ezek ugyanis a logisztikával járó környezetszennyezést kikerülve jóval kevésbé terhelik a bolygót, mint a messziről odaszállított exportáruk. Arról nem is beszélve, hogy így jó eséllyel helyi kistermelőket támogatsz az étkezéseid során.

Comments are closed.

Navigate