Hogyan befolyásolja az infláció az árfolyamot?

Az infláció mértéke nagy hatással lehet egy ország valutájának értékére és a más nemzetek valutáival szembeni árfolyamára. Az infláció azonban csak egy tényező a sok közül, amelyek együttesen befolyásolják egy ország fizetőeszközének árfolyamát.

#szponzorálttartalom

Az infláció inkább jelentős negatív, mint pozitív hatással van egy valuta értékére és devizaárfolyamára. Egy nagyon alacsony inflációs ráta nem garantálja egy ország számára a kedvező árfolyamot, de egy rendkívül magas inflációs ráta nagy valószínűséggel negatívan befolyásolja az ország más nemzetekkel szembeni árfolyamát.

Az elmúlt hónapokban tapasztalhattuk az infláció jelentős emelkedését és ezzel egyidőben az euróárfolyam is történelmi szinteket járt meg. Elemzők szerint a folyamatok irányának változását az orosz–ukrán háború végétől lehet remélni.

Az infláció az árak általános emelkedését idézi elő egy gazdaságban az idő múlásával. Az inflációra úgy is gondolhatunk, mint a pénz vásárlóerejének csökkenésére.

Más tényezők, mint például a gazdasági növekedés, a kereskedelmi mérleg, a kamatlábak és az ország adósságszintje mind befolyásolják egy adott valuta értékét. Egy ország valutájának értékét és árfolyamát leginkább az határozza meg, hogy mennyire tartják kívánatosnak az adott valutát.

Ezt a megítélést számos gazdasági tényező befolyásolja, például az adott ország kormányának és gazdaságának stabilitása. A befektetők első számú szempontja a valutával kapcsolatban – az esetlegesen realizálható nyereség előtt – a valutában tartott készpénz-eszközök biztonsága.

Ha egy országot politikailag vagy gazdaságilag instabilnak tartanak, vagy ha jelentős a lehetősége annak, hogy az ország valutájának értéke hirtelen leértékelődik, a befektetők hajlamosak elzárkózni az adott valutától, és nem szívesen tartják azt hosszabb ideig vagy nagy mennyiségben.

Az árfolyamot befolyásoló egyéb tényezők

Egy ország valutájának vélt biztonságán túl az infláción kívül is számos más tényező befolyásolhatja a valuta árfolyamát. Az olyan tényezők, mint az ország gazdasági növekedési üteme, a kereskedelmi mérleg, a kamatlábak és az adósságszint mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják egy adott valuta értékét.

A befektetők figyelemmel kísérik az országok vezető gazdasági mutatóit, hogy segítsenek meghatározni az árfolyamokat. Az, hogy az árfolyamokat befolyásoló számos lehetséges hatás közül melyik dominál, változó és változhat.

Egy adott időpontban egy ország kamatlábai lehetnek az uralkodó tényezők a valuta iránti kereslet meghatározásában. Egy másik időpontban az infláció vagy a gazdasági növekedés lehet az elsődleges tényező.

Az árfolyamok mindig relatívak, különösen a fiat valuták modern világában, ahol gyakorlatilag egyetlen valuta sem rendelkezik belső értékkel, mint ami van pl. az aranynak, amelyre a valutát el lehetne cserélni. Az egyetlen érték, amellyel bármely ország valutája rendelkezik, az a más országok valutájához viszonyított vélt értéke vagy a hazai vásárlóerő.

Milyen hatással van az alapkamat az inflációra?

Az országok közötti kamatkülönbségek általában befolyásolják a valutáik egymáshoz viszonyított árfolyamát. Ez az úgynevezett vásárlóerő-paritás (PPP) és kamatláb-paritás miatt van így. A paritás azt mondja ki, hogy az áruk árainak mindenhol azonosnak kell lenniük (az egy ár törvénye), miután a kamatlábakat és a valutaárfolyamokat is figyelembe vették. Ha „A” országban a kamatlábak emelkednek, „B” országban pedig csökkennek, akkor az emberek „A” ország pénzében akarnak kölcsönt adni, „B” országban pedig kölcsönt felvenni. Ez a hatás úgy érvényesül, hogy „A” ország valutája felértékelődik „B” országgal szemben.

Az infláció hatása a kamatlábra és az árfolyamra

Mivel az infláció a pénz értékének csökkenéseként fogható fel, az infláció növekedése esetén az adott gazdaságban a pénz más valutákhoz képest leértékelődik. Ugyanakkor az inflációt tapasztaló ország központi bankja az emelkedő árak hatásának mérséklése érdekében kamatot emelhet, ami szintén ellensúlyozhatja és erősítheti a valutát.

Az infláció leértékeli a forintot?

Általában az infláció hajlamos leértékelni egy valutát, mivel az infláció a pénz vásárlóerejének csökkenésével azonosítható. Ennek eredményeképpen a magas inflációval küzdő országok valutája általában gyengül más valutákhoz képest.

Comments are closed.

Navigate