A tökéletes kovászos uborka titka

Már javában tart az uborkaszezon, ami a verőfényes napsütéssel karöltve remek apropót nyújt a kovászos uborka készítéséhez. A nagyi jól bevált trükkjein túl a neten is számtalan kovászos uborka receptet találsz, mi pedig összeszedtük, hogy mitől lehet igazán tökéletes e nyári savanyúságod!

Sok múlik az alapanyagon!

A kovászos uborka legjobb alapanyaga a közepes méretű, 8-10 cm hosszú fürtös uborka. Ez a tömör húsú, apró magú zöldség ugyanis az erjedési folyamat után is kellemesen roppanós marad. Fontos, hogy mindig egészséges uborkákat vásárolj, a sárga, túlérett verzió ugyanis már nem alkalmas az isteni savanyúság készítésére.

A kovászolás folyamata során persze fontos a minőségi fűszerek (friss kapor, fokhagyma, só és bors) használata is, de az uborkán túl a másik leginkább sarkalatos pont a kenyér. Itt érdemes elfelejtened az olcsó, bolti zacskós kenyereket, hiszen ahogy a kovászos uborka neve is utal rá, a legjobb, ha magas minőségű, kovászos kenyeret választasz.

Vedd komolyan az előkészületeket!

A tökéletes kovászos uborka készítésekor az előkészületek legalább olyan fontosak, mint maguk az alapanyagok. A savanyításhoz használt, minimum 5 literes befőttesüveget alaposan mosd el és fertőtlenítsd! Az uborkákat is jól tisztítsd meg: a legjobb, ha egy mosogatókefe segítségével, forró víz alatt átdörgölöd a felületüket. Ezt követően vágd le mindkét végüket, különben keserű ízt nyernek az erjedési folyamat során. Végül a hagyományos kovászos uborka képlete szerint hosszában vagdosd be vagy szurkáld meg őket villával, hogy a sós lé alaposan át tudja őket járni.

A legjobb kovászos uborka recept
Forrás: Unsplash / Kevin Doran

Találd meg a tökéletes kovászos uborka receptet!

A hagyományos kovászos uborka viszonylag kevés alapanyagot igényel: uborkát, vizet, kaprot, sót, borsot, fokhagymát és kovászos kenyeret. Az arányokat és a rétegezést ezen belül te döntöd el, de fontos, hogy a felforralt, majd visszahűtött sós víz mindig alaposan elfedje az uborkákat, és az átnedvesedett kenyérszeletek is teljesen betakarják a savanyításra szánt finomságot. Ha nyitott vagy a különleges ízekre, a kovászos uborka receptjét bolondíthatod korianderrel, tormával vagy akár chilivel is.

Figyeld az időjárás-előrejelzést!

A tökéletes savanyúság elkészítéséhez elengedhetetlen a folyamatos napsütés. Ezért, mielőtt gigászi mennyiségű „koviubi” gyártásába fognál, ne habozz belekukkantani az elkövetkező napok időjárás-előrejelzésébe! Ha esős, viharos idők következnek, inkább told a projektet, és akkor vágj bele, amikor 3-4 napig folyamatosan süt a nap. Az kovászoló üveget forgasd félnaponta, hogy minden oldalát érje a napsütés. Bár az erjedési folyamat beindulásához elengedhetetlen a meleg, ne hagyd, hogy az üvegben felforrjon a lé, ez ugyanis megöli az élesztőgombákat.

Pótold a folyadékot a kovászos uborkán!

Amennyiben az érési folyamat közben a lé kicsit kiforr, érdemes a kovászoló üveg alá egy nagyobb tálcát helyezned. Az eltűnő folyadékot mindig pótold az uborkákon, különben a kilógó végük megfehéredik és megpuhul. Ne aggódj, ha a sós lé zavarossá válik a savanyítási folyamat során, az jót jelent. Hamarosan készen lesz a hagyományos kovászos uborkád!

Comments are closed.

Navigate