Terasz árnyékolás házilag: 4 szuper tipp

A terasz a nyári szezon igazi kis oázisa: nemcsak a reggeli kávénkat, de a délutáni hűsítőnket, vagy a családunk, barátaink társaságát is élvezhetjük itt üldögélve. A kánikulában azonban nem árt a megfelelő terasz árnyékolás ötletekre is gondolni. A Jófogás most 4 bevált praktikát hozott a hűvösebb teraszbulik jegyében.

1. A legegyszerűbb terasz árnyékolás ötlet: a napernyő

A napernyő előnye, hogy egy viszonylag olcsó és mobilis, terasz árnyékolásra született eszköz. Szeles idő esetén összecsukható, verőfényben könnyedén kinyitható, és ha az egyszerű, vízzel tölthető talpút választjuk, még az áthelyezése sem igényel különösebb erőfeszítést. Persze vásárolhatunk profibb kivitelű, nagyobb méretű napernyőt is, aminek a masszívabb lába akár a kerti asztal közepébe is illeszthető.

Terasz árnyékolás olcsón: napernyővel
Forrás: Pexels / nappy

2. Napvitorla

Amennyiben terasz árnyékolás olcsón cél, a napvitorla egy kedvező megoldás lehet. A szövetet egyrészt mi is megvarrhatjuk az otthon elfekvőben lévő vásznakból (bár ezek az UV-sugarakat nem szűrik), és a tartószerkezet is összedobható némi barkácstudással. Fontos, hogy a terasz árnyékolás felállításánál az anyag teljesen megfeszüljön. Emellett célszerű 1-2 sarkát legalább 30 fokos szögben lejtetni, mert így a ráhulló eső és falevelek sem állnak majd meg a vitorla felületén.

Kisebb darabok estében akár stabilan álló kerti bútorhoz, fához vagy a terasz szerkezetébe fúrt kampókba is rögzíthetjük a napvitorlát, de a nagyobbaknál mindenképpen stabil tartóoszlopokra lesz szükség. Ehhez a csőhüvelyeket legalább 40-50 cm mélyen a földbe kell ásni, majd gyorsbetonnal körbeönteni. A horganyzott acélcsöveket érdemes legalább 15 fokos dőlésszögben a csőhüvelyekbe állítani, mert így a szerkezet jobban ellenáll majd a szélnek.

Terasz árnyékolás napvitorlával
Forrás: Unsplash / Luis Villafranca

3. Kerti pavilon

A terasz árnyékolás olcsón – némi kreativitással – acél- és PVC csövekből is kivitelezhető. Ehhez először a terasz méreteihez illeszkedő, sátorszerű acélvázat kell létrehoznod, melyet célszerű a terasz talapzatához és falaihoz rögzíteni. Majd a váz tetőszerkezetét PVC csövekkel pótold ki, majd erre boríts és gumis kötelekkel erősíts egy méretre szabott, fényszűrős vásznat.

Amennyiben a terasz árnyékolás oldalról is szükséges, az acélszerkezetre szerelhetsz bambusz vagy textil rolókat, amiket a legtöbb barkácsáruházban be is tudsz szerezni. Azzal viszont számolj, hogy ezek nem túl tartósak, így a rossz idő beköszöntével mindenképpen le kell szedned őket a kerti pavilon vázáról.

4. A terasz árnyékolás csúcsa: a pergola

A terasz árnyékolás ötletek közül minden bizonnyal az egyik legesztétikusabb megoldás a pergola. A jellemzően fából, de akár fémből készített szerkezetekre vásznakat szerelhetsz, de akár szőlőt is futtathatsz. Ez utóbbi előnye – az ínycsiklandó gyümölcsön túl -, hogy a kánikulában kellemes árnyékot nyújt, míg a hideg időszakban lehullatja a levelét, így beengedi a fényt.

Terasz árnyékolás ötletek: a pergola
Forrás: Pexels / Milada Vigerova

Amennyiben fa pergola készítése mellett döntünk, mindenképpen alaposan kezeljük le az anyagot favédő lazúrral. Emellett pedig számoljunk azzal is, hogy a szerkezet néhány évente alapos karbantartást igényel. A négyszög alakú pergolát érdemes legalább 4 db, fél méter mélyen a földbe süllyesztett, vagy betonra csavarozott tartóoszloppal ellátni. Ezt követi a keresztfák szintezése és rögzítése facsavarokkal, majd a tetőszerkezet léceinek felrakása. Érdemes mindkét irányban, egymásra merőleges rácsszerkezetben rögzítened a tetőléceket, az illesztéseiket pedig dekopírfűrésszel előkészítened. Ha növényt szeretnél a pergoládra futtatni, célszerű a léceket egymáshoz közelebb, maximum 30 cm távolságra felerősítened.

Comments are closed.

Navigate