Életbiztosítás: Ezt érdemes tudnod róla!

Mire jó egy életbiztosítás? Mik a feltételei és mennyibe kerül? Biztosan nem bújik ki a biztosító a fizetési kötelezettsége alól? Az életbiztosításokat rengeteg tévhit és félinformáció lengi körbe, de egy kis utánajárással könnyen képbe kerülhetsz.

#szponzorálttartalom

Erre való az életbiztosítás!

A tévhitekkel ellentétben az életbiztosítás nem csak a biztosított halála esetén fizethet. Érvényes lehet még a biztosított betegségére, balesetére, olyan rokkantságára, amely meghaladja a 40 százalékot, illetve a 65. életévének a betöltésére is. Az életbiztosítások bonyolult termékek, és az előnyös szerződéskötéshez elengedhetetlen, hogy tisztában legyél ennek a terméknek a típusaival, feltételeivel és díjaival. Ne felejtsd el, hogy a biztosítás érvényességi körét az határozza meg, hogy a szerződés keretein belül miben állapodtatok meg a biztosítóval.

Az életbiztosítás megkötése előtt fontos tisztában lenned azzal, hogy ki a biztosított, a szerződő és a kedvezményezett. Biztosítottnak nevezzük azt a személyt, akire a szerződés érvényes. A szerződő fél fizeti a biztosítási díjat. Ez a személy nem mindig ugyanaz, mint a biztosított, gondolj például a céges vagy a családi életbiztosításokra. A kedvezményezett az a személy, aki jogosult a biztosítási díjra. Természetesen előfordulhatnak olyan esetek, amikor maga a biztosított kapja ezt a pénzt (például, ha baleset vagy betegség éri).

Ahogy a fentiek is mutatják, az életbiztosítások sokféle célt szolgálhatnak. A segítségével gondoskodhatunk hátramaradó szeretteinkről, elkerülhetjük egy betegség vagy baleset miatt bekövetkező anyagi károkat és akár a magánnyugdíj-megtakarításunkat is felépíthetjük.

Mi az a kockázati életbiztosítás?

Amikor az életbiztosítások szóba kerülnek, az emberek általában rögtön a kockázati életbiztosításokra gondolnak. A kockázati életbiztosítások azok a klasszikus termékek, amelyek csak a biztosított halála esetén fizetnek. Természetesen ezeket is lehet kombinálni például balesetbiztosítással vagy egészségbiztosítással, viszont fontos kiemelni, hogy ezek a vegyes termékek drágábbak, mint az alapszolgáltatás.

A kockázati életbiztosítás egyik legfontosabb jellemzője, hogy ha a futamidő végén a biztosított életben van, akkor a szerződés kifizetés nélkül szűnik meg.

Az életbiztosítások díjszabása sok mindentől függ. Meghatározó tényező például az életkorod, az egészségi állapotod, a káros szokásaid és a foglalkozásod. Az sem mindegy, hogy milyen biztosítási módozatot választasz, mekkora a biztosítás időtartama, illetve a biztosítási összeg.

A biztosítási díjat kétféleképpen fizetheted: léteznek fix díjazású és folyamatosan növekvő díjazású termékek. A fix díjazás esetén végig ugyanakkora marad a biztosítási díjad, amelyet a teljes futamidőre érvényes átlagos kockázat határoz meg. A folyamatosan növekvő díjazás esetén az éppen aktuális kockázat határozza meg a befizetendő összeget, ezért kezdetben olcsóbb a biztosítás később pedig többe kerül.

Mielőtt eldöntöd, hogy pontosan milyen szerződést kötsz, érdemes megismerned az életbiztosítás több fajtáját is, hiszen így tudod kiválasztani a hozzád legjobban illő típust.

Ilyen típusai vannak még az életbiztosításnak

  • Hitelfedezeti biztosítás
    Amikor hitelt veszel fel, soha nem lehetsz biztos abban, hogy problémamentesen vissza tudod fizetni a teljes összeget. Bármikor közbeszólhat egy szerencsétlenség és megcsappanhatnak a biztosnak hitt bevételeid. Szerencsére erre az esetre is köthetsz biztosítást, és egy alacsony havi díjjal garantálhatod a zökkenőmentes törlesztést.
  • Csoportos életbiztosítás
    Nem csak magadra szeretnél biztosítást kötni? Jobb lenne, ha az egész család biztonságát garantálhatnád? A csoportos egészségbiztosítás segítségével összességében olcsóbban jössz ki az egyesével kötött egyéni szerződéseknél. Csoportos életbiztosításra a munkahelyeken keresztül is van lehetőség. Egyes cégek béren kívüli juttatásként kötnek biztosítást a dolgozóikra, így motiválva őket az elkötelezett munkavégzésre.
  • Idősek, gyerekek, illetve nők részére köthető életbiztosítás
    Olyan életbiztosítási alternatívák is megtalálhatók a szolgáltatók kínálatában, amelyek az idősek, a gyerekek vagy a nők speciális igényeit elégítik ki. Egy ilyen életbiztosítás kiegészítő elemeként megjelenhet például a gyermekszülés.
  • Megtakarításos életbiztosítás
    Inkább a megtakarításra koncentrálnál és kevésbé a kockázati elemekre? A megtakarításos életbiztosítások tökéletes alternatívát jelentenek. A szerződés minden esetben kifizetéssel ér véget, azonban fontos, hogy a halál, baleset, illetve betegség után járó összeg korántsem olyan magas, mint egy klasszikus kockázati életbiztosítás esetében. A megtakarításos életbiztosítások egy fajtáját képezik a nyugdíjbiztosítások. Ezeknek a segítségével biztonságosan és kényelmesen építheted fel az időskori megélhetésed alapjául szolgáló nyugdíj-megtakarításodat.

A megtakarításos életbiztosítások esetében létezik rendszeres és egyszeri díjas változat. Egy rendszeres díjas életbiztosítás segítségével lépésről lépésre építheted fel a megtakarításodat, míg az egyszeri díjas verzió esetében be tudod fektetni a már meglévő pénzedet.

A megtakarításos életbiztosításoknak létezik vegyes és befektetési egységekhez kötött verziója is. A vegyes életbiztosítások esetében garatált a hozam és szakértők foglalkoznak a pénzeddel. Hátránya ennek az opciónak, hogy csak 1-2 százalékos kamatozásra lehet számítani, hiszen a biztosító ennél nagyobb kockázatot nem fog vállalni. A befektetési egységekhez kötött életbiztosítások esetében te döntheted el, hogy mibe fekteted a pénzed, és akár 7-8 százalékos nyereséget is elérhetsz. Fontos azonban, hogy a jó döntésekhez megfelelő pénzügyi tudással kell rendelkezned, és időt kell szánnod az alapos tájékozódásra.

Mi garantálja, hogy a biztosító tényleg fizet?

A biztosításokkal kapcsolatban gyakori félelem, hogy a biztosító úgyis megtalálja a kiskapukat és kibújik a fizetési kötelezettsége alól. Ez azonban csak egy tévhit, hiszen a biztosítónak is a szerződésbe foglalt feltételekhez kell tartania magát. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlen meglepetéseket, akkor fontos, hogy alaposan ismerd a szerződésed tartalmát. Annak is nézz utána, hogy a biztosító milyen feltételekhez köti a kifizetést és mi számít kizáró tényezőnek.

Attól sem kell tartanod, hogy a biztosító fizetésképtelenné válik, és nem tudja teljesíteni a neked járó összeget. A hazai biztosítók működését a Magyar Nemzeti Bank felügyeli, ráadásul a szolgáltatók nagy összegű tartalékkal rendelkeznek. Még a sok embert érintő, nagyobb katasztrófák esetén sem kell attól tartanod, hogy segítség nélkül maradsz. A viszontbiztosító cégek segítségével a biztosítók megosztják a kockázatot, és így olyan összeget is ki tudnak fizetni, amire egyetlen társaság képtelen lenne egyedül.

Comments are closed.

Navigate