Slow karácsony: óvd magad a decemberi stressztől!

A hideg évszak, a korai sötét és a vitaminban gazdag idényzöldségek hiánya evolúciós szempontból is a visszavonulás, a békés megpihenés időszakát jelentenék. Ehhez képest a december a modern ember számára az egyik legstresszesebb, legkimerítőbb hónap az évben. Egyrészt a munkahelyi évzárás, másrészt a közelgő ünnepek miatt. Ebben a cikkben az idegtépő december helyett egy nyugodt alternatívát ajánlunk. Ez a slow karácsony, és így tudsz tenni érte!

A Jófogás tavalyi, túlfogyasztás témájában készített felméréséből kiderült, hogy a felhasználók jelentős részére nyomást gyakorol a karácsonyt megelőző vásárlási láz, illetve a Black Friday körüli leárazások. A túlköltekezésből fakadó adósságok, a kötelező családlátogatási körök leszervezése mind-mind hozzátesz ahhoz, hogy a december ne a nyugalom, hanem az idegbaj hónapja legyen. Ezen azonban némi tudatossággal könnyen lehet segíteni. Alábbi tippjeinkkel a slow karácsony megteremtésében szeretnénk utat mutatni.

Slow karácsony, apró ajándékok
Forrás: Pexels / Lucie Liz

1. A slow karácsony alapja: ajándékozz tudatosan!

A decemberi stressz egyik legfontosabb faktora az ajándékozási kényszer. Bár a szeretteink meglepése valóban egy figyelmes és szép gesztus tud lenni, fontos, hogy az ajándék értékét ne az ára és a márkája határozza meg, hanem a mögötte megbúvó személyesség. Ha teheted, a slow karácsony jegyében ajándékozz közösen töltött minőségi időt (pl. mozizást, színházat, egy közös kirándulást, fürdőzést), vagy készíts valamit a saját kezeddel. Itt például a náthás időszakban igencsak hasznos gyógynövényes párnák varrását, míg itt a dekupázs technikát vagy az akrilfestést mutatjuk be.

Emellett a takarékosság jegyében fontold meg azt is, hogy a karácsonyi időszak bevásárlását a használt-cikk piacon intézed. A Jófogáson keresztül a karácsonyi dekorációtól és konyhai eszközöktől kezdve, a gyermekjátékokon és a ritkaságnak számító antikvitásokon át a háztartási elektronikáig mindent be tudsz szerezni. Használtat ajándékozni pedig egyáltalán nem ciki, erről egy korábbi bejegyzésünkben részletesen is írtunk.

karácsonyfa
Forrás: Pexels / Gantas Vai

2. Ne bajlódj a favásárlással!

Az ünnepet megelőző napokban mindig fontos, ugyanakkor cseppet sem stresszmentes kérdés a favásárlás. A földlabdás és vágott fa esetén ugyanis számolnod kell a kiválasztással és szállítással. Utóbbi esetében pedig a talpba történő befaragással is. Amennyiben inkább a slow karácsony hangulatát szeretnéd elérni, érdemes elgondolkodnod az egyszerűbb, szekrényből előrántható verziókon. Lehet az egy ízléses műfenyő, vagy akár egy DIY karácsonyfa is. Ha teheted, olyan megoldást válassz, amit hosszútávon fogsz használni, az ökológiai lábnyoma ugyanis csak így lehet kedvezőbb az élő fenyőénél.

slow karácsony menü
Forrás: Pexels / Nicole Michalou

3. Takarékos menüben gondolkodj!

A karácsony sok család esetében egyet jelent a napokon át tartó sütés-főzéssel, majd a mértéktelen lakomázással. Ez azonban nemcsak a testünknek, de a pénztárcánknak és az idegrendszerünknek sem tesz mindig jót. Amennyiben a slow karácsony elérése a célod, érdemes minimalista, 1-2 fogásos menüben gondolkodnod. Nagyobb családi összejövetelekkor is beszéljetek össze a rokonokkal, hogy ki mit hoz, hogy ne a helyszínt nyújtó házigazdára háruljon a teljes menü stressze és költsége.

Comments are closed.

Navigate