Dekupázs technika: így vágj bele!

A dekupázs technika nem véletlenül egy nagyon népszerű hobbi, hiszen kevés kézügyességet igényel, könnyen és gyorsan kivitelezhető, illetve szinte minden felület dekorálására alkalmas. Amennyiben mostanában ugranál fejest a DIY világába, vagy csak valamilyen egyszerű ajándék elkészítésén gondolkodsz, akkor a dekupázsolást határozottan neked ajánljuk!

Mi az a dekupázs technika?

A szalvétatechnikának is nevezett kreatív tevékenység lényege, hogy a lakként is funkcionáló dekupázs ragasztó és szalvéták felhasználásával különböző tárgyakat díszíthetünk színes mintákkal, motívumokkal. A kavicsfestéshez hasonlóan ez a hobbi is kevés eszközt és kézügyességet igényel, ugyanakkor igen sokoldalúan alkalmazható dekorációs technika. Hiszen egyaránt tudsz vele fa, gipsz, cserép, papír, üveg és viasz felületeket feldobni.

Egy kicsit bonyolultabb, ugyanakkor szintén gyönyörű tárgyakat produkáló módszer a textil díszítés is. Ez esetben egy speciálisan erre a célra való textil dekupázs ragasztót kell igen vastagon felvinni a felületre, majd legalább egy nap száradás után a textil hátoldalát átvasalni. Fontos, hogy az így dekorált anyag csak langyos vízben és kézzel tisztítható.

dekupázs ragasztóval lakkozott tányér

Így vágj bele!

Ezekre lesz szükséged:

  • A dekorálásra szánt tárgy
  • Az általad választott mintájú szalvéták (Tipp: a vintage stílus nagyon passzol a dekupázs technikához)
  • Dekupázs ragasztó
  • Ecset
  • Olló
dekupázs szalvétával díszített táska
Forrás: Unsplash / Tusik Only

Dekupázs technika lépésről-lépésre:

  1. A dekupázs technika első lépése, hogy kiválasztod a dekorálni kívánt tárgyat, felületet, majd a szalvétakészleted szerint megtervezed rá a mintát.
  2. Ezt követi a dekupázs szalvéta előkészítése. Egy éles olló segítségével vágd körbe a mintákat. Majd a több rétegű szalvétákat bontsd szét, ugyanis csak a legfelső, mintával díszített részre lesz szükséged.
  3. Amennyiben a díszíteni kívánt felület sötét színű, érdemes lehet megfontolnod, hogy pasztell színűre fested, ezen ugyanis szebben kiadják magukat a szalvéta mintái.
  4. Az ecset segítségével vékonyan kend be dekupázs ragasztóval a díszítendő felületet.
  5. Simítsd rá a kivágott szalvétamotívumot, majd hagyd megszáradni.
  6. Száradás után még egyszer kend át a felületet szalvétaragasztóval, ami így egyben lakként fogja védeni a díszített tárgyat. Fontos, hogy az ecsettel belülről kifele haladj, nehogy deformálódjon a minta vagy elszakadjon a szalvéta!
  7. Várd meg, amíg megszárad a műved!
dekupázs gyertya

Készíts változatos és gyönyörű tárgyakat!

A dekupázs technika egy rendkívül sokoldalúan alkalmazható díszítési mód, érdemes tehát az interneten, vagy a hobbival kapcsolatos fórumokon neked is inspirációkat gyűjtened. Készíthetsz például régi borosüvegekből olajos üvegcsét, megunt poharakból, üvegvázákból pedig virágtartót. Fa alapanyag esetén létrehozhatsz egyedi tálcákat, kincsesdobozokat, de akár gipsz képeket és figurákat is dekorálhatsz szalvétával. Cserépből gyertyatartót készíthetsz, feldobhatsz fényképalbumokat, füzeteket, noteszeket, de akár viasz gyertyákat is díszíthetsz ezzel a technikával.

Comments are closed.

Navigate