Még javában tart a grillszezon. Amennyiben te is szívesen készítenél ínycsiklandó ételeket a saját kerti sütögetődön, szívesen ajánlunk 3 tuti grill receptet. Legyen szó lazacról, tarjáról vagy hamburger húspogácsáról, ezeket finomságokat bátran bevetheted a várva várt kerti partidon is. Elő a grillrácsokkal!
Citromos-kakukkfüves grill lazac recept
Hozzávalók:
- 4 szelet lazacfilé
- 4 ek olívaolaj
- 1 bio citrom reszelt héja
- 2 citrom frissen facsart leve
- 1 ek morzsolt kakukkfű
- só
- bors
Elkészítés:
A lazac egy rendkívül egyszerűen elkészíthető, finom és egészséges grill étel. A kellően omlós, ízletes grill lazac recept titka, hogy a halat enyhén fűszerezzük, majd a bőrével együtt a forró grillrácsra helyezzük. Az elkészítéséhez először lereszeljük a citrom héját, majd a kifacsart levével együtt összekeverjük az olívaolajjal, a kakukkfűvel és a borssal. A lazac szeleteket ezután maximum fél órára a pácba helyezzük, majd némi sózás után mehetnek is a parázs fölé, először a bőrükkel lefelé.
Ennek az ínycsiklandó grill lazac receptnek a másik fontos pontja az, hogy a halat csak rövid ideig sütjük. Attól nem kell ugyanis tartani, ha egy kicsit nyers marad, viszont a túlsütés miatti kiszáradás következtében elvesztheti a finom omlósságát. Mindkét oldalát tehát maximum 2-3 percig süssük, grillapáttal fordítsuk. Ha a külseje már halvány rózsaszín, de egy villával átszúrva puha a belseje, akkor lesz jó! Egy könnyű salátával, fokhagymás pirítóssal isteni nyári étel.
Magyaros grill tarja recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg tarja
- 4 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- kömény
- só
Elkészítés:
A tarja nem véletlenül megunhatatlan aduásza a grillszezonnak. Zsírban bővelkedő, így nehezen kiszáradó, ízletes része a sertésnek, amit elsősorban csont nélkül, szeletekre vágva javaslunk használni. A lazaccal ellentétben a grill tarja recept kifejezetten kívánja az erős fűszerezést és a hosszabb ideig tartó pácolást, így ugyanis különlegesen ízletes lesz a végeredmény.
Ehhez először tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket, majd passzírozzuk bele az olajba, és keverjük össze a fűszerekkel. A tarjaszeleteket sózzuk be, kenjük le a páccal, majd egy lezárt műanyag edényben legalább 24 órán át pihentessük a hűtőben. Utána mehetnek is a forró grillrácsra, ahol alaposan süssük át. Grillkrumplival, zöldségekkel vagy tésztasalátával is remek fogás.
Grill hamburger húspogácsa recept
Hozzávalók:
- 1 kg marha darált hús
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek füstölt pirospaprika
- 0,5 ek bors
- 0,5 tk só
- 2 ek Worcestershire-szósz
Elkészítés:
A grill húspogácsa recept első lépéseként tisztítsd meg és passzírozd át a fokhagymát, majd a darált húst keverd össze a fűszerekkel, illetve add hozzá a Worcestershire-szószt is. Vigyázz, hogy ne sózd túl a húst! A masszát műanyag edényben, letakarva akár pihentetheted is néhány órát a hűtőben. Majd formázz belőlük lapos pogácsákat, és a tedd őket a felhevült grillrácsra. A letapadás és a szétesés elkerülése érdekében a rácsot előtte érdemes egy grillecset segítségével, olajjal átkenned. Amennyiben medium hamburger húspogácsát szeretnél, mindkét oldalát 2-2 percig süsd, míg ha az alaposan átsült verziót szereted, 3-3 percig hagyd a parázs fölött. Utolsó pillanatban még rádobhatsz egy szelet sajtot is a tetejére, hogy még gazdagabb legyen a házi készítésű hamburgered.
Comments are closed.