3 kiváló grill recept

Még javában tart a grillszezon. Amennyiben te is szívesen készítenél ínycsiklandó ételeket a saját kerti sütögetődön, szívesen ajánlunk 3 tuti grill receptet. Legyen szó lazacról, tarjáról vagy hamburger húspogácsáról, ezeket finomságokat bátran bevetheted a várva várt kerti partidon is. Elő a grillrácsokkal!

Citromos-kakukkfüves grill lazac recept

Hozzávalók:

  • 4 szelet lazacfilé
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 ek morzsolt kakukkfű
  • bors
grill lazac recept
Forrás: Unsplash / CA Creative

Elkészítés:

A lazac egy rendkívül egyszerűen elkészíthető, finom és egészséges grill étel. A kellően omlós, ízletes grill lazac recept titka, hogy a halat enyhén fűszerezzük, majd a bőrével együtt a forró grillrácsra helyezzük. Az elkészítéséhez először lereszeljük a citrom héját, majd a kifacsart levével együtt összekeverjük az olívaolajjal, a kakukkfűvel és a borssal. A lazac szeleteket ezután maximum fél órára a pácba helyezzük, majd némi sózás után mehetnek is a parázs fölé, először a bőrükkel lefelé.

Ennek az ínycsiklandó grill lazac receptnek a másik fontos pontja az, hogy a halat csak rövid ideig sütjük. Attól nem kell ugyanis tartani, ha egy kicsit nyers marad, viszont a túlsütés miatti kiszáradás következtében elvesztheti a finom omlósságát. Mindkét oldalát tehát maximum 2-3 percig süssük, grillapáttal fordítsuk. Ha a külseje már halvány rózsaszín, de egy villával átszúrva puha a belseje, akkor lesz jó! Egy könnyű salátával, fokhagymás pirítóssal isteni nyári étel.

Magyaros grill tarja recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg tarja
  • 4 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • kömény
grill tarja recept
Forrás: Pexels / Min An

Elkészítés:

A tarja nem véletlenül megunhatatlan aduásza a grillszezonnak. Zsírban bővelkedő, így nehezen kiszáradó, ízletes része a sertésnek, amit elsősorban csont nélkül, szeletekre vágva javaslunk használni. A lazaccal ellentétben a grill tarja recept kifejezetten kívánja az erős fűszerezést és a hosszabb ideig tartó pácolást, így ugyanis különlegesen ízletes lesz a végeredmény.

Ehhez először tisztítsuk meg a fokhagyma gerezdeket, majd passzírozzuk bele az olajba, és keverjük össze a fűszerekkel. A tarjaszeleteket sózzuk be, kenjük le a páccal, majd egy lezárt műanyag edényben legalább 24 órán át pihentessük a hűtőben. Utána mehetnek is a forró grillrácsra, ahol alaposan süssük át. Grillkrumplival, zöldségekkel vagy tésztasalátával is remek fogás.

Grill hamburger húspogácsa recept

Hozzávalók:

  • 1 kg marha darált hús
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek füstölt pirospaprika
  • 0,5 ek bors
  • 0,5 tk só
  • 2 ek Worcestershire-szósz
grill húspogácsa recept
Forrás: Pexels / Jens Mahnke

Elkészítés:

A grill húspogácsa recept első lépéseként tisztítsd meg és passzírozd át a fokhagymát, majd a darált húst keverd össze a fűszerekkel, illetve add hozzá a Worcestershire-szószt is. Vigyázz, hogy ne sózd túl a húst! A masszát műanyag edényben, letakarva akár pihentetheted is néhány órát a hűtőben. Majd formázz belőlük lapos pogácsákat, és a tedd őket a felhevült grillrácsra. A letapadás és a szétesés elkerülése érdekében a rácsot előtte érdemes egy grillecset segítségével, olajjal átkenned. Amennyiben medium hamburger húspogácsát szeretnél, mindkét oldalát 2-2 percig süsd, míg ha az alaposan átsült verziót szereted, 3-3 percig hagyd a parázs fölött. Utolsó pillanatban még rádobhatsz egy szelet sajtot is a tetejére, hogy még gazdagabb legyen a házi készítésű hamburgered.

Comments are closed.

Navigate