Idén későbbre esik a túlfogyasztás napja

Idén augusztus 2-ára esik a globális túlfogyasztás napja. Bár a dátum tavalyhoz képest későbbre tolódott, ez nem jelenti azt, hogy a Föld erőforrásainak elhasználásban nem kellene egyéni szinten is felelősséget vállalnunk. A Jófogásnak mindig is fontos volt a fenntarthatóság és zero waste életmód támogatása, a jeles nap kapcsán pedig most elmodjuk, hogy a használt cikkek adásvételével hogyan tehetsz a túlfogyasztás ellen.

Mit jelent a túlfogyasztás napja?

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség fogyasztása idén augusztus 2-án lépi át azt a szintet, amit a Föld erőforrásai egy év alatt még képesek újratermelni, illetve elnyelni. Bár 2022-ben a globális túlfogyasztás napja július 28-ára esett, tehát látszólag lassult a fogyasztás mértéke, idén az eddigiekhez képest részletesebb adatokkal dolgoztak a dátum kiszámításánál. Így a tényleges változás valójában egyetlen napot jelent.

1970-ben pedig még december 23-án értük el a túlfogyasztás napját, vagyis 50 évvel ezelőtt még jóval fenntarthatóbban élt az emberiség, mint most. Hazai szinten ráadásul még elkeserítőbbek az adatok. Magyarországon ugyanis olyan mértékű a fogyasztásunk, hogy ha mindenki úgy élne, mint mi, 5 hónap alatt éltük volna fel a Föld egész éves erőforrásait. Május 30-án jött el ugyanis az a fordulópont, mióta magyar léptékkel már bolygónk tartalékkészletét éljük fel.

A túlfogyasztás napja
Forrás: Pexels / Markus Spiske

Az egyén és a közösség felelőssége

Minden, amit elfogyasztunk és ami körülvesz minket, a Föld erőforrásainak felhasználásával jött létre, illetve legtöbb cselekedetünkkel – például utazással, internetezéssel – szintén ezeket használjuk fel. Ezen erőforrások egy része rövid idő alatt képes újratermelődni, ám egyesek megújulásához több időre lenne szükség, mint amilyen ütemben felhasználjuk azokat. Globális szinten a javak fogyasztásának mértéke egyre nő, ugyanis gyarapodik a Föld népessége, valamint egyre többeknek van igénye és lehetősége arra, hogy viszonylagos jómódban, a javak és erőforrások egyre intenzívebb használatával éljék a mindennapjaikat.

A túlfogyasztás napjának későbbre tolását, és ezzel az anyabolygó erőforrásainak kímélését egyéni és közösségi szinten is fel kell vállalnunk. Utóbbiba egyaránt beletartozik az aktivisták, a környezetvédő szervezetek tevékenysége, illetve a politikusok által hozott, ökotudatosságra ösztönző rendeletek, korlátozások. Míg egyéni szinten például a vásárlási, étkezési vagy utazásai szokásainkkal tehetünk a legtöbbet a túlfogyasztás mérsékléséért. A környezettudatos életmódra való áttérést remekül példázza az 5R szemlélet. Ez az alábbi 5 angol szó kezdőbetűjére utal: refuse, reduce, reuse, recycle, rot.

Szelektív kukák
Forrás: Unsplash / Nareeta Martin
  • Refuse / Utasítsd vissza!: Ne vedd meg, amire nincs szükséged! A legjobb hulladék az, ami nem is jön létre a háztartásodban.
  • Reuse / Használd újra!: Ha szükséged van rá, próbáld meg a meglévőt megjavítani, használtan beszerezni, vagy már meglévőből előállítani.
  • Reduce / Csökkentsd a fogyasztást!: Ha mindenképp vásárolnod kell, tarts mértéket és legyél tudatos! Részesítsd előnyben a természetes alapanyagokból készülő, tartós, minél kevesebb csomagolással ellátott, minél közelebb előállított (lehetőleg hazai) termékeket.
  • Recycle / Hasznosítsd újra!: Ha a fogyasztásod közben hulladék vagy felesleg keletkezik, azt próbáld meg tudatosan kezelni! A felesleges élelmiszert ajánld fel másnak, a keletkezett hulladékot pedig a megfelelő szemetesbe dobd ki, hogy újra lehessen hasznosítani!
  • Rot / Komposztálj!: Ha szerves hulladék keletkezik, azt próbáld meg komposztálni, hogy a benne található értékes anyagok visszakerüljenek a természetes körforgásba.

A legújabb együttműködésünkben Litkai Gergely humorista is a globális túlfogyasztás napjáról és az egyéni tudatosság növeléséről beszél.

Second hand termékekkel a túlfogyasztás napja ellen?

A fenti lista és a „használd újra” elv alapján a túlfogyasztás napjának módosításához a Jófogáson kínált second hand termékek adás-vétele is nagyban hozzájárul. Így ugyanis egy újonnan legyártott termék helyett egy már meglévő áru használati idejét növeljük meg, és tartjuk azt a körforgásban. Ennek pozitív hatása számszerűen is kifejezhető, hiszen a Jófogás felhasználói potenciálisan összesen 758 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátástól óvták már meg a Földet. “Ez a mennyiség 5 milliárd műanyagzacskó, 1,6 milliárd alumíniumedény és 2700 km acélból készült vasúti sín előállításával feleltethető meg” – mondta Andri Diána fenntarthatósági szakértő, a Jófogás kommunikációs vezetője.

Használt tárgyakkal a túlfogyasztás ellen
Forrás: Unsplash / Darya Tryfanava

Az elmúlt évek adatai alapján pedig az is elmondható, hogy a használt cikkek piaca intenzív felívelést, pergő kereslet-kínálatot mutat. A környezeti terhelés és CO2-emisszió szempontjából leginkább érintett termékkategóriákban (pl. Divat, ruházat; Műszaki cikkek; Jármű) 1 év alatt átlagosan 30%-kal nőtt a feladott hirdetések száma a Jófogáson. A már említett kategóriákban az eladások száma 10%-kal ugrott meg, ezzel is csökkentve a hazai CO2-kibocsájtást.

Ha tehát te is szívesen csökkentenéd a túlfogyasztásod, a legközelebbi vásárlásod előtt bátran nézz körül a Jófogáson a használt cikkek között. Ha pedig valamire már nincs szükséged, adj fel hirdetést!

Comments are closed.

Navigate