Használt tárgyakból műalkotás? – Ismerd meg a Jófogás túlfogyasztás napi installációját!

A használt cikkek elsőszámú szakértőjeként a Jófogás mindig is a szívén viselte a környezettudatosságot. Idén a globális túlfogyasztás napja alkalmából egy olyan installációt állítottunk ki a Budapest Parkban, mely a használt tárgyak újragondolásán keresztül hívja fel a figyelmet Földünk élővilágának sérülékenységére. A Sinkovics EdE képzőművész által készített műalkotásban a Park fellépői közül Sena és Péterfy Bori is elrejtett egy-egy szeretett tárgyat.

A globális túlfogyasztás napja

A Global Footprint Network különböző számítások alapján minden évben megbecsüli, hogy az emberiség számára mennyi erőforrás érhető el és ebből mennyit fogunk elhasználni. Számításuk további fontos összetevője, hogy az adott évben mekkora regenerálódásra képesek a Föld természeti erőforrásai. Azaz képesek-e kompenzálni az emberiség ökológiai lábnyomát? Ezek alapján kapjuk meg a globális túlfogyasztás napjának dátumát: azt az időpontot, amikor az emberiség erőforrás-felhasználása eléri azt a mennyiséget, melyet a Föld abban az évben még regenerálni képes. Idén ez a dátum július 28-ára esik, azaz innentől kezdve túlfogyasztunk, globális mértékben kizsákmányoljuk az anyabolygónkat.

Így csökkentik az erőforrás-felhasználást a használt tárgyak

A túlfogyasztás jelenségéért a Föld valamennyi lakója, a növekvő népesség és a túlzott jólét iránti igény is felelős. Pedig egyéni szinten számos ponton tehetünk azért, hogy az életmódunk kevesebb erőforrás felhasználását igényelje. Például választhatunk korszerű fűtésrendszert vagy környezetbarát utazási formákat. Csökkenthetjük az élelmiszerpazarlásunk, illetve a vegyszerek és az egyszerhasználatos műanyagok mennyiségét a mindennapjainkban.

Emellett – ahogy erre a Vászonzsákoslánnyal vitt kampányunk is rámutatott – a túlfogyasztás mérséklésének fontos pontja, hogy a tárgyainkat minél tovább használjuk, és amit csak lehet, second hand szerezzünk be. A Jófogás egy remek platformot biztosít a szeretve használt tárgyak újjászületéséhez, élettartamuk meghosszabbításához. Ehhez nem kell mást tenned, mint először itt körülnézned, ha valamire szükséged van. Illetve feltöltened egy szívhez szóló hirdetést, amennyiben az egyik használt tárgyadat továbbadnád.

A Jófogás felhasználói csupán azzal, hogy 2021 során másodkézből adtak el és vásároltak több mint 4,3 millió terméket, 1 év alatt összesen 125 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a Földet. Ez olyan jótékony hatással van a környezetre, mintha 1 teljes napra nullára csökkenne Magyarország teljes károsanyag-kibocsátása.

A Jófogás túlfogyasztás napi installációja

A globális túlfogyasztás napja alkalmából a Jófogás idén egy igazán különleges kampánnyal készült. Július 28. és augusztus 4. között a Budapest Parkban tekinthető meg az az installáció, melyet kizárólag használt tárgyak felhasználásával készített a hazai trash art mozgalom kiemelkedő képzőművésze, Sinkovics EdE. A műalkotás egy barna medvét ábrázol, ezzel is felhívva a figyelmet Földünk élővilágának sérülékenységére és így az emberi fogyasztás felelősségére. A túlfogyasztás napi installáció további különlegessége, hogy a kiállítás alatt a Budapest Parkban fellépő sztárok közül Sena és Péterfy Bori is elhelyezett benne egy-egy személyes tárgyat.

A Jófogás Túlfogyasztás napjára készített installációja

A Jófogás egyedi szobrát a Budapest Park éttermi részénél, egy emelvényen lehet megtekinteni. A kiállításra pedig egy PVC-ből készült molinó is felhívja a figyelmet, amit – a túlfogyasztás csökkentésének jegyében – a Medence csoport fogja újrahasznosítani a kampány lejártával, méghozzá tartós és egyedi táskák formájában. Természetesen maga az installáció sem vész kárba! Augusztus 4-e után a használt tárgyakból épült barna medvét elszállítjuk, és 100%-ban újrahasznosítjuk.

Comments are closed.

Navigate