Interjú a Trenkwalder csapatával

Mi a tapasztalatotok, milyen pozícióra érdemes diákokat toborozni?
Az elmúlt években sokat kérdezzük a diákokat a munkaerőpiaci elvárásaikkal kapcsolatosan. A válaszok 50-50%-ban megoszlanak a meglévő tanulmányokhoz kapcsolódó és a kipróbálom magam bármilyen más terület közt. A diákoknál a legnépszerűbb pozíciók a különböző fesztivál munkákon való részvétel. Szinte teljesen mindegy, hogy a biztonsági szolgálat részeként kell másokat beengedni vagy pultozni kell, a diákok örömmel vállalnak ilyen feladatokat. Nagyon népszerűek a különböző üdülőhelyeken való munkák, így a szállodákban történő feladatok mind működőképesek, legyen szó szobalány pozícióról vagy pincérről. Sokan keresnek admin és gyakornoki feladatokat is, amelyek illeszkednek a tanulmányokhoz, nagyon népszerűek a HR, marketing vagy pénzügyes feladatok is.


Mennyire jellemző, hogy a tanulmányi területük alapján kerülnek kiválasztásra a diákok egy munkára?
A szakmai gyakornoki pozíciók esetében releváns szempont a tanulmányi terület a diákok kiválasztása során.


Melyik korosztály a legaktívabb a diákmunka terén?
A legaktívabb a 18 és afeletti korosztály, a legtöbb diákmunkásunk 19-21 éves.


Mely területeken van a legnagyobb igény a diák munkavállalókra?
A nyári szezon során a különböző rendezvényeknek és fesztiváloknak van a legnagyobb felszívó ereje, elsősorban vendéglátás területén. A gyártó és logisztikai szektor könnyen betanulható munkakörei esetén a fix munkavállalók nyári szabadságainak kiadását megkönnyíti a diák munkaerő, de bank szektorban és könyvelés területre is előszeretettel vesznek fel diákokat pénzügyi asszisztens munkakörökbe.


Nyári időszakban mennyivel növekszik meg a munkát kereső diákok száma?
Heti szinten mérjük a pályázatok számát, ami jelenleg 2-3x annyi, mint a tavaszi időszakban. A keresleti és a kínálati oldal egyaránt magas, a diákmunkaerő-közvetítés éves forgalmának nagyjából fele a nyári hónapokban generálódik.


Rendelkezésre áll arra vonatkozó adat, hogy mennyien folytatják főállásban a diákmunkát?
A tapasztalataink azt mutatják, hogy azok, akik nem a tanulmányaik mentén választanak állást a végén nem maradnak ezeken a területeken. Azok viszont, akik a tanulmányaikkal összefüggésben helyezkednek el gyakornoki vagy diák munkákra, szerencsés esetben maradnak is az adott cégnél. Ez abszolút win-win szituáció: a hallgató a tanulmányi évek alatt megalapozta a karrierjét, a diákot fogadó vállalat pedig -a költséges toborzás helyett- gondoskodott az utánpótlás-nevelésről.


A vendéglátás szektorát is érintő munkaerőhiányt mennyiben tudja segíteni a diákok munkavállalása?

Nagyban, mivel sokan kacérkodnak a vendéglátással és most hamar tudnak egyről a kettőre jutni. Az idei év ráadásul egy kiváló alkalmat biztosított, hogy különösebb feltételek nélkül is, aki akarta kipróbálhatta magát.

Van olyan trend vagy komoly változás az elmúlt évekhez képest, amit fontos megemlíteni a diákmunka terén?
Talán az, hogy a diákok bérét nem terheli szja, ami egy aránylag magas alapbérrel indítja el a karrierjüket és emiatt azt tapasztaljuk, hogy jóval nagyobb az érdeklődés a diákmunkákra mint tavaly hasonló időszakban. A járványhelyzet mérséklődése miatt szerencsére nagyobb a diákmunka-kínálat. A másik, hogy ennek ellenére a fiatalok nagyon is tudják, hogy mi az a bér, amit még elkérhetnek.Megjelentek a hibrid munkavégzésre irányuló kérdések is, jellemzően az IT vagy már admin esetleg Call centeres feladatokra vonatkozóan.  

Comments are closed.

Navigate