Inspiráló tapéta dekorációs ötletek

Virágos, mandalás, netán egyszínű? A tapéta a lakberendezés egy megunhatatlan és igazán sokoldalúan felhasználható alapanyaga. Az pedig csak külön öröm, hogy viszonylag kis gyakorlattal és „hozzávalóval” bárki elkezdhet dolgozni vele. A Jófogással most összeszedtük a legérdekesebb tapéta dekorációs ötleteket, hogy új színben tündökölhessen az otthonod!

Nappali tapéta ötletek

Dobd fel a dohányzóasztalod!

Unod a dohányzóasztalotok stílusát, vagy netán vettél egyet használtan, amit szívesen felújítanál? A tapétát remekül hasznosíthatod a bútor asztallapjának feldobásához. Ehhez mindössze egy megfelelő méretű és neked tetsző tapétára, sniccerre és ollóra, decoupage ragasztóra, ecsetre és matt színű lakkra lesz szükséged.

A tapétát mérd ki, hogy pontosan fedje a felújításra szánt dohányzóasztalt. Az asztallapot kend át decoupage ragasztóval, majd a tapétát óvatosan simítsd rá. Vigyázz, hogy ne gyűrődjön és ne maradjon alatta légbuborék! Ezt követően a tapéta felületét még legalább két rétegben kend át decoupage ragasztóval, de mindig hagyj időt a száradásra. Majd a művedet véglegesítsd egy matt színű lakk felvitelével.

Újítsd fel a fiókok vagy szekrényajtók frontjait!

A nappali tapéta ötletek közül szintén kiemelkedik a tárolószekrények saját kézzel történő feldobása. Ha fiókokkal vagy zárható ajtókkal rendelkező könyvespolcotok, nappali bútorotok van, akár új színűre is lefestheted, majd az imént leírt, decoupage technika alkalmazásával tapétázhatod a frontokat. Fontos, hogy előbb mindenképpen szedd le a fogantyúkat, majd a tapétázás után, ha alaposan megszáradt a lakk, szerelheted is vissza őket.

Nappali tapéta ötletek maradék tapétából?
Forrás: Freepik

Maradék tapéta dekorációs ötletek a falra

A mintás tapétákból kisebb-nagyobb falikép kompozíciókat is készíthetsz. Ehhez nem kell mást tenned, mint az előre megvásárolt képkeretek hátlapjára decoupage ragasztóval, egyenletesen felsimítanod a tapétákat, majd száradás után belehelyezned őket a keretbe.

Dönthetsz úgy is, hogy a tapétát hosszabb csíkokra vágod, majd a keskenyebb végeiket ragasztóval vagy kapcsokkal festett rudakra erősíted. Az egyikre egy dekoratív szalagból vagy makraméfonalból készíthetsz egy akasztót, így egy lógatható faliképet tehetsz az egyszínű, csupasz falra.

Hálószoba tapéta ötletek

Tapétázd le az ágyvéget!

A fenti decoupage technikával a fából készült ágykeretedet is remekül feldobhatod. Válassz egy hálószoba színeihez illeszkedő tapétát, pontosan mérd és rajzold ki az ágyvégnek megfelelően, majd ragasztóval simítsd rá a felületre úgy, hogy kicsit a hátoldalra is átlógjon. Ha nagyon akkurátus vagy, az ágyvég hátlapját is letapétázhatod. Ne felejtsd el lakkal fixálni a végeredményt!

Patchwork tapéta dekorációs ötletek

A hálószoba tapéta ötletek közül igazán különleges hangulatot tud kölcsönözni az, ha a maradék, de stílusban egymáshoz illeszkedő tapétákból patchwork-szerű dekorációt készítesz a falra. Érdemes a nagyobb méretű tapétákkal kezdened a felragasztást, méghozzá úgy, hogy teljesen lefedjék a csupasz falfelületet. Ezt követően jöhetnek rájuk a kisebb, négyszögre vágott darabok, amiknek a változatos elrendezésével tudod elérni a patchwork-hatást.

Hálószoba tapéta ötletek: falmatrica

A tapéta mint falmatrica

Szintén a maradék tapéta megmentésének egy remek módja, ha a mintás darabokból különböző alakzatokat vágsz ki, majd azokat falmatrica-szerűen ragasztod a falra. Lehetnek ezek geometrikus formák, felhők, hegyek, csillagok, vagy bármilyen neked tetsző, egyszerű motívumok. Az ilyen típusú tapéta dekoráció nemcsak a felnőtt hálószobáknak, de a gyerekszobáknak is egy igazi éke lehet.

Comments are closed.

Navigate