Lakótárs kisokos: 5 tipp a békés együttéléshez

Tegnap este leendő egyetemisták százai izgultak a ponthatárok kiderülésekor. Reméljük, hogy sokuknak valóra vált az álma, a felsőoktatással pedig a családi fészekből való kirepülés, az önálló élet is kezdetét veheti. Ha épp most keresel kiadó szobát, bátran nézz körül a Jófogás-on is! Mi pedig mutatunk 5 szuper tippet a tökéletes lakótárs megtalálásához.

1. Fontos a lakótárs habitusa

Kiadó szoba keresésénél persze fontos szempont az elhelyezkedés, az ár és a felszereltség is, de nem elhanyagolható, hogy milyen az a lakótárs, akivel meg fogod osztani az életteredet. A legszerencsésebb persze az, ha közel azonos életkorban és -helyzetben vagytok, az pedig már csak hab a tortán, ha netán egyetemi vagy szaktársaiddal tudtok lakást bérelni. Így nagyjából hasonló lesz a vizsgaidőszakotok intenzitása, és jó eséllyel közösen is tudtok tanulni.

Emellett fontos, hogy a leendő lakótársaddal némiképp megegyező habitussal rendelkezzetek. Ha szeretsz éjszakázni, társasági életet élni, célszerű egy hozzád hasonlóan extrovertált személyiséggel összebútoroznod. Ha viszont inkább a szobád csöndes homályát, időnként a közös sorozatnézést, társasozást vagy a reggeli futásokat kedveled, nem árt, ha a lakótársad is ilyen hobbiknak hódol.

Fontos, hogy a lakótársaknak legyen közös hobbija
Forrás: Pexels / Ketut Subi Yanto

2. Fektessétek le az alapvető szabályokat!

Meddig lehet hangosan zenét hallgatni? Milyen rendszeresen jöhetnek át a haverok? Alhat-e más is az albérletben rajtatok kívül? Az együttélés alapvetően szól az odafigyelésről és az alkalmazkodásról, de amíg a vélt udvariassági szabályok kialakulnak, nem árt a lakótársaddal közösen lefektetnetek azokat az alapvető pilléreket, amikhez aztán mindenki tartja magát. Így egy csomó felesleges konfliktustól és fejfájástól kímélhetitek meg magatokat.

3. Osszátok fel a közös használatú dolgokat, tereket!

A félreértések elkerülése végett célszerű a közös használatú hűtő, kamra és fürdőszobabútor polcait egymás között felosztanotok a lakótársaddal. Ez alapulhat az egyenlőségen, de az egyéni igényeken is. Ha például szeretsz főzni, de kevesebb pipereholmival rendelkezel, dönthettek úgy, hogy a konyhában több, míg a fürdőszobában kevesebb tárolóhelyet kapsz.

Közös főzés a lakótársakkal
Forrás: Freepik

4. Alakítsatok ki takarítási rendet!

A közös albérlet békéje a különböző habitus mellett a tisztaság kérdésén is rendszeresen el tud úszni. Persze nem árt, ha a lakótársaknak nagyjából azonos az igényszintjük, de a takarítást némi kommunikációval és szervezéssel is remekül meg lehet oldani. Dönthettek úgy, hogy egyik héten az egyikőtök, míg másik héten valaki más rendezi a közös használatú tereket, de akár fel is oszthatjátok egymás között a helyiségeket, feladatokat. Mosogatás tekintetében is egyezzetek meg előre, hogy kampányszerűen, felváltva szabadultok meg a tornyokban gyűlő mosatlantól, vagy inkább mindenki azonnal mosogasson el maga után.

A takarítási rend nagyon fontos
Forrás: Unsplash / Anton J

5. Legyenek rendben a lakótársi pénzügyek!

Ki fizeti a számlákat? Ki veszi a WC-papírt, a mosogatószert? A takarításon túl érdemes a pénzügyek rendezésére is egy működő rendszert kialakítanotok. Beszéljétek meg, ki rendezi a számlákat, és a többiek hogyan, milyen határidővel fizetnek neki. Ha pedig közös használatú dolgokat vesztek a lakásba, érdemes a kiadásokat egy Excel-táblázatban, vagy akár csak a hűtőn, egy listán vezetni, majd havi rendszerességgel rendezni a felgyűlt költségeket. Egyetemistaként ritkán van eleresztve az ember, így fontos, hogy senkiben se maradjon tüske a piszkos anyagiak miatt!

Bejutottál az egyetemre? Gratulálunk! Itt az ideje, hogy megtaláld álmaid albérletét is. Nézz körül a Jófogáson, és bátran használd a részletes keresőt, ahol nemcsak lokáció, de ár és méret alapján is tudsz szűrni!

Comments are closed.

Navigate