Fizetés nélküli szabadság? Használd ki!

A munka világában sokáig misztikum, illetve a kötelesség- és bűntudatból eredő távolságtartás övezte. Pedig a fizetés nélküli szabadság nemcsak a kiégés megelőzésének az egyik legjobb módja, de lehetőséget ad a családi élet kiteljesedésére és az önfejlesztésre is. Ha te is úgy érzed, hogy betemet a napi rutin, és nem leled a motivációt a korábban lelkesen végzett munkádban, olvasd el az alábbi cikkünket!

A fizetés nélküli szabadsággal mindenki nyer

A fizetés nélküli szabadságot hosszú évtizedeken át egyfajta misztikum övezte, és a teljesítménykényszer alatt dolgozó átlagember még csak álmodozni sem mert róla. Hiába volt elgyötört és fásult, arról nem is beszélve, hogy ez a munkája minőségén is nyomott hagyott. Pedig a lehetőség egy klasszikus win-win szituáció. Amennyiben a munkavállaló átmenetileg pótolható, a munkáltatónak inkább megéri megegyezni vele, hiszen ha kipihenten, feltöltődve jön vissza a szabadságáról, sokkal lelkiismeretesebben fog teljesíteni.

A kiégés kezelése fizetés nélküli szabadsággal
Forrás: Pexels / Thirdman

A pandémia okozta kényszerű bezártság – és sok esetben önvizsgálat – azonban a munkavállalók mentalitásában is változást hozott. Szerencsére egyre többen gondolkodunk el a hétköznapok hajtásában arról, hogy valóban jó helyen vagyunk-e. A fizetés nélküli szabadság pedig már nem feltétlenül csak a top menedzserek, vezetők kiváltsága, hanem az alacsonyabb pozícióban dolgozó, de kiégésre ugyancsak hajlamos embereké is.

Egy lehetőség a feltöltődésre

A motivációnk gyengülése – netán teljes elvesztése – egy általános karrierjelenség, és a legtöbb szakmában jelentkezik. Ezzel önmagában nincs is baj, hiszen nem robotok vagyunk, időnként lemerülnek az energia-tartalékaink. A probléma akkor válik igazán sürgetővé, amikor a hosszútávú fásultságon, kimerültségen látványosan nem tudunk túllendülni. Ekkor már kiégésről beszélhetünk. A karrierválság ezen formája gyakran vezet elhamarkodott felmondáshoz, pedig az energiaraktárak hatékony feltöltésének van egy másik módja is. Ez a fizetés nélküli szabadság.

Amennyiben az anyagi tartalékaink lehetővé teszik, és a munkaadónk is nyitottnak mutatkozik a megoldásra, bátran hozakodjunk elő a fizetés nélküli szabadság javaslatával. Egy hét nyaralás ugyanis általában nem tudja megoldani az ilyen mélységű karrierválságot. Ehhez sok esetben inkább hónapokra nyúló pihenésre, énidőre, illetve aktív önismeretre, útkeresésre van szükség. A fizetetlen szabadság végre teret adhat egy régóta tervezett, hosszabb utazásnak, egy szeretett hobbi aktív űzésének vagy épp a családdal töltött, meghitt időszaknak is.

Tengerparti vakáció
Forrás: Unsplash / Luke Richardson

Új utak keresése

A fizetés nélküli szabadság remek lehetőséget nyújt az agyunk újrahuzalozásra. Ilyenkor átgondolhatjuk, merre tart a karrierünk, és képesek vagyunk-e még örömünket lelni a munkánkban. A kiégés állapotába esőknek ezért elsődlegesen a célzott pihenést, a napi rutin letevését ajánlják. Majd ezt követheti az önismeret. Így a fizetés nélküli szabadság az új szakmai utak felfedezésére is jó alkalom.

Amennyiben a munkánk iránt továbbra is elkötelezettek vagyunk, a szabadidőnket felhasználhatjuk szakmai továbbképzésekre, konferenciákra is. Vagy belefoghatunk valami egészen másba is workshopok, különórák vagy akár egy új pozíció formájában. A másodállás fizetés nélküli szabadság alatt kifejezetten azoknak ajánlott, akiknek az anyagi feltételeik nem teszik lehetővé a hosszabb távú kiesést, ugyanakkor szükségük van arra, hogy az eredeti munkájukhoz képest valami teljesen mással foglalkozzanak.

Workshop fizetés nélküli szabadság alatt
Forrás: Unsplash / Jason Goodman

Amennyiben a fizetetlen szabadság arra ösztönzött, hogy egy új hivatásban próbáld ki magad, a Jófogás a segítségedre lesz. Bátran nézz körül a többszáz álláslehetőségünk között, és használd a részletes keresőt, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő pozíciót!

A fizetés nélküli szabadság jogi háttere

A fizetés nélküli szabadság kiadásáról a munkáltatónak és a munkavállalónak minden esetben meg kell egyeznie. Azonban a Munka Törvénykönyve rendelkezik néhány olyan esetről, amelynek fennállása esetén a munkavállaló kérvényezheti a fizetetlen szabadságot. Ilyenek például a gyermekgondozás (GYED, GYES) vagy közeli hozzátartozó ápolása céljából, esetleg önkéntes katonai szolgálat idejére kivett szabadságok.

Kézfogás üzleti megegyezés után
Forrás: Pexels / Tima Miroshnichenko

Emellett – bár a munkajog ismeri és szükség esetén alkalmazza is a ráutaló magatartás fogalmát – érdemes a szóbeli megállapodás mellett írásban is rögzítenünk a szabadság tényét és körülményeit. Fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy a munkáltató semmilyen külső körülményre hivatkozva (pl. pandémia, háborús helyzet) nem adhatja ki önkényesen a fizetés nélküli szabadságot. Ehhez minden esetben a munkavállaló beleegyezése szükséges.

Comments are closed.

Navigate