Hasznos tanácsok korcsolya választáshoz

A korcsolyázás méltán az egyik legnépszerűbb a téli sportok közül. Ha évente többször is kilátogatsz a jégre, és a forralt borozás mellett energikusan rovod a köröket, lehet, hogy érdemes megfontolnod egy saját korcsolya beszerzését. Ez a befektetés azonban sokszor egy életre szól, így nem árt néhány praktikus tanácsot mérlegelned a vásárlás előtt.

Műkorcsolya vagy hoki korcsolya?

A korcsolya választás első fontos szempontja, hogy a népszerű téli sportnak mely ágazata érdekel. Bár a piacon nagyon sokféle darabot találunk, a penge alapján alapvetően háromféle korcsolyát különböztetünk meg:

  • Műkorcsolyát
  • Hoki korcsolyát
  • Gyorskorcsolyát

A műkorcsolya pengéje vastagabb, emellett pedig hosszabb a cipőnél. Elöl recézett kialakítású, ami kezdőként segíthet a hatékony hajtásban, később pedig a figurák kivitelezésében. A műkorcsolyák jellemzően fűzősek és bőrből készülnek, ami használat közben puhul rá a használója lábára. Fontos megjegyezni, hogy az intenzív használattól a bőr darabok bokarésze kitágulhat, így a többéves, használt műkorcsolyák vásárlását érdemes alaposan megfontolni.

Felakasztott műkorcsolya
Forrás: Pexels / Thomas Laukat

A hoki korcsolya választását inkább azoknak ajánljuk, akik szeretik a dinamikus korcsolyázást, a hirtelen fékezéseket, irányváltoztatásokat. A hoki korcsolya pengéjének hossza nagyjából megegyezik a cipőével, két oldalán ívelt, banán alakú. Emellett vékonyabb, mint a műkorcsolya pengéje, ami miatt a kezdő korisok instabilabbnak érezhetik. A szerkezete gyakran műanyaggal erősített, ez biztosítja a lábszár megfelelő tartását.

A gyorskorcsolyák választását csak abban az esetben javasoljuk, amennyiben komolyan bele szeretnél vágni ebbe a speciális, körpályán űzött sportba. A lábbelik pengéje igen hosszú és vékony, illetve lapélre fenik, azaz nincs benne árok (vagyis holker). A gyorskorcsolyák a lábszárat nem, kizárólag a lábfejet fogják, így a használatukat igen sok gyakorlással kell megszokni. Kezdőknek nem kifejezetten ajánlott, közösségi korcsolyapályákra nem is lehet felmenni velük.

Fűzős vagy csatos?

A korcsolya akkor jó, ha oldalirányban megfelelően tartja a lábszárat, előre azonban lehetővé teszi a mozgást, a mélyebb tartás felvételét. A csatos verziókat ugyan gyorsan lehet föl-levenni, illetve könnyedén állíthatóak, de bőven nem tartják annyira a lábat, mint a fűzős korcsolyák. Ez utóbbiakat ugyanis egy alapos meghúzással pontosan olyan szorosságúra lehet állítani, mint amit a lábunk megkövetel.

Fekete hoki korcsolya
Forrás: Unsplash / Andres Siimon

A megfelelő tartás érdekében persze az sem árt, ha a korcsolya külső része merev, de az egybeöntött, tömör műanyagból készült „kályhacsöveket” érdemes elkerülni. Ezekben maximum bukdácsolni lehet megtanulni a jégen, de korcsolyázni nem. Ugyanígy nem ajánljuk az állítható méretű gyerekkorcsolyák beszerzését sem. Bár valóban macerás minden évben új méretű korcsolyát venni, de inkább egy megfelelő tartású darabban szeresse meg a gyerkőc a sportot, mint hogy egy mindenhol törő, kényelmetlenben megutálja.

Néhány gondolat a korcsolya próbálásáról

Ahhoz, hogy a korcsolya ne törje a lábadat használat közben, elengedhetetlen, hogy pontosan illeszkedjen rá. Teljesen felesleges tehát néhány számmal nagyobbat venni, hogy a vastag téli zokni is beleférjen. A legjobb, ha a korit egy normál vastagságú, téli sportzoknival próbálod és használod. Ezek ugyanis kellően melegek, de kialakításukból adódóan megakadályozzák a felgyűrődést. A nadrágot vagy az aláöltözetet soha ne tűrd be a korcsolyába, így ugyanis kellemetlenül fel fogja törni a lábszáradat.

Korcsolyás lábak
Forrás: Unsplash / Kelli McClintock

Alapszabály, hogy a kori mérete pontosan a cipőméreted legyen, de az ujjaid ne érjenek az orrészéhez. A hoki korcsolyákat többféle szélességben gyártják, így ezek esetében még fontosabb a próba. Azt is érdemes észben tartanod, hogy a legtöbb korcsolya széltében tágul a használata során, így amelyik elsőre oldalról szorosabban fog, valószínűleg néhány alkalom után kényelmes lesz.

Comments are closed.

Navigate