Így használd ki jól a SZÉP-kártya kedvezményeit!

A SZÉP-kártyán lévő egyenleged a bankkártyákkal ellentétben nem tart örökké, pontosabban az elköltéséig. Ezért fontos, hogy ha van SZÉP-kártyád, akkor időben elköltsd a rajta lévő összeget. Íme a legfontosabb szabályok, melyekről tudnod kell, ha OTP-s SZÉP-kártyát használsz!

#szponzorálttartalom

A SZÉP-kártya egy olyan juttatás, melyet a munkáltatók adnak a munkavállalóknak adókedvezmény elérése céljából.

Az adókedvezményért cserébe a SZÉP-kártya egyenlegét csak meghatározott helyeken lehet elkölteni. Az egyenleg korábban több alszámlából állt össze, ezeket zsebeknek is hívják.

A szálláshely alszámla egyenlege belföldi szálláshelyre, utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen elérhető bármely szolgáltatásra költhető.

A vendéglátás alszámla egyenlege étkezésre (éttermi és mozgó, valamint egyéb vendéglátásra, például házhoz szállításra, közétkeztetésre), gyógyfürdő- és strandbelépőre, szálláshely-szolgáltatásra fordítható.

Végül, a harmadik zseb, a szabadidő alszámla egyenlege többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, sportrendezvények részvételi díjára fordítható, továbbá fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra is használható.

A szálláshely-szolgáltatásokat mindhárom alszámla terhére kifizetheted.

Ha idegenforgalmi adót fizetnél, az az egyetlen, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állásfoglalása alapján nem tudsz kifizetni a SZÉP-kártyával, hiába üdüléssel kapcsolatos költség.

Fontos újdonság, hogy a kormány nemrég úgy döntött, hogy eltörlik ezeket a zsebeket. 2023. január 9-től egyetlen SZÉP-kártya egyenleg lesz, amelyről mindhárom alszámlához tartozó szolgáltatások tetszőleges arányban fizethetőkké válnak. A zsebek addig is átjárhatók.

A SZÉP-kártya csak Magyarországon használható. Idehaza több mint 55 000 elfogadóhely fogadja el az OTP-s SZÉP-kártyákat.

Figyelni kell a határidőkre

A SZÉP-kártya éves maximális kerete a kedvezményes adózás mellett változatlanul 450 000 forint. Ebből a szálláshely alszámlára 225 000, a vendéglátás alszámlára 150 000, a szabadidő alszámlára 75 000 forint helyezhető maximálisan egy évben, de – mint írtuk – ezek között van átjárás.

A SZÉP-kártyára érkezett juttatások nem járnak le, de a SZÉP-kártya kibocsátója az utalás évét követő második naptári év május 31. napját követően 3 százalék, de legalább 100 forint havi díjat számol fel az addig fel nem használt összegre. Azok az OTP SZÉP-kártyabirtokosok, akik nem kötöttek szerződést az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.-vel, az utalás évét követő második naptári év május 31-ig tudják felhasználni egyenlegeiket, utána az összegek lejárnak és az OTP visszautalja a munkáltatónak.

Ezenkívül, az OTP SZÉP-kártyán a 2022. október 15-e után a számlára érkezést követő 365 napon belül el nem költött összegekre egy alkalommal, a legközelebbi március 20-án (de legelőször csak 2023. május 31-én) és szeptember 20-án 15 százalékos büntetődíjat von el az állam. Ennek legalább 100 forintnak kell lennie akkor is, ha ez több, mint az el nem költött összeg 15 százaléka.

Az OTP SZÉP kártya – mint fizetésre használható plasztikkártya – 5 év után jár le.

A SZÉP-kártya egyenleged tehát egy idő után elfogy, ha nem költöd el. Ezért célszerű odafigyelned arra, hogy az egyenlegedet minél hamarabb felhasználd, elköltsd.

Könnyű a hozzáférés a pénzhez

Ehhez az OTP rengeteg egyenleg-lekérdezési lehetőséget nyújt.

A SZÉP-kártya egy ugyanolyan elven működő plasztiklap, mint egy bankkártya. Tehát van egyenlege, az egyenleg lekérdezhető és figyelni kell arra is, hogy a SZÉP-kártyát elfogadják-e.

Az OTP Bank esetében a SZÉP-kártya egyenlege a megszokott módszerekkel kérdezhető le. Rendelkezésedre áll az OTP weboldala, továbbá ha OTP Bank-os bankszámlád is van, akkor az OTP netbankon keresztül is le tudod kérdezni.

Rendelkezésedre áll azonban egy még egyszerűbb módszer: az egyenlegedet lekérdezheted az OTP SZÉP-kártya mobil alkalmazásban is, mely az androidos és az iPhone-os tábor számára egyaránt elérhető.

Amikor hozzá szeretnél férni a pénzedhez, akkor négyféleképpen is használhatod a SZÉP-kártya egyenlegedet. Az OTP SZÉP-kártya a bankkártyához hasonlóan lehúzható POS terminálon, fizethetsz vele weboldalon is, a kereskedő elfogadhatja a kártyádat az OTP Portálok oldalon keresztül, végül telefonos elfogadási lehetőség is rendelkezésre áll.

Amikor az OTP SZÉP-kártyádat használod, annak használatát nem védi PIN kód. Ehelyett alá kell írni a bizonylatot, ahogy az régen a bankkártyahasználat során is történt. Az aláírásod a SZÉP-kártyán is szerepel, ezt a kereskedő összehasonlítja és kétség esetén elkérheti a személyi igazolványodat.

A kártya használatáért nem kell fizetned, azaz éppolyan költségmentesen használhatod, mint amikor vásárolsz a bankkártyáddal.

Ha a családoddal üdülsz, a SZÉP-kártya mögötti pénzt az egész családod üdülésére is elköltheted. Mivel azonban a kártya névre szóló, ezért csak te fizethetsz vele. Ha mindenképpen szeretnéd, hogy a közeli hozzátartozód is használhassa a SZÉP-kártyádat, akkor társkártyát kell hozzá igényelned, ahogy egy bankkártya esetében is.

Comments are closed.

Navigate