Kedvcsináló téli sportokhoz

Amikor megérkezik a téli hideg, akkor még az igazi sportbarátok is elgondolkoznak, hogy mennyivel kényelmesebb és melegebb otthon a takaró alatt, a tv előtt, mint kint mozogni a fagyos hidegben. Ennek is megvan a szépsége, azonban a téli mozgás olyan előnyökkel jár, és olyan élményeket tud adni, amelyeket máshogyan nem szerezhetünk be. Összeszedtünk néhány téli mozgásformát, hogy megmutassuk, mennyi jó dolgot lehet csinálni hűvösebb időben!

Séta a téli erdőben
Télen óvatosabban kell elkezdeni a mozgást, főleg annak, aki egyébként ritkábban sportol, így egy intenzívebb erdei séta nagyszerű felvezetés lehet a télre bárkinek. A havas erdő csodáit nem kell senkinek bemutatni, azonban még is sokan félnek a hidegtől. Ha jól akarod magad érezni a hidegben is, akkor annak a kulcsa a megfelelő felszerelés. Persze érdemes rétegesen öltözködni, azonban nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy „Michelin bábúként” mozgunk. Nem csak egy jó bakancs kell, hanem ma már nagyszerű aláöltözők, víz és szélálló ruhák vannak, amelyek bent tartják a meleget, így néhány réteg bőven elég lehet, hogy a megtartsuk a mozgásunk által termelt hőt, és kellő melegséget érezzünk. Ha mégis úgy érezzük, hogy kezd minket átjárni a hideg, akkor néhány korty forró tea vagy kávé a termoszból igazi melegséggel tud eltölteni, úgy ahogyan semmi más.

Korcsolyázás
A korcsolyázás félelmetesnek tűnhet annak, aki még nem próbálta, vagy nincs benne igazi gyakorlata, azonban, ha az ember egyszer ráérez, onnantól nincs megállás. Nagyszerű érzés siklani a jégen és szerencsére egyre több helyen van lehetőségünk akkor is, ha a közeli tó még nem fagyott be. Egy kényelmes korcsolya elengedhetetlen, de ha az ember még csak gyakorol akkor nem árt néhány könyök -és térdvédő, hogy elkerüljük a nagyobb fájdalmat és a csalódást. Ha már jól megy a korcsolyázás, és esetleg többen vagyunk, a jégkorong is nagyszerű sport, még ha csak passzolgatunk is a koronggal, az később meglátszik majd a korcsolyatudásunkon is.

A sí és a snowboard
Aki már siklott le a friss hóval borított hegyoldalon, annak nincs mit magyaráznunk, aki viszont nem, annak mindenképpen el kell mondanunk, hogy egy életre szóló élményből marad ki. Legyen szó akár snowboardról akár síelésről 1-2 intenzív nap alatt eljuthat az ember arra a szintre, hogy igazán tudja élvezni a dolgot, onnantól pedig minden évben csak várja a téli időszakot. Habár ezek a sportok valóban viszonylag drágák, ma már itthon is találhatunk egész jó sípályákat, síoktatókkal és bérlési lehetőséggel, de a használt, ugyanakkor jó minőségű snowboardok, sílécek és egyéb kiegészítők is beszerezhetők egészen jó áron. Ahogy a korcsolyázásnál, úgy itt is fontos a védelem. Egy sisak, egy gerincvédő vagy egy farvédő nagyon hasznos dolog, és nemcsak a kezdőknek.

Szánkózás
A gyerekek örök kedvence kihagyhatatlan egy téli felsorolásból. Ma már számtalan féle szánkó közül választhatunk, és ha leesik a hó csak ki kell választanunk a nekünk tetsző dombot. Ha azt hiszed, csak a gyerekek élvezik, akkor ülj fel te is egy körre, hidd el újra élvezni fogod!

A télig mozgás nemcsak nagyszerű élményeket kínál, de az egészségre is igen jótékony hatással van, ráadásul a tél végeztével még könnyebb lesz folytatni a sportolást, ahogy bővülnek majd a lehetőségek. Mindenképpen javasoljuk, hogy mozduljatok ki, utólag, melegedve a fűtőtest mellett biztosan nem fogjátok bánni!

Comments are closed.

Navigate