Ajándékcsomagolás környezettudatosan

A karácsonyi időszakban rengeteg felesleges hulladék keletkezik az ajándékozás miatt. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan tudjuk ezt a folyamatot környezetbaráttá tenni, ha magáról a csomagolásról nem szeretnénk lemondani.

Sokan bár magát az ajándékozást is feleslegesnek tartják, valljuk be, jópáran vagyunk, akik imádják ezt a részét az ünnepeknek. Az, hogy kitaláljuk mire vágynak szeretteink és meglepjük őket, majd az ajándékokat gondosan előkészítve becsomagoljuk, mind a karácsonyi szezon részét képezik. Ha már az ajándékozók táborát erősítjük, persze fontos arra törekednünk, hogy ne valami felesleges kacatot válasszunk, ami aztán a kukában landol, legyünk tudatosak, és gondoljuk át mi kerül a fa alá.

Ha megvettünk mindent, elérkeztünk az egyik legkellemesebb részhez, a csomagoláshoz. Igen, ez válhat az egyik leghangulatosabb programmá, ha nem csak arról van szó, hogy díszszatyrokba dobáljuk a megvett értékeket. Most pedig tippeket is kaptok arra, hogyan csomagoljatok, ráadásul mindezt környezetbarát módszerekkel!

Öltöztesd fel az ajándékokat
Meg lehet úszni a csomagolóanyagot, ha például valamelyik ajándék textília, például asztalterítő, konyharuha, sál. Ebbe csomagoljuk a többit, vagy egyszerűen textildarabba szalaggal átkötve. Egy remek és trendi megoldás csomagolásra. Ha igazán sikkes végeredményt akarunk válasszuk a selyem, csipke vagy bársony ruhaanyagot. Például egy régi függönyt, köntöst vagy terítőt is felvághatunk.

Natúr papír és a kreativitás határtalansága
A mintás csomagolópapíroknak egyrészt már az előállításuk nagyobb környezetterheléssel jár a fehérítés és festés miatt, mint a natúr papíré. Másrészt az újrahasznosítás során is hátrányt jelent a színes minta környezeti szempontból, a festékmentesítés vegyszereket igényel. A ragasztóanyagok szintén nehezítik az újrahasznosítás folyamatát. Ha nincs módunk a csomagolás megspórolására, vagy nem szeretnénk lemondani a hagyományainkról, akkor legalább vegyünk újrahasznosított csomagolópapírt, amelyeket nem fehérítettek és az FSC vagy PEFC jelzést viselik.

Tortacsipkével például különösen elegáns hatást érhetünk el. Csomagoljuk be az ajándékokat a barna csomagolópapírba, majd egy kevés ragasztó segítségével rögzítsük a papírcsipkét. Akár mintákat is kivághatunk, így még dekoratívabbá téve. Ha ezzel megvagyunk, a meglepi tetejére köthetünk fenyőágat, vagy más karácsonyi dísznövényt. A papírra festhetünk is, így még kreatívabbá téve a folyamatot. Akár szabadkézzel is készíthetünk mintákat, de sablonokat kivágva is díszíthetjük a csomagolást.

Egyrészt, így minden ajándékot személyre szabhatunk, másrészt szeretteink is értékelni fogják az extra energiabefektetést.

Nézz körül otthon!
Mielőtt csomagolópapír vásárlásba kezdenél, nézz körül az otthonodban, mi lehetne alkalmas az újrahasznosításra. Íme néhány tipp:

Befőttesüveg
Biztos mindenki szekrényébe lapul néhány üres befőttesüveg, amit számos módon újra felhasználhatunk. Készíthetünk belőle gyertyatartót, ami ajándékként is funkcionál, de csomagolásként is alkalmazhatjuk. Rakhatunk például bele házi sütit ajándékként, de személyes üzeneteket, apróbb ajándékokat, ékszereket is elrejthetünk benne. Ha nem szeretnénk, hogy az üveg átlátszósága miatt egyből kiderüljön mit rejt, dekoráljuk ki a külsejét kivágott papírokkal, vagy üvegfestékkel.

Comments are closed.

Navigate