Hasznos és használt: együttműködésünk a Vászonzsákoslánnyal

Április 22-e az év talán legzöldebb napja, ekkor ünnepeljük ugyanis anyabolygónk természeti kincseit. A Föld Hetének alkalmából pedig a Jófogás egy fenntarthatósági együttműködést is levezényelt, méghozzá hazánk egyik legismertebb öko-véleményvezérével, Antal Évával – ismertebb nevén a Vászonzsákoslánnyal. Lássuk is, hogy az általunk képviselt közös értékekkel hogyan tehetünk egy élhetőbb és zöldebb bolygóért!

Miért pont a Föld Hete?

2009-ben Evo Morales bolíviai elnök javaslatára az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjává” nyilvánította. Ezzel pedig minden évben kezdetét veszi egy teljes hét, ami a bolygónk környezetére, illetve annak megóvására hívja fel a figyelmet. A Föld Napját és Hetét az Earth Day Network vezényletével immáron a világ 175 országában, így hazánkban is ünneplik. Ilyenkor országos szemétszedési akció, állatbemutatók, interaktív családi oktatójátékok és különleges tanösvények is várják a környezeti szépségek szerelmeseit.

A Föld Napja
Forrás: Pexels / Porapak Apichodilok

Április 22-én egy papírmasé földgömb készítésével mi is megemlékeztünk már a Föld Napjáról, emellett azt a hetet kifejezetten a Jófogás profiljába illő, fenntarthatósági témának, a használt dolgok vásárlásának szenteltük. Méghozzá egy igazi környezetvédő „bennfentes”, a Vászonzsákoslány segítségével.

Miért épp a Vászonzsákoslány?

Antal Éva 2020-ban, a „műanyagmentes július” kihívással robbant be a köztudatba. Ő és a párja vegán és zero waste életmódot folytatnak, azaz kerülik az állatok kihasználásával járó, illetve felesleges hulladékot termelő termékeket. Többek között etikus forrásból, helyi termelőktől és csomagolásmentesen vásárolnak, növényi alapú étrendet folytatnak, leszoktak a dohányzásról, emellett pedig környezetbarát módon tisztálkodnak, takarítanak és mosnak. Ennek köszönhetően pedig szinte alig termelnek szemetet. 8 hónapig tartó kísérletük során ugyanis mindössze egy befőttesüveget sikerült megtölteniük szeméttel.

A Vászonzsákoslány az Index róla szóló, népszerű videója után indította el a saját csatornáit.

A Vászonzsákoslányként ismert egyetemista először az Instagramon kezdett blogolni a fenntarthatóbb életmód témájában, majd hétköznapi tippjeit és zöld gondolatait a Facebook, YouTube és TikTok csatornájára is kiterjesztette. Ma már emberek tízezreit inspirálja egy fenntarthatóbb életmód követésére, így többek között a second hand dolgok vásárlására is – például a Jófogáson keresztül!

Használt dolgok és a fenntarthatóság

A hazai környezettudatos közösség ikonikus alakjaként a Vászonzsákos lány idén is workshopokkal és tematikus posztokkal készült a fenntarthatóság köré épülő Föld Hetére. Ezeknek sorába illeszthető együttműködése a Jófogással, melynek keretében a használt dolgok vásárlására hívta fel a figyelmet. A second hand termékek választásával ugyanis nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem meghosszabbíthatjuk az élettartamukat is, ami egyértelműen jót tesz a Földnek. Hiszen így megspórolhatjuk az új dolgok gyártásával és szállításával járó felesleges energiát, és potenciálisan kevesebb hulladékot termelünk.

A Vászonzsákoslány Instagram posztja a használt dolgok vásárlásáról
A Vászonzsákoslány Instagram és Facebook posztokban népszerűsítette a használt holmik vásárlását

A kampány keretében a Vászonzsákoslány olyan használt dolgokat mutatott be a Facebook és Instagram oldalán, amiket a Jófogáson szerzett be. Például egy ágykeretet és egy analóg, tükörreflexes fényképezőgépet. Ezek közül főként az utóbbinak a története különleges, hiszen párjával eredetileg egy használt objektívet kerestek, majd miután rábukkantak a Jófogáson, az azt áruló idős hölgy ingyen odaadta nekik a régi fényképezőgép vázát is. Már csak filmet kell találniuk hozzá, hogy gyönyörű, retró hangulatú képeket készíthessenek. Ahogy ő is írta: „Ilyen klassz kis meglepetések érhetik az embert, ha használtan vásárol.”

Comments are closed.

Navigate