A kendőtől a mei tai-ig: így válassz babahordozót!

A korai kötődésen túl számos előnnyel jár, ha a babánkat hordozzuk. Az anya közelsége biztonságérzettel tölti el az újszülöttet, stresszoldó hatású és serkenti az anyatej termelődését. A helyesen hordozott babának előnyösen fejlődik a csípője, a gerince és az idegrendszere is, de korántsem mindegy, melyik babahordozó eszközt választod. Ezért most összeszedtük a babahordozó vásárlás legfontosabb tudnivalóit!

Felejtsd el a babahordozó kengurut!

A babahordozó kengurut a világ néhány országában már betiltották, nálunk azonban még a legnagyobb babaáruházak kínálatában is elérhetők. Pedig az ortopéd orvosok és a hordozási tanácsadók is óva intenek a használatától, ugyanis kedvezőtlenül hat a kicsik fejlődésére.

A pici babákat tehermentes, „C” pozícióban a legideálisabb hordozni. Ez azt jelenti, hogy a csöppség érzékeny gerince nem terhelődik, hanem az anyaméh öleléséhez hasonlóan megtartja a „C” görbületet. Emellett a csípőfejlődés szempontjából fontos, hogy a baba térdei felhúzva, egy kisbékára hasonlító pozícióban legyenek.

Forrás: Pexels / René Asmussen

A babahordozó kenguru azonban nem tudja megteremteni a fent említett, ideális testhelyzetet. Az ülőrésze általában túl keskeny, így a kicsi egész súlya az ágyékára nehezedik, miközben a lábai alátámasztás nélkül lógnak a levegőben – jócskán terhelve így a fejletlen csípőt. Nagyon sokan ráadásul a kenguruban a babát arccal előre helyezik el és szorosra húzzák. Így azonban a gerince egy természetellenes egyenesbe kényszerül, miközben a mozgással járó döccenések erejére még nem érett az izomzata, csontozata és az ízületei. 

Mi alapján válassz babahordozót?

1. Vedd figyelembe a babád korát és mozgásfejlődését!

Jó pár babahordozó eszköz egészen újszülött kortól kezdve használható. A rugalmas, a szövött és a karikás kendő egyaránt alkalmas a fent említett „C” pozíció és felhúzott térdek kombinációjának kivitelezésére. Ezek a babahordozók ráadásul a kicsi babáknak ajánlott elöl hordozásra is mind alkalmasak, sőt, a rugalmas kendőt kizárólag erre szabad csak használni. A szövött kendő előnye, hogy újszülött kortól egészen a hordozós kor végéig kiszolgál: különböző kötési formákon keresztül ugyanis az elöl, csípőn vagy háton hordozásra is alkalmas.

Csatos babahordozó
Forrás: Freepik

Míg a jóval könnyebben és gyorsabban felvehető mei tai, csatos és félcsatos babahordozók használatát a hordozási tanácsadók egyes mozgásfejlődési fázisokhoz kötik. Ezeket ülni már tudó, de leginkább az önálló állásra képes kicsik hordozására ajánlják, fix kialakításuk miatt ugyanis szélesebb terpeszt produkálnak és nem emelik meg annyira a baba térdét.

2. Gondold végig, milyen helyzetekben szeretnéd használni a babahordozót!

Újszülötteket hordozó, kezdő szülőknek kifejezetten a rugalmas vagy a karikás kendő használata javasolt. Ezeknek a használata egyszerű és viszonylag gyors, hátrányuk viszont, hogy nem használhatók a hordozós kor végéig, hátra kötésre ugyanis nem alkalmasak.

Az egyik legsokoldalúbban használható babahordozó eszköz egyértelműen a szövött kendő. A fenti előnyökön túl mellette szól, hogy ha többen használják, a hossza miatt tetszőlegesen állítható a feszessége is. Hátránya, hogy a különböző kötéseket alaposan be kell gyakorolni, és több időt igényelnek, mint egy csatos vagy mei tai hordozó felvétele.

Karikás babahordozó kendő
Forrás: Unsplash / Derek Owens

Föl-le kéredzkedő babák hordozásához, kocsiból történő gyors kiszálláshoz inkább a karikás kendő javasolt. Ezek a gyorsan felvehető babahordozó eszközök kis helyet foglalnak, elöl és csípőn hordozásra egyaránt alkalmasak. Nagy előnyük továbbá, hogy a karikának köszönhető egyszerű lazítással és húzással a kendőben történő szoptatás is könnyen elsajátítható.

3. Mérd fel, mennyire változatosan és ügyesen mennek a babahordozó kötések!

A szövött kendő választása csak abban az esetben ajánlott, ha szülőként hajlandóak vagyunk energiát fektetni a kötések gyakorlásába. A különböző kötésekhez számos oktatóvideót találhatunk a neten, de a helyes megtanulásukhoz mindenképpen ajánlott hordozási tanácsadó segítségét is igénybe venni. Ha viszont a babahordozásra inkább egy gyors és kényelmes babakocsi alternatívaként tekintünk, akkor javasolt az egyszerűbben felköthető karikás, mei tai vagy csatos darabok közül válogatnunk.

4. Alkalmazkodj az időjáráshoz!

Babahordozó vásárlásánál talán kevésbé fontos szempont, de érdemes odafigyelni arra is, hogy a hordozóskor milyen évszakra esik. A nyári melegben például kevésbé ajánlott a rugalmas kendők használata, mert ezeket 2-3 rétegben kell átvezetni a baba testén ahhoz, hogy megfelelően tartsanak. Míg a szövött babahordozó kendők anyaga egy rétegben is biztosítja a kellő tartást, így kevésbé melegítenek.

Szintén a nyári kánikulában érdemes megfontolni a selyemtartalmú babahordozó kendők választását, ezek ugyanis hűs érzetet biztosítanak a baba és a mama számára is. Télen pedig ne habozzunk beszerezni a babahordozó mellé a szükséges kiegészítőket is: a hordozós pulóvert és kabátot, a babának pedig hordozós csizmát. Míg az egyszerű kiruccanásokhoz mindig jól jöhet egy nagyobb övtáska vagy hordozós táska is.

Comments are closed.

Navigate