5 hűsítő tipp kánikula idejére

A klímakutatók álláspontja szerint eddigi életünk legforróbb és legszárazabb, az elkövetkező időknek viszont a leghűvösebb nyarát éljük. A kánikula hatékony hűtőrendszer nélkül szinte elviselhetetlen, van azonban még néhány hasznos tipp, amivel sokat segíthetünk a hőérzetünkön. Mit fogyasszunk, hogy szellőztessünk, milyen az ideális kánikula ruha? A bejegyzésünkből most kiderül!

1. A kánikula alapszabálya: éjszaka szellőztess, nappal zárd az ablakokat!

Az már alapvetően nagy szerencse, ha korszerű, jól szigetelt lakásban vagy házban élünk, de a melegrekordokban a legszuperebb falak és nyílászárók sem képesek csodára. Bár a klíma egy igencsak vonzó megoldás lehet kánikula idején, a rohamosan dráguló energiaárak mellett nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy ilyen drága berendezéssel érje el otthonának komfortos hőmérsékletét.

A legjobb, amit tehetünk, hogy az éjszakai, hűvösebb órákban alaposan átszellőztetjük a házat, míg kora reggel bezárjuk a nyílászárókat, és lehúzzuk a redőnyöket/becsukjuk a zsalugátereket. A sötét, vastag függönyök használata ellenben kevésbé javasolt, ezek ugyanis magukba gyűjtik az ablakon besütő napsugarakat, majd a hőt tovább sugározzák a lakásba.

2. Hidratálj!

Kánikula idején nem lehet eléggé hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát. Fogyassz tehát te is legalább napi 2-2,5 liter szénsav- és cukormentes italt, ezek ugyanis hatékonyabban oltják a szomjúságot és a nagy melegben kiszáradásra hajlamos testet is jobban hidratálják. Az extrán hűsítő élmény érdekében pedig készíts jégkockával kevert, citrusos limonádét vagy egy egyszerű mentateát. Ha szabadtérre is magaddal vinnéd e frissítő nedűket, ne habozz őket egy duplafalú termoszba tölteni: hiszen ahogy télen megtartják a forró tea melegét, úgy most a hűsítő itókáidhoz járulhatnak hozzá.

Kánikula idején fontos a hűsítő italok fogyasztása
Forrás: Pixabay

3. A kánikula ruha legyen lenge és természetes anyagú!

A melegrekordok idején a legjobb, ha a műszálas gönceidet a gardróbban hagyod. A kánikula ruha legyen vékony és kényelmes szabású, az anyaga pedig készüljön pamutból, lenből vagy selyemből, ezek ugyanis jól elvezetik az izzadságot és javítják az általános hőérzetet.

4. Használj ventilátort!

Bár a hőmérsékletet ténylegesen nem viszi le, de nagyanyáink jól bevált ventilátorai nagyban hozzá tudnak járulni a kellemesebb hőérzet eléréséhez. Ez különösen igaz, ha olyat választasz, ami hűvös vízpermet szórására is alkalmas. Bár ez utóbbi termékek esetén érdemes figyelembe venni, hogy szellőztetés hiányában nagyban meg tudják növelni a lakás páratartalmát, ami viszont a kánikulával ötvözve igazi trópusi hangulatot jelent. A ventilátorok modern nagytestvérei az úgynevezett léghűtők és mobil klímák: egyrészt csendesebbek, másrészt több hűtőprogram lehetőségével járulnak hozzá a komfortodhoz.

Kánikulában használj ventilátort!j
Forrás: Unsplash / Delaney Van

5. Egy gyors zuhany csodákra képes!

A kánikula jellemzően kéz a kézben jár az aszállyal, így ilyenkor fokozottan érdemes odafigyelni a víztakarékosságra. Kádas fürdők helyett ezért inkább részesítsd előnyben a párperces, hűsítő zuhanyokat – ha a komfort miatt nagyon igényled, akár naponta kétszer-háromszor is. Napközben pedig nedvesíts be egy kisebb törölközőt, és helyezd a tarkódra. Hidd el, határozottan segíteni fog!

Comments are closed.

Navigate